Menu

Onderdeel van Pixfactory

Je foto als trofee

Een foto is meer dan een mooi plaatje, het is de trofee van lange voorbereiding, kennis nemen van natuur en dier en het gevoel dat je niet alleen uniek en creatief bent beziggeweest maar ook met respect voor de natuur hebt gehandeld. Dan is het pas echt een trofee!
jonge beer
Ik heb dagen tijd gestoken in het volgen van berensporen. Proberen te begrijpen hoe ze bewegen en welke plaatsen ze gebruikten. Na tientallen pogingen is het uiteindelijk gelukt om de prachtige jonge bruine beer vast te leggen. Dat is voldoening! Fotograaf: Martin Steenhaut

Waarom fotografeer je iets? Vreemde vraag misschien. Omdat je iets mooi vindt, omdat het een speciaal moment was? Maar heb je wel echt genoten van wat je zag? Want dat wordt voor sommige fotografen blijkbaar steeds minder belangrijk. Natuurfotografie is zo populair dat steeds meer mensen ermee bezig zijn, en dat is natuurlijk mooi. Mensen zien fantastische foto’s van heel goede fotografen, en denken dan…die wil ik ook! Gewoon om te hebben. Maar vaak willen ze er geen moeite voor doen of is het verhaal achter de foto voor hen onbelangrijk. Ze vergeten dat voor die ene mooie foto misschien wel heel wat voorbereiding en veldwerk nodig was. En net dat zoekwerk is het leukste deel van natuurfotografie.

De voorbereiding is het leukste!

In de bossen en velden op zoek gaan naar dieren, insecten, planten of mooie landschappen. Eens je wat gevonden hebt, moet je het lang genoeg observeren. Dan ga je nuttige dingen zien en leer je veel uit het gedrag van dieren of vogels bijvoorbeeld. Bepaalde gedragingen die een dier telkens weer doet, of waar een bepaalde zonnestraal steeds weer een plant oplicht. Zo’n voorbereidende waarnemingen helpen je later er betere foto’s van te maken.

Gewoon foto’s namaken is niet de bedoeling, dat is te makkelijk. Je moet proberen als natuurfotograaf je eigen creativiteit in je foto’s leggen, een eigen stijl maken. Dat is leuk en vooral ook herkenbaar door anderen. En je moet ook leren dat er meestal hard gewerkt moet worden om een mooi beeld te maken. Zonder moeite komt er ook niks. En als je dan echt gewerkt hebt om een bepaalde foto te maken, is de voldoening ook zoveel groter. Elke keer als je ernaar kijkt ga je denken ‘weet je nog, dat was moeilijk…’ .. Het is toch veel leuker om achter jouw foto een mooi verhaal te kunnen vertellen, dan bijvoorbeeld te moeten zeggen dat je de grote groep hebt gevolgd en hetzelfde beeld hebt gemaakt als die 50 anderen die naast jou stonden. Dan pas kan je die foto als een trofee zien voor de inspanning die je deed.

Door eerst goed veldwerk te verrichten en dierengedrag te leren herkennen, ga je veel betere resultaten behalen. Sporen zoeken bijvoorbeeld is leuk en zo vind je vaak dieren veel makkelijker. Neem de tijd om goede voorbereidingen te treffen, vooral zonder de natuur of dieren te schaden. Respecteer je onderwerp en overtreedt geen regels om toch maar de foto te maken.
Door eerst goed veldwerk te verrichten en dierengedrag te leren herkennen, ga je veel betere resultaten behalen. Sporen zoeken bijvoorbeeld is leuk en zo vind je vaak dieren veel makkelijker. Neem de tijd om goede voorbereidingen te treffen, vooral zonder de natuur of dieren te schaden. Respecteer je onderwerp en overtreedt geen regels om toch maar de foto te maken. Fotograaf: Martin Steenhaut

Alles voor een mooie foto, toch?

Een ander gevaar achter de titel van dit stuk, is dat natuurfotografen sommige regels gaan overtreden om toch maar dat ene speciale beeld te kunnen maken. En dat is helemaal niet de bedoeling. Als fotograaf moet je respect tonen voor je onderwerp en het goed behandelen. Als je een dier doet schrikken of verstoort om jouw foto te maken, is dat niet de bedoeling. Planten of insecten stuk trappen om toch maar op dat ene plekje te geraken, moet je ook vermijden. Trouwens, je krijgt ook geen fijn gevoel als je weet dat jouw beeld niet helemaal correct is gemaakt. Ook al zeg je het niet tegen anderen, je weet het wel. En dat hoort eigenlijk ook dwars te zitten want dan zal je het de volgende keer misschien vermijden.

Je foto als èchte trofee!

En dat bedoel ik met de foto als trofee. Als je een foto gaat zien als een trofee en regels niet meer belangrijk zijn, dan ben je fout bezig. Aan elke sterke foto hoort een eerlijk en sterk verhaal te zitten. Over hoe de fotograaf moeite heeft gedaan voor zijn onderwerp en volgens de regels zijn beeld heeft gemaakt. Jouw foto is pas een trofee als je er met een goed gevoel naar kunt kijken en echt genoten hebt van het moment waarop je het maakte. Want genieten van mooie momenten en die vastleggen, daar draait het om bij natuurfotografie. Niet zomaar, ten koste van alles een foto willen maken.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Martin Steenhaut

Martin Steenhaut

Martin komt uit Vlaanderen en is professioneel natuurfotograaf. Met expo's en publicaties deelt hij zijn passie met het grote publiek.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: