Menu

Onderdeel van Pixfactory

Ontvang van 1 t/m 14 juli bij aanschaf van de set Combideal Fotografiegidsen, fotografiegidsen over toffe macro-onderwerpen, de online cursus Macrofotografie hulpmiddelen, t.w.v. € 29,90 cadeau.

Interview Roel van Bussel

Wie zijn toch de mensen achter de foto’s die wij dagelijks op social media voorbij zien komen? Natuurfotograaf Bert Kok vroeg zich dat ook af en interviewt daarom collega’s die het volgen waard zijn! In dit interview komt Roel van Bussel (@roel_van_bussel_natuur op Instagram) aan het woord. Vogels, wildlife, mist. Het komt allemaal voorbij!
Buizerd met haas op een aspergeveld
Buizerd met haas op een aspergeveld. Fotograaf: Roel van Bussel

Wie ben je en vind je zo interessant aan natuurfotografie?

Mijn naam is Roel van Bussel, 42 jaar en woonachtig in het pittoreske dorp Zeeland in Noord-Brabant. Sinds één jaar ben ik werkzaam in een grote bakkerij in Uden. Wij produceren het banket voor een grote supermarktketen uit Veghel. Hiervoor heb ik altijd als kok gewerkt, maar door corona werd het ineens allemaal anders en ben ik uitgeweken naar de bakkerswereld. Het idee om te starten met natuurfotografie komt eigenlijk door mijn partner Ester van Gemert. Tijdens het wandelen in het nabijgelegen NP de Maashorst nam Ester de camera mee om macro onderwerpen te fotograferen. Dat nam behoorlijk wat tijd in beslag, goed werk heeft nu eenmaal tijd nodig. Dus tijdens het wachten keek ik bij Ester mee en vond het erg interessant wat hieruit voortkwam. Uiteindelijk heb ik een body en objectief aangeschaft en ben ik met heel veel enthousiasme aan de slag gegaan. Het mooie van de natuur is dat je nooit van tevoren weet wat je te wachten staat en daardoor dus ook voor leuke verrassingen komt te staan. Dat maakt de natuurfotografie altijd weer spannend.

Roel van Bussel
Roel van Bussel. Fotograaf: Ester van Gemert

Wat typeert jouw fotografie?

Dit vind ik lastig uit te drukken. Heel interessant vind ik de details en de structuren die in de natuur te vinden zij. Die leg ik graag vast. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat vogels en wildlife toch wel mijn lichte voorkeur hebben. Wel ben ik van mening dat het een spannend beeld moet zijn. Alleen een vliegende vogel in de compositie geeft niet genoeg voldoening. Daarom ben ik op zoek naar verrassende elementen en composities in mijn foto’s. Denk hierbij aan mist, magisch licht, een weerspiegeling in het water of een laag standpunt. Een combinatie hiervan is natuurlijk helemaal prachtig.

Hoe ziet een dag fotograferen ‘in het veld’ er bij jou uit?

Een dagje fotograferen ziet er als volgend uit: ik vind prettig om ruim op tijd aanwezig te zijn om even rustig rond te kijken en mijn fotomaterialen te installeren. In het voorjaar heb ik Canon EOS R6 gekocht, hetgeen een enorme vooruitgang is ten opzichte van mijn vorige camera de Canon EOS 80d. Daarnaast bezit ik een aantal objectieven: de SIGMA 150-600mm Contemporary zoomlens, een Canon RF 24-105mm en twee Laowa lenzen (60mm en 100mm). De keuze van de locatie hangt af van het jaargetijde en wat ik die dag wil fotograferen. Maar ook met wie ik op pad ben.

Haas in het weiland
Haas in het weiland. Fotograaf: Roel van Bussel

Hoe bereid je je voor op een dag fotograferen (onderwerpkeuze, locatie, apparatuur etc.)?

Voordat ik op pad ga bereid ik me goed voor: de avond ervoor zet ik mijn fototas klaar. De koffie staat klaar om te pruttelen en de broodjes zijn al gesmeerd. Zo heb ik in de ochtend nog wat meer tijd om rustig wakker te worden. Wie mij een aantal jaren gezegd zou hebben dat ik heel vroeg op zou staan om de natuur in te trekken, zou ik compleet voor gek hebben verklaard. Eigenlijk zeul ik best wel wat gewicht in mijn fotorugzak mee. Zul je zien dat je een mooi onderwerp kunt fotograferen en dan nét dat ene objectief niet mee hebt genomen. Dat wil ik graag voorkomen!

Eend verscholen tussen het gras
Eend verscholen tussen het gras. Fotograaf: Roel van Bussel

Wat doe je uiteindelijk met jouw allermooiste foto’s (Facebook, Instagram, een album maken of…)?

Wat ik voornamelijk doe met mijn mooiste foto’s is delen op sociale media zoals Instagram en Facebook. Een keer per jaar maak ik een fotoboek van de allermooiste foto’s die ik gemaakt heb.

Zonlicht en dauwdruppels
Zonlicht en dauwdruppels. Fotograaf: Roel van Bussel

Aan welke foto heb je de mooiste herinnering en waarom juist deze foto?

De foto waar ik de mooiste herinnering aan heb is uiteindelijk toch de lepelaar op Ameland. Toen ik die ochtend wakker werd en het slaapkamerraam van mijn logeeradres opende, zag ik tot mijn blijdschap een dichte mist over de Friese weilanden hangen. Wat een geluk! Na ruim een kwartier rijden arriveerde ik bij de veerboot in Holwerd. Oh wat hoopte ik dat de mist nog minimaal een paar uur zou blijven hangen! Eenmaal aangekomen op Ameland haalde ik mijn huurfiets op en ging direct op pad. Na een kleine tien minuten fietsen zag ik twee foeragerende lepelaars. Wat een prachtige vogels zijn dit toch! Het was nog laagtij en de zon begon langzaam op te komen. De zon werd langzaam door de dikke mist heen gefilterd. Dit was een waar feestje. Wat een begin van de dag!

Lepelaar in de mist bij zonsopkomst
Lepelaar in de mist bij zonsopkomst. Fotograaf: Roel van Bussel

Met welke natuurfotograaf zou je graag eens een dag gaan fotograferen en waarom?

Over deze vraag moest ik wel even nadenken. Met wie zou je weleens op pad willen? Lastig! Een jaar geleden zou die keuze al iets makkelijker geweest zijn denk ik. In het begin van dit jaar werd ik lid van ‘VNF de twintigers’, een leuke club met enthousiaste en inspirerende natuurfotografen. Inmiddels ben ik met de meeste van hen al eens samen op pad geweest. Supergaaf natuurlijk! Maar dan kom ik uiteindelijk toch uit bij Anja Brouwer. Haar voorliefde voor de wadden en vogels spreken mij enorm aan. Met name haar vogelfoto’s vind ik erg fascinerend en zijn daarmee ook een mooie inspiratiebron. Niet voor niets is ze al een aantal keer daarmee in de prijzen gevallen. Met haar op pad gaan zou ontzettend tof zijn!

Buizerd met haas op een aspergeveld
Buizerd met haas op een aspergeveld. Fotograaf: Roel van Bussel

Heb je een favoriete plek (local patch) om te fotograferen?

Eigenlijk heb ik niet echt een local patch. Maar om dan toch een favoriete plek te noemen: een kleine tien minuten rijden van huis, ligt een prachtig landgoed waar verschillende soorten wildlife te vinden zijn. Onder andere reeën, hazen, dassen, spechten en de koekoek. Maar ook verschillende andere vogelsoorten uiteraard. Tegenwoordig is de bever ook aanwezig. Natuurlijk is er ook voldoende mooie vegetatie te vinden.

Een magisch berkenbos in Limburg
Een magisch berkenbos in Limburg. Fotograaf: Roel van Bussel

Wat zou je graag nog willen verbeteren om jezelf verder te kunnen ontwikkelen als fotograaf?

Wat ik graag nog zou willen verbeteren in mijn ontwikkeling als fotograaf is hoe om te gaan met filters en lange sluitertijden. Maar ook de nabewerking in Lightroom en of Photoshop mag nog gefinetuned worden. Verder wil ik me nog gaan verdiepen in focus stacking. Er valt dus nog genoeg te onderzoeken in deze mooie hobby!

Zwarte heidelibel in de vroege ochtend
Zwarte heidelibel in de vroege ochtend. Fotograaf: Roel van Bussel

 

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: