Menu

Onderdeel van Pixfactory

Jaap Schelvis in Beeld

Jaap Schelvis is bioloog en archeoloog. Na allerlei omzwervingen van de Universiteit Groningen tot de Waddenvereniging vond Jaap in 2005 zijn plek bij PiXFACTORY.
Groot Avondrood op roze Hortensia; Elephant Hawkmoth (Deilephila elpenor) on pink hortensia. Fotograaf: Jaap Schelvis

Wie is Jaap Schelvis?

Jaap SchelvisEerst als admin bij het fotoforum Nederpix, later als beeldredacteur bij Buiten-Beeld, vervolgens als eindredacteur van PiXFACTORY uitgaven en uiteindelijk als eindredacteur van dit platform.

Vanaf de start in maart 2015 heeft Jaap zich elke dag ingezet voor Natuurfotografie.nl. Jaap zorgde voor de planning en indeling van alle artikelen zodat er elke dag minstens één nieuw artikel verscheen. Daarnaast droeg hij ook zelf regelmatig zijn schrijverssteentje bij. Onlangs is Jaap gestopt met zijn werk voor Natuurfotografie.nl en PiXFACTORY. In dit artikel zetten we Jaap zelf in de spotlight en kun je na ruim vier jaar kennismaken met de ware Jaap Schelvis!

Een veelzijdig fotograaf

Jaap heeft zich bij PiXFACTORY altijd bezig gehouden met natuurfotografie, maar zelf is hij een veelzijdig fotograaf die zich niet beperkt tot natuurfotografie alleen. Vogels hebben lang Jaaps interesse gehad, maar binnen de natuurfotografie verlegde hij zijn aandacht naar andere vliegende dieren: nachtvlinders. Honderden soorten nachtvlinders heeft hij vastgelegd en groot is zijn blijdschap als er een nieuwe soort op het laken zit. Het liefst een klein bruin obscuur motje zonder Nederlandse naam, maar wel heel zeldzaam.

Portfolio

Twee liefdes

Waar Jaaps hart echt van gaat kloppen is reis- en straatfotografie. Zijn twee liefdes, reizen en fotografie komen hier bij elkaar. Jaaps goede oog voor beeldverhoudingen en details en zijn goede gevoel voor documentair beeld, heeft menig juweeltje opgeleverd.

Karstlandschap
Karstlandschap. Fotograaf: Jaap Schelvis
Wijngaardslak
Wijngaardslak on the move… Fotograaf: Jaap Schelvis
Tuimelaar
Samengesteld beeld van een Tuimelaar die uit het water springt. Fotograaf: Jaap Schelvis
Slijkspringer
Slijkspringer. Fotograaf: Jaap Schelvis
Grijze Zeehond
Grijze Zeehond. Fotograaf: Jaap Schelvis
Zilvervlek (Boloria euphrosyne)
Zilvervlek (Boloria euphrosyne). Fotograaf: Jaap Schelvis
Jeneverbesspanner (Thera juniperata)rustend op een geel verkleurd herfstblad. Fotograaf: Jaap Schelvis
Rietgolven
Rietgolven. Fotograaf: Jaap Schelvis
Groot Avondrood
Groot Avondrood op roze Hortensia (Deilephila elpenor). Fotograaf: Jaap Schelvis
Melieria omissa
Melieria omissa is een vliegensoort uit de familie van de prachtvliegen (Ulidiidae). Fotograaf: Jaap Schelvis

Jaap als verzamelaar

Jaaps liefde voor fotografie combineert hij ook met zijn neiging tot verzamelen. Hij bezit een collectie van vele honderden oude camera’s, zorgvuldig verzameld en tentoongesteld in vitrines.
Het leuke is dat veel van deze camera’s nog werken en Jaap er ook actief mee fotografeert. Soms pielt hij net zo lang tot hij de camera werkend heeft of krijgt hij een voormalige Oost-Duitser zo ver dat hij oude filmrolletjes opstuurt in een formaat dat niet meer verkrijgbaar is.

Waar alles bij elkaar komt

Jaap woont in Leeuwarden en in 2018 was dat de Europese culturele hoofdstad. Dit heeft Jaap aangezet tot een heel bijzonder project waar al zijn fascinaties bij elkaar kwamen. Hij besloot een expositie te maken van bijzondere beelden en objecten uit Leeuwarden. Het jaartal waarin het object werd onthuld was bepalend voor de camera waarmee hij de afbeelding maakte. De camera moest namelijk uit hetzelfde jaar afkomstig zijn als het object. Het wereldberoemde beeld van Us Mem dat in 1954 werd onthuld, fotografeerde hij dus met een camera uit 1954.

Beeld in beeld. Fotograaf: Jaap Schelvis
Beeld in beeld. Fotograaf: Jaap Schelvis
Beeld in beeld. Fotograaf: Jaap Schelvis

Beeld in beeld

Dit heeft geleid tot een heel bijzondere expositie in 2018 geheten: “Beeld in beeld“. Naast deze expositie heeft Jaap ook een boek gemaakt met nog meer beelden en hij laat daarbij ook elke keer de camera zien die hij heeft gebruikt. “Voor dit boek heb ik 60 verschillende camera’s gebruikt variërend van een 110 jaar oude balgcamera tot een professionele digitale spiegelreflex en van een simpel boxje dat ooit 1 dollar kostte tot een moderne smartphone“. Klik hier voor een inkijkexemplaar van dit boek.

Altiflex. Fotograaf: Jaap Schelvis

Found photography

Soms trof hij nog een film aan in een camera die hij bijvoorbeeld via Catawiki of een rommelmarkt kocht. Jaap liet deze films altijd ontwikkelen: “Zoals wel vaker bevond zich nog een film in de Kodak No.2 die ik voor € 5,- kocht op een vlooienmarkt in Bakkeveen. Eenmaal belicht is film verrassend lang houdbaar zo bleek. Noch de fotograaf noch de twee jongetjes (waarschijnlijk nu vijftigers) hebben dit beeld ooit gezien. Een mooi voorbeeld van ‘found photography’ uit de jaren zestig“.

Bedankt Jaap!

We hopen dat Jaap ons blijft verrassen met zijn bijzondere manier van kijken en denken en fotograferen. Samen met je gezin wensen we je alle goeds voor de toekomst en voor wie Jaap nog eens persoonlijk wil bedanken: hij zal tijdens events van PiXFACTORY regelmatig aanwezig zijn als vrijwilliger.

Team Natuurfotografie.nl

Fotografie: Jaap Schelvis

4 reacties

  1. Ik was op zoek naar een paar mooie afbeeldingen van bomen om een paar stambomen te maken.Voor ik in de problemen kom wil ik graag weten of ik die vrij kan laten afdrukken.Bijvoorbaat bedankt voor uw reaktie,Bert van der Leer.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

  1. Ik was op zoek naar een paar mooie afbeeldingen van bomen om een paar stambomen te maken.Voor ik in de problemen kom wil ik graag weten of ik die vrij kan laten afdrukken.Bijvoorbaat bedankt voor uw reaktie,Bert van der Leer.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: