Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Sem Scheerder

Terwijl de één met zijn vader gaat voetballen en de ander een potje gaat gamen, gaat Sem elk weekend met zijn vader Floris op pad met de camera om samen de natuur te ontdekken. Dat dat niet geheel onverdienstelijk loont is gebleken. Vorig jaar won hij de publieksprijs bij National Geographic in de categorie landschap terwijl hij dit jaar landelijk bekend werd door zijn prachtige wolvenfoto’s. Zo was hij onder andere te zien bij Humberto en in het jeugdjournaal. Ook kreeg hij een eervolle vermelding bij de Groene Camera in de categorie jeugd. Een droomstart van een carrière voor menig natuurfotograaf en helemaal als je pas 12 bent zoals Sem Scheerder....
wolf
Het hoogte punt tot nu toe van het jaar was toch echt wel het zien van de wolf daar was ik echt super blij mee. Fotograaf: Sem Scheerder

Op je 12e al een BN-er, hoe voelt dat?

Ik vind het vooral super gaaf, maar ik was ook wel heel erg verbaasd dat het gebeurde en dus ook dat ik met deze foto in het nieuws en op de radio kwam.

Sem in actie.
Sem in actie. Fotograaf: Floris Scheerder

Je gaat dus regelmatig met je vader op pad om de natuur in te gaan. Is hij ook degene die je enthousiast heeft gemaakt voor natuurfotografie? En heb je alles van je vader geleerd?

Ik ga inderdaad heel vaak met mijn vader de natuur in, eigenlijk elk weekend dus uitslapen zit er niet bij. In de zomer is het dan vaak rond 4 uur het bed uit. Mijn vader is eigenlijk niet de gene waardoor ik ben gaan fotograferen, het was juist andersom, ik ben begonnen met fotografie en daarna mijn vader pas.

Posbank in de mist.Op deze ochtend waren we onderweg naar een andere locatie maar onderweg zagen we de mist en ik wilde altijd al een foto met mist in de dalen en dit bleek de juiste beslissing geweest te zijn.
Posbank in de mist. Op deze ochtend waren we onderweg naar een andere locatie, maar onderweg zagen we de mist en ik wilde altijd al een foto met mist in de dalen. Dit bleek de juiste beslissing geweest te zijn. Fotograaf: Sem Scheerder

Hij is ook niet degene die mij alles heeft geleerd, we hebben veel filmpjes en tutorials gekeken en veel over natuurfotografie gelezen. Verder heb ik veel geleerd door het heel vaak te doen en gewoon te proberen. Misschien wel gek maar ik had het heel snel allemaal door. Ik fotografeer altijd op de M stand en zonder na te denken weet ik welke instellingen voor welke situatie ik moet gebruiken. Daardoor kan ik mij helemaal richten op hoe ik de foto ga maken en welke composities ik ga gebruiken. Ik vind persoonlijk compositie heel belangrijk in mijn foto’s.

Ringslang met prooi.We wilden de ringslang gaan fotograferen want dit was na een vrij frisse nacht en het zonnetje in de ochtend was het een perfecte situatie voor de ringslang om zich op te warmen maar deze keer heeft hij wel 5/6 stekelbaarsjes gevangen.
Ringslang met prooi.
We wilden de ringslang gaan fotograferen na een vrij frisse nacht. Met het zonnetje in de ochtend was het een perfecte situatie voor de ringslang om zich op te warmen. Deze keer heeft hij wel 5/6 stekelbaarsjes gevangen. Fotograaf: Sem Scheerder

Je kunt wel zeggen dat je het fotograferen met de paplepel hebt meegekregen. Toch zijn jouw foto’s weer anders dan die van je vader Floris. Hoe zorg jij ervoor dat jouw foto’s toch onderscheidend zijn?

Fotografie is er niet zo zeer met de paplepel ingegoten. Hoewel ik ook in de korte tijd dat ik mijn opa gekend heb regelmatig met hem mee ging als hij foto’s ging maken. Dus ik denk dat het toch wel in mijn genen zit.

Ree in graanveld.Weer onderweg naar huis van een foto sessie dacht ik dat ik een haas zag springen. We zijn gaan kijken door de zoeker en zeiden tegen elkaar: "dit is geen haas!"
Ree in graanveld.
Weer onderweg naar huis van een foto sessie dacht ik dat ik een haas zag springen. We zijn gaan kijken door de zoeker en zeiden tegen elkaar: “dit is geen haas!” Fotograaf: Sem Scheerder

Ik probeer vaak een andere hoek te pakken als mijn vader, soms een andere lens te gebruiken meer of minder zoom bijvoorbeeld.

En toen kwam jij op een dag de wolf tegen…hoe voelde dat moment en hoe kon je je beheersen om toch zo’n goede foto te maken?

Ik was echt super blij toen ik de wolf eindelijk zag, want we waren er al heel vaak naar op zoek gegaan. Toen ik hem na hele lange tijd eindelijk kon fotograferen was ik daar echt super blij mee. En hoe ik mij kon beheersen was omdat ik me goed probeerde te focussen op de foto’s maken en dit ging een stuk makkelijker omdat ik natuurlijk al veel vaker foto’s van wild gemaakt heb.

Zwart wit wolf.Het hoogtepunt van het jaar tot nu toe was toch echt wel het zien van de wolf, daar was ik super blij mee. Ik wilde ook een foto in zwart wit en daar heb ik deze foto voor gekozen omdat ik de houding van de wolf heel mooi vind en bij zwart wit vond passen.
Zwart wit wolf.
Het hoogtepunt van het jaar tot nu toe was toch echt wel het zien van de wolf, daar was ik super blij mee. Ik wilde ook een foto in zwart wit en daar heb ik deze foto voor gekozen omdat ik de houding van de wolf heel mooi vind en bij zwart wit vond passen. Fotograaf: Sem Scheerder

Ik weet nog wel de eerste keer dat ik een wild zwijn voor de lens kreeg dat ik toch wel wat begon te trillen uit spanning. Inmiddels heb ik zoveel gezien dat ik daar geen last meer van heb. Wel was ik even bang dat het zou gebeuren als ik de wolf zou zien maar gelukkig ging dat super goed.

Heb jij tips voor natuurfotografen die ook de wolf willen fotograferen? Wat moet je vooral wel en niet doen?

Handige tips om de wolf te fotograferen zijn: vaak gaan, tijdens zonsopkomst of net voor zonsondergang gaan want dan heb je meer kans om de wolf maar ook andere dieren te zien, ook al kan het wel overdag. Verder goed om je heen kijken, ook naar sporen en (verse) poep. Wat je niet moet doen is veel lawaai maken dus zoals hard praten en stampend lopen en takjes kraken, geen parfum op want dat ruiken ze en geen opvallende kleuren kleren aan trekken.

Zonsopkomst met lange trap.Dit was een nieuw plekje voor ons en ik vind de gele hoodie een mooi contrast geven. Speciaal voor de foto's hebben we hem dan ook gekocht. Ik ben heel blij met de foto vanwege de lijdende lijnen en het evenwicht van de zonsopkomst aan de ene kant en mijn vader aan de andere kant.
Zonsopkomst met lange trap.
Dit was een nieuw plekje voor ons en ik vind de gele hoodie een mooi contrast geven. Speciaal voor de foto’s hebben we hem dan ook gekocht. Ik ben heel blij met de foto vanwege de lijdende lijnen en het evenwicht van de zonsopkomst aan de ene kant en mijn vader aan de andere kant. Fotograaf: Sem Scheerder

Wat zou je heel graag nog willen fotograferen en heb je dan al een bepaalde foto in gedachten?

Wat ik graag wil fotograferen is een adder en wat ik ook graag wil fotograferen is de Jan van Gent op Helgoland. En de papegaaiduikers lijken mij ook echt heel gaaf om vast te leggen.

Ook al ben je nu al een beetje beroemd, heb je nog dromen op fotografiegebied?

Fotografie is nu nog mijn hobby maar later wil ik er mijn werk van gaan maken al ik weet nog niet helemaal in welke richting. Wel is het zeker dat het is iets met fotografie is. En een wens voor mij om foto’s te gaan maken op IJsland omdat ik het een super mooi land vind met de bergen en de watervallen, maar ook vanwege het noorderlicht natuurlijk, dat lijkt mij ook super gaaf.

Hinde voor zonsondergang.Deze foto was ook met de bronsttijd gemaakt, Voor de zonsondergang ging deze hinde op de bult staan wat juist zo mooi is omdat die dan vrij komt te staan van de omgeving.
Hinde voor zonsondergang.
Deze foto was ook met de bronsttijd gemaakt. Voor de zonsondergang ging deze hinde op de bult staan wat juist zo mooi is omdat die dan vrij komt te staan van de omgeving. Fotograaf: Sem Scheerder

En wat heeft de natuur jou tot nu toe geleerd en hoe zie jij de toekomst voor de natuur in Nederland of daarbuiten? Kun je daar zelf een steentje aan bijdragen?

De natuur heeft mij geleerd dat het iets is om heel zuinig op te zijn. Ik vind persoonlijk dat er best nog vaak troep in het bos ligt zoals plastic of zakdoekjes en nog veel meer. Verder vind ik het ook jammer dat de natuur moet wijken voor de snelwegen en nieuwbouw.

En hoe ik er zelf een steentje aan kan bijdragen is door alle troep die ik maak ook weer opruim en weer mee naar huis neem maar soms ook dat van iemand anders.

Lepelende hindes.We waren bij de bronst om daar foto's van te maken maar met veel geluk zie je ook dat de hindes gaan lepelen wat ze doen om te bepalen welke rang ze hebben. Hoe langer ze staan hoe hoger ze staan in de rang.
Lepelende hindes.
We waren bij de bronst om daar foto’s van te maken maar met veel geluk zie je ook dat de hindes gaan lepelen wat ze doen om te bepalen welke rang ze hebben. Hoe langer ze staan hoe hoger ze staan in de rang. Fotograaf: Sem Scheerder

Wat zou je jouw leeftijdgenoten mee willen geven die helemaal niets met natuur of fotografie hebben? En wat aan degenen die dat wel hebben?

Wat ik mee wil geven aan kinderen van mijn leeftijd die niets met de natuur hebben, is dat er zonder de natuur geen leven is. Buiten dat om is in de natuur zijn ook nog eens gezond en ontspannend maar het kan ook juist spannend zijn want je weet niet wat je tegenkomt. Door te fotograferen ga je heel anders naar de natuur kijken en krijg je meer besef van wat er allemaal leeft en gebeurt.

En wat ik mee wil geven aan degenen die wel van de natuur houden is: geniet ervan en wees er zuinig op en laat dus ook geen troep achter. Heb ook respect voor de dieren door ze niet op te jagen. En wat ik mee wil geven aan de leeftijdsgenoten die wel van fotograferen houden is ga vaak op pad of zoek het dichtbij maar doe het vooral vaak en geniet er lekker van, zo leer je ook nog heel veel van de natuur.

Springspin op roze bloem.Een van mijn lieveling diertjes voor macrofotografie is het springspinnetje. Deze zat echt super mooi met de roze bloem en de roze bokeh en dat gewoon in de achtertuin.
Springspin op roze bloem.
Een van mijn lieveling diertjes voor macrofotografie is het springspinnetje. Deze zat echt super mooi met de roze bloem en de roze bokeh en dat gewoon in de achtertuin. Fotograaf: Sem Scheerder

7 reacties

  1. Mogen we je wat vragen?? Was jou opa misschien Kees Scheerder die in Heerde heeft gewoond?? We zagen jou naam in de ceremonie gids vandaar!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

  1. Mogen we je wat vragen?? Was jou opa misschien Kees Scheerder die in Heerde heeft gewoond?? We zagen jou naam in de ceremonie gids vandaar!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: