Menu

Onderdeel van Pixfactory

Interview Servan Ott

Al op jonge leeftijd heeft Servan een passie ontwikkeld voor de natuur. De uitgebreide kennis die hij inmiddels heeft opgebouwd, weet hij goed te combineren met een andere passie van hem: (vogel)fotografie. Met enige regelmaat worden zijn foto’s gepubliceerd in o.a. het tijdschrift Vogels. Hoogtijd dus voor een interview.
Lepelaar met elzentakje
Lepelaar met elzentakje. Fotograaf: Servan Ott

Stel jezelf eens voor en vertel hoe jouw passie voor natuurfotografie is ontstaan?

Ik ben Servan Ott, 47 jaar en woonachtig in het Noord-Hollandse Grootebroek. Al op jonge leeftijd heb ik een grote fascinatie voorde natuur ontwikkeld. De natuurgidsen van Reader’s Digest dienden daarbij als een soort ‘natuurbijbelreeks’ ter inspiratie. Daarnaast lees ik al vanaf mijn 7e jaar het tijdschrift Vogels, een uitgave van de Vogelbescherming. Vogels hebben dan ook de meeste aantrekkingskracht op mij, maar ook zoogdieren, insecten, zoals vlinders en bijzondere paddenstoelen hebben mijn interesse.
Om mijn kennis van de natuur nog verder te vergroten heb ik de studie Groen, Natuur en Landschap gevolgd. In deze periode is ook mijn interesse in de natuurfotografie ontstaan. Na een reis naar Australië in 2006, waar ik de Australische pelikaan in broedkleed heb kunnen fotograferen, is het heel snel gegaan met de fotografie.

Ik heb als vrijwilliger voor het Wereld Natuur Fonds op vele evenementen mogen fotograferen en raakte daarbij extra geïnspireerd door Frans Lanting. Met name de wijze waarop hij de persoonlijkheid van een dier weet vast te leggen vind ik erg inspirerend. Ik kan wel zeggen dat de passie voor natuurfotografie vooral is ontstaan uit mijn interesse in en de liefde voor de natuur.

Hoe ziet jouw voorbereiding eruit als je gaat fotograferen en hoe ga je te werk in het veld?

Ik laat mij graag verrassen als ik op pad ga. Daarbij verdiep ik mij uiteraard wel in waar bepaalde soorten te vinden zijn en welke periode het meest interessant is om een vogelsoort te fotograferen. Ook als ik projectmatig bezig ben bereid ik mij goed voor. Bijvoorbeeld wanneer ik de balts van de fuut wil gaan fotograferen of bij het fotograferen van de blauwe heikikker. Daarnaast probeer ik de workshops en fotoreizen die ik organiseer iedere keer een beetje aan te passen, zodat geen workshop of fotoreis hetzelfde is. Een goede voorbereiding helpt om alles beter te laten samenvallen en je je kansen vergroot om de foto te maken die je voor ogen hebt.

Zie jij jezelf als een vogelaar of een vogelfotograaf?

Ik zou mij niet direct willen omschrijven als een vogelaar, maar ik heb door de jaren heen wel veel kennis opgebouwd die ik benut tijdens bij het fotograferen.

Jan van Genten
Jan van Genten.

Je doet ook aan bruids- en portretfotografie. Zijn er overeenkomsten tussen deze vorm van fotografie en natuurfotografie?

Deze vormen van fotografie zijn compleet verschillend. Bij bruidsfotografie volg je bijvoorbeeld een heel strak tijdsschema, dat al ruim van te voren vaststaat. Dit vraagt een heel andere mindset. Bij natuurfotografie heb je vaak geduld nodig en is het wachten op het juiste moment. Aan de andere kant benut ik wel mijn kennis van de natuur. Bijvoorbeeld de seizoenen, wanneer bepaalde planten en bloemen bloeien. Deze kennis gebruik ik bij het vinden van geschikte locaties voor een bruidsreportage.

merrie en veulen Konikpaard.
Intiem moment tussen merrie en veulen Konikpaard. Fotograaf: Servan Ott

Je geeft je workshops in bekende en populaire natuurgebieden. Heb jij ook een local patch en zo ja, waar is dat?

Mijn local patch is Enkhuizen en omgeving. Ik woon in Grootebroek, wat praktisch tegen Enkhuizen aan ligt. Enkhuizen heeft naast een prachtige binnenstad hele mooie stadsparken en havens. Bovendien ligt het aan het mooie IJsselmeer. Daar vind je vele soorten vogels, zoals, eenden, futen, aalscholvers en in de winter ook ijsvogels.

Aalscholver
Aalscholver. Fotograaf: Servan Ott

Op welke foto ben je het meest trots en waarom?

Dat is een foto van een mantelmeeuw in vlucht die ik maakte vanaf de boot naar Texel in het avondlicht. Deze foto heb ik in 2010 gemaakt en het was mijn eerste foto van een vogel in vlucht.
Ik was helemaal overdonderd door de manier waarop ik de meeuw had weten vast te leggen.

Mantelmeeuw in avondlicht
Mantelmeeuw in avondlicht Fotograaf: Servan Ott

Welk dier of onderwerp zou je nog graag willen fotograferen?

Ik ben erg gefascineerd door vogelfamilies die over de hele wereld voorkomen. Daarmee bedoel ik een soort die in Nederland voorkomt, maar waarvan een soortgenoot op een ander continent leeft.
Zo zou ik graag nog de Amerikaanse kluut en de zwanenhals fuut willen fotograferen. Het liefst samen met de Amerikaanse natuurfotograaf Sparky Stensaas.

Groenlingen in een sneeuwdecor
Groenlingen in een sneeuwdecor. Fotograaf: Servan Ott

Heb je nog een leuke blunder of anekdote die je graag wil delen?

Ik kan niet echt een grote blunder noemen. Wel ben ik eens in een situatie terecht gekomen waarbij ik te weinig geheugen bij mij had. Ik was op de pier bij IJmuiden en wilde daar een zeehond met een grote vis in zijn bek fotograferen, toen ik erachter kwam dat mijn geheugenkaartjes vol waren. Ik heb toen in het veld (mooie) foto’s van mijn geheugenkaartje moeten wissen om de zeehond te kunnen vastleggen. Achteraf bleken deze foto’s niet eens te zijn gelukt. Zonde van de foto’s die ik heb gewist. Ga dus nooit op pad met te weinig geheugen bij je!

Jagende grutto’s
Jagende grutto’s. Fotograaf: Servan Ott

Wat zou jij andere natuurfotografen als tip willen meegeven?

Bij vogelfotografie is alert zijn op geluid cruciaal. Niet alleen om een vogel te herkennen en te lokaliseren in het veld, maar ook om te kunnen anticiperen op het gedrag dat een vogel kan gaan vertonen. Dit is te herkennen aan het geluid dat een vogel maakt en de intensiteit ervan. Als je dit weet te benutten vergroot je de kans op een kenmerkende actiefoto van de vogel.

Gebrilde zeekoet
Gebrilde zeekoet. Fotograaf: Servan Ott

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: