HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Is compositie kiezen een truc?

Zorg dat de compositie van je foto goed is. Fotograaf: Anita Bosker

Als fotograaf neem je soms onbewust beslissingen over je foto. We spreken nadien van een geslaagde of niet geslaagde compositie. Compositie kiezen voor je macrofoto is zeker geen truc om een opname te verfraaien. Er ontstaan juist andere perspectieven als je de composities bewust leert toepassen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de opnamehoek te veranderen of juist om je onderwerp heen te lopen. Door zo alle opties te bekijken voor je foto kom je vaker tot een andere foto of juist een sterkere compositie. Het helpt je bovendien te beslissen wat je in de foto laat zien of juist weg laat.

Tips

Tips zijn bijvoorbeeld dichter bij het onderwerp of verder weg te fotograferen. Je zult misschien denken dat rekening houden met de achtergrond niet bij compositie hoort. Maar het tegengestelde is waar. Zelfs je belichting aanpassen hoort erbij. Al deze aspecten dragen bij aan een sterke compositie in je foto.

Als je het goed doet dan laat je zien hoe je in een opname een bepaalde structuur aan kan brengen. Al deze beslissingen helpen bepalen welke onderdelen de kijker in verschillende situaties in het “kader” van de foto ziet. Weet hiermee dat je de kracht van de foto stuurt en maakt.

Meer weten over compositie

Wil je meer weten over het onderwerp compositie, lees dan ook eens deze artikelen:

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *