HOME < INSPIRATIE < INTERVIEWS
Interviews

Interview Wim Vooijs

Er zijn altijd fotografen die je inspireren en je blijven boeien en verrassen. Voor collega natuurfotograaf Pauline Rote is Wim Vooijs daar een voorbeeld van. Hoe doet hij dat en wie is de man achter de natuurbeelden die letterlijk op de gevoelige plaat worden vastgelegd?

Enchanted forest
Enchanted forest. Fotograaf: Wim Vooijs

Interview met Wim Vooijs

Stel jezelf eens voor, wie ben je en hoe ben je begonnen met fotograferen?

Ik ben Wim Vooijs, 58 jaar. Na veel omzwervingen terechtgekomen in de Zaanstreek. Mijn hele werkzame leven heb ik mij tot nu toe bezig gehouden met het onderzoek naar kanker. Eerst als onderzoeker en nu al weer heel wat jaren als medewerker van KWF Kankerbestrijding.
Men zegt dat op mijn zwangerschapsecho al te zien was dat ik een camera vast hield. Waarschijnlijker is dat ik rond mijn tiende ben begonnen met fotograferen met de dubbeloog Rolleiflex van mijn vader. Wat een fantastische camera is dat! Op mijn zestiende heb ik een krantenwijk genomen om de Olympus OM1 te kunnen kopen, ook al zo’n juweeltje. Die heb ik altijd gehouden tot aan de komst van de digitale fotografie. Via de Minolta 7D uiteindelijk in de Sony lijn terechtgekomen, maar ik fotografeer de laatste tijd ook met Nikon. Ik heb een paar jaar als freelance fotograaf gewerkt naast mijn ‘gewone’ baan. Ik deed voornamelijk portret- en reportagewerk. Daar ben ik nu echter grotendeels mee gestopt, maar de fotografie als hobby is gebleven.

Wim Vooijs
Wim Vooijs.

Van welke vorm van fotografie gaat jouw hart sneller kloppen en kun je uitleggen waarom?

Ik hou van vele vormen van fotografie, maar zoals het een bioloog betaamt, trekt de natuur als onderwerp mij toch het meest. Qua onderliggende inhoud zijn beelden voor mij sterke dragers van gevoel. Belangrijk voor mij is, dat dat gevoel uit de beelden spreekt, de ziel van de maker moet er ergens in terugkomen. Dat levert bij mij, merk ik, vooral donkere beelden op! In mijn muziek, teksten en dus ook foto’s speelt melancholie een belangrijke rol. De laatste tijd neig ik naar het esthetisch abstracte, vooral in combinatie met macro.

Als je gaat fotograferen, heb je dan van te voren een bepaald beeld of concept in je hoofd of laat je je verrassen door wat je tegenkomt?

Ik ga altijd wel op pad met bepaalde ideeën die ik wil realiseren. Daar zit echter altijd genoeg ruimte in om me te laten verrassen door wat ik tegenkom en juist ook dingen met elkaar te combineren. Tijdens het fotograferen heb ik altijd wel voor ogen wat voor eindresultaat ik zie en daar probeer ik ter plekke zo dicht mogelijk bij te komen. In de nabewerking zet ik dan later de puntjes op de i. Voor mij telt dan eigenlijk maar één ding: zie ik terug wat ik op dat moment zag in mijn hoofd en in mijn gevoel.

Essentie
Essentie. Fotograaf: Wim Vooijs

Niet zelden worden jouw foto’s begeleid door prachtige teksten of gedichten. Waar haal jij je inspiratie vandaan en wat is eerder, de tekst of het beeld?

Ja… dat is opeens gekomen en werd getriggerd door beelden die ik maakte. Ik werd er zelf door verrast! Beeld komt bij mij altijd eerst. Daarna komen de woorden vanzelf naar boven. Als water uit een bron, het stroomt bijna letterlijk  naar buiten. Het duurt dan ook nooit lang voor ik iets op papier heb. Ik twijfel wel eens of ik die teksten wel moet laten zien. De emoties die verwoord worden kunnen heel sterk zijn. Daar zal niet iedereen op zitten te wachten! Ik ben er daarom ook een poosje mee gestopt. Bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. Voor mij is het een uitlaatklep die mij enorm helpt om met gevoel om te kunnen gaan. Dus mijn klep ging weer open. Ik hoop ook dat de teksten herkenning geven en een ander kunnen helpen… al is het er maar één.

The end of the world
The end of the world. Fotograaf: Wim Vooijs

Welke factoren hebben invloed op jouw fotografie?

Mijn eigen emoties en persoonlijkheid het meest! In de natuur kom ik tot rust. Ik denk dat die rust ook naar voren komt in mijn beelden. Van binnen zit er ook een vuurtje verborgen. Ik hoop dat dat vuurtje ervoor zorgt dat die rust niet leidt tot saaiheid.

The fire within
The fire within. Fotograaf: Wim Vooijs

Heb je een doel voor ogen waar je naar toe wilt in je fotografie en zo ja welke is dat?

Ja joh, ik heb pretenties genoeg, hahaha! Als je alles wilt laten zien krijg je een wit beeld, laat je niets zien dan wordt het zwart. Er tussenin gaan zitten wordt per saldo grijs en dat vind ik saai. Het gaat er voor mij dus om wat wil ik nog laten zien en wat kan ik nog laten zien en dan steeds verder die uiterste randen opzoeken. Zoals al eerder opgemerkt zit ik daarbij vooral aan de zwarte kant… wat kan ik nog net weglaten. Steeds kritischer naar mijn beelden kijken, leren van anderen, open blijven staan voor verbetering.

Selfie
Selfie. Fotograaf: Wim Vooijs

Met welke fotograaf zou jij een dag willen ruilen en waarom?

Ik zou met een ieder van jullie willen ruilen! Geweldig om eens een dag door jullie ogen te kunnen kijken en nieuwe inzichten te krijgen. Natuurlijk heb ik ook zo mijn grote favorieten en voorbeelden. Fotografen die ieder een voor mij belangrijk aspect belichten: Frans Lanting (Gevoel), Marina Cano (Esthetiek), Joe McNally (Techniek), Gregory Crewdson (Verhaal) en Jan van der Greef (Verbeelding).

Wet
Wet. Fotograaf: Wim Vooijs

Hoe zou jij jouw stijl van fotografie omschrijven?

Aan de fotografen die ik hier boven heb genoemd kun je zien wat voor mij belangrijke aspecten in een beeld zijn. Dat combineren in een zin en daarmee tot een soort stijl beschrijving komen resulteert dan in: Techniek gebruiken om een esthetisch beeld te scheppen met een verhaal waaruit gevoel spreekt en wat verbeelding aan het werk zet. Nu moet ik dat alleen nog even echt zien te bereiken… Esthetiek speelt echter altijd een belangrijke rol. Dat maakt ook dat ik gevoelsmatig vanuit bepaalde kaders, conventies werk. De uitdaging voor mij is de kaders en conventies beetje bij beetje los te laten en zien hoe dat mij verder kan brengen en zo mijn beelden sprekender, uitdagender en interessanter maken.

Welke foto wil je ooit nog eens maken?

Een foto die bij iedereen binnenkomt, die iedereen raakt. Niet aan de oppervlakkige laag van emoties, maar dieper. Die mensen uitdaagt zelf hun vaste kaders los te durven laten… Maar weet je…soms kom je thuis met een beeld waarvan je nooit verwacht had dat ooit te kunnen maken… dat vind ik eigenlijk het mooiste. Die verrassing. Ik heb dus best wel een lijstje van dingen die ik nog wil vastleggen, maar veel spannender vind ik het om open te staan voor wat er komt… Eerlijk gezegd, nu ik er nog eens over denk, wil ik gewoon een foto maken van 5 weidebeekjuffers (4 mannetjes, 1 vrouwtje, als ik toch mag kiezen) in vlucht vlak boven het water, met verdubbelingen door de reflecties in de bokeh bubbels… Die foto gaat er ooit eens komen… hahaha!

Hang on
Hang on. Fotograaf: Wim Vooijs

Wanneer is voor jou een foto echt geslaagd?

Enerzijds foto’s die de tijd doorstaan. Het komt vaak voor dat foto’s waar ik in het begin helemaal vol van was, na verloop van tijd inboeten aan kracht. Ze tekenen in de tijd. Het mooiste zijn de foto’s die, als je ze na een lange tijd weer eens bekijkt, hetzelfde gevoel oproepen van toen je hem maakte. Foto’s die je weer terugbrengen naar dat moment, die de tijd, dat ogenblik, echt hebben gevangen. Anderzijds foto’s die zijn als een toverbal. Die iedere keer als je ernaar kijkt, je een andere kleur laten zien en je blijven verrassen. Het zijn voor mij maar een handjevol foto’s die dat in zich hebben. Dat percentage omhoog brengen is één van mijn uitdagingen.

Fly with me
Fly with me. Fotograaf: Wim Vooijs

Wat zou je andere fotografen mee willen geven?

Zet jezelf open en laat je verrassen door wat de natuur je geeft. Misschien zie of merk je het niet direct, maar geef het tijd. Het cadeautje komt altijd. Laat los wat in je hoofd zit, hou vast wat uit je hart komt.

Deel dit artikel


30
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Patrick verhulst op 14 augustus 2020 om 12:20

  Alhoewel de mens (die het meestal verknald) met de natuur, doet dit mij deugd te lezen en verder het mooie dat ons omringd op te nemen en vertaald in prachtige fotografie, die men meestal niet ziet op het eerste moment, mooi u doet me inspireren mijn hobby voort te doen

 2. Wat een pracht interview en inspirerende foto’s. 🙏🏻

  1. Door Wim Vooijs op 30 juli 2020 om 11:08

   Dankjewel Piet voor je mooie compliment!

 3. Door Jacko Morren op 29 juli 2020 om 14:16

  Prachtige foto’s maar ook wat een prachtig interview. En wat een mooie kijk op de natuur en de mens. Je laat me nadenken.

  1. Door Wim Vooijs op 30 juli 2020 om 11:09

   Wat fijn om te horen Jacko. Ben blij met je prachtige reactie 🙏🏻!

 4. Door MarielleWolsFotografie op 29 juli 2020 om 13:58

  Beste Wim (en Pauline),
  Wat een fijn interview om te lezen.
  Mij weet je met je beelden absoluut te boeien en verwonderen en om hier ook nog wat meer over de fotograaf achter de camera te lezen maakt het totaalplaatje alleen maar mooier! Jouw kijk op de natuur en de bezieling die daar uitspreekt, steekt wat mij betreft ver uit boven veel fotografen die te vinden zijn op Instagram. Ga vooral zo door en maak de beelden (en teksten) waar je zelf blij van wordt (ik blijf van je werk meegenieten)…..

  1. Door Wim Vooijs op 30 juli 2020 om 11:11

   Ahh..wat een ontzettend fijne reactie Mariëlle! Een steun in de rug. Daar ben ik heel blij mee en kan ik ook wel gebruiken. Dankjewel 🙏🏻❤!

 5. Door Marco op 28 juli 2020 om 22:49

  Wat Fijn Om Dit Interview Te Lezen Wim. Zoveel Passie En Liefde Voor De Natuur Straalt Van Je Foto’s Af. Een Inspirerend Genot. Het Ga Je Goed. Groet Marco.

  1. Door Wim Vooijs op 30 juli 2020 om 11:13

   Dankjewel Marco! Ontzettend fijn te horen 🙏🏻☺!

 6. Door Johan Bosman op 28 juli 2020 om 21:55

  Gefeliciteerd met dit mooie interview Wim , en een kijkje naar de man achter de camera.
  Heb weer genoten van je verhaal en je gedachten en werkwijze achter je beelden .
  Kijk nu al weer uit naar de dag dat we weer eens samen op pad gaan. Je bent een groot inspiratie bron voor mij.[maar dat wist je natuurlijk al]
  Mooi interview Pauline !!

  1. Door Pauline Rote op 29 juli 2020 om 21:54

   Dankjewel Johan!

   1. Door Wim Vooijs op 30 juli 2020 om 11:15

    Dat is geheel wederzijds Johan! We spreken weer af 👍🏻! Dankjewel 🙏🏻☺!

 7. Door Egon Kraak op 28 juli 2020 om 17:54

  Met alle respect, Wim – ik zie dat u de commentaren leest en beantwoord – prachtige foto’s waarbij ik mij afvraag waarom ze “natuurfotografie” zijn. Dat vraag ik mij in toenemende mate bij de policy van deze hele natuurfotografie.nl-website af maar ik kom toch een vraag aan u omdat ik denk dat u een tenminste voor uzelf overdacht antwoord kunt geven.
  Voor mij is natuurfotografie in de eerste plaats registrerend, weergeven van natuurlijke historie, zoals (eerlijke) journalistiek en als het plaatje dat ook nog voldoende goed oogt is dat mooi meegenomen. Op fotografie ben ik al 35 jaar jaar uitgekeken, terwijl natuur zo veelvormig is dat ze mij nog steeds iedere dag iets nieuws geeft waar ik dan weer een plaatje van probeer te maken maar dat heeft totaal niets te maken met “kunst” of emoties.
  Voor mij bent is uw werk dus niet inspirerend maar wel interessant. Ik zie bij voorbeeld plaatjes van weidejuffers (?) maar ze gaan niet over de juffers, of over het biotoop, et cetera. Waarom deze foto’s in natuurfotografie kader en niet in een of andere introverte antropocentrische kunstvorm o.i.d.?

  1. Door Wim Vooijs op 28 juli 2020 om 19:06

   Dank voor je uitgebreide reactie Egon. Voor mij is de natuur zoveel meer dan slechts een plantje of een beestje. Het gaat mij juist ook om de verbondenheid die ik voel, omdat ik als mens deel uitmaak van die natuur. Dus niet slechts als toeschouwer die slechts registreert. Daarom registreren mijn foto’s niet. Mijn foto’s zijn subjectieve weergaves van de natuur die mij ten diepste raakt en inspireert. Natuurfotografie is slechts een woord. Welke afspraken we daar onderling over maken wat dat dan precies zou moeten betekenen heeft voor mijn waardering van de natuur en voor mijn invulling van de door deze natuur geïnspireerde fotografie geen betekenis. Men mag er elk labeltje opplakken wat men wil. Waar het uiteindelijk om gaat is of ik mijn liefde voor de natuur op deze wijze vorm kan geven en overbrengen op anderen, zodat zij hun ervaring misschien weer kunnen verrijken. Natuurfotografie slechts als registratie zien doet, maar dat is slechts mijn mening, zo af aan de rijkdom die er is. En daarbij pure registratie bestaat ook niet. We maken als mensen altijd keuzes in wat we wel en niet laten zien en daarmee is elk beeld subjectief. Laten we daarom eerst genieten van wat de ander ons wil laten zien, wat de ander ons geeft en daarmee onze eigen kijk verrijken. Ik denk dat dat meer plezier geeft dan ons af te vragen in welk vakje iets geplaatst moet worden. Over smaak valt te twisten, gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. Ik vind het zelf prettiger me te laten verrassen door een beeld , dan die verrassing ter discussie te moeten stellen omdat het niet zou passen in onze hokjeswereld. Ook hier sluit ik graag af met dezelfde zin als uit het interview: Laat los wat in je hoofd zit en hou vast wat uit je hart komt.

   1. Wat een geweldig antwoord Wim, goed overdacht en knap geschreven!
    Maar ik heb vooral ook enorm genoten van je prachtige foto’s en het interview. Zeer inspirerend.

    1. Door Wim Vooijs op 28 juli 2020 om 21:22

     Dankjewel Wouter! Blij met je fijne reactie 🙏🏻😊!

   2. Door Egon Kraak op 28 juli 2020 om 22:46

    Mijn oprechte dank voor uw uitgebreid antwoord; hier heb ik iets aan! Natuurlijk niet dat het mijn registrerende plaatjesmakerij zomaar verandert, maar voor mij min of meer begrijpbare uitleg over wat anderen (in dit geval u) beweegt doet goed.
    Er zijn er wel meer die ik de vraag “Waarom vind je jouw foto’s natuurfotografie?” zou willen stellen. Want in toenemende mate snap ik er helemaal niets van… misschien heb ik wel geen hart! Ik heb nog nooit een foto gezien die mij “raakt”, snap niet eens wat dat is. Kwestie van smaak is het niet want ik vind ook dat u mooie foto’s hebt gemaakt, maar dat had ik al getypt 🙂

    1. Door Wim Vooijs op 30 juli 2020 om 11:18

     Graag gedaan Egon. Ik hoop dat de fotografie je weer “pakt”.
     Hartelijke groet 🙋🏻‍♂️

 8. Door Inge Plomp op 28 juli 2020 om 16:35

  Wat mooi om te lezen hoe jij te werk ga Wim, ik geniet altijd erg van jou mooie beelden en je bent zeker een voorbeeld voor mij.
  Pauline, top interview.

  1. Door Wim Vooijs op 28 juli 2020 om 19:11

   Dankjewel Inge voor je fijne reactie! Ik vind het erg leuk wat te kunnen vertellen over de magie van de natuur, zoals ik die ervaar en probeer vast te leggen. 🙏🏻❤

  2. Door Pauline Rote op 29 juli 2020 om 21:56

   Dank je Inge! 🙂

 9. Door Noortje Russel op 28 juli 2020 om 16:30

  Erg mooi en inspirerend!

  1. Door Wim Vooijs op 28 juli 2020 om 19:12

   Dankjewel Noortje 🙏🏻❤!

   1. Door Pieter op 29 juli 2020 om 16:53

    Dank Pauline en Wim! Wat een inspiratievol interview.

    1. Door Pauline Rote op 29 juli 2020 om 21:57

     Dank jou Pieter! Alle credits naar Wim!

    2. Door Wim Vooijs op 30 juli 2020 om 11:16

     Dankjewel Pieter 🙏🏻☺!

 10. Door Sonja Bohte ( @Zielenbeeld ) op 28 juli 2020 om 13:22

  Wim,
  Super leuk om nog meer van jouw achtergrond te lezen!
  Ik ga wel is met jou mee het veld in, maar van fotograferen komt bij mij dan niet veel….
  Om jou bezig zien hoe je de schoonheid in alles weet te vinden is super inspirerend!
  Ga zo door … dan kunnen wij nog lang genieten van al dat schoons.
  Lfs, Sonja 😚

  1. Door Wim Vooijs op 28 juli 2020 om 15:43

   Wat een lieve reactie Sonja! Dankjewel! Ik hoop nog heel lang nieuwe invalshoeken te zoeken en te vinden. Maar vooral heel veel te genieten van die schitterende natuur. 🙏🏻❤

 11. Mooi verhaal en fraaie foto’s!

  1. Door Wim Vooijs op 28 juli 2020 om 15:44

   Dankjewel Rob 🙏🏻👍🏻!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *