Menu

Onderdeel van Pixfactory

Jeffrey Van Daele in Beeld

Jeffrey van Daele werkte oorspronkelijk in de ICT. Zijn fotocarrière ging in 2004 van start met een fotografiecursus. Met het fotograferen van evenementen en conceptfotografie bekostigde hij het materiaal en de reizen om vervolgens in 2009 definitief voor de natuurfotografie te kiezen. Vanuit de behoefte zijn passie met anderen te delen, heeft Jeffrey jarenlang fotografieles gegeven. Sinds dit jaar begeleidt hij ook fotoreizen naar onder andere Afrika en IJsland. Dit schooljaar neemt hij een sabbatjaar om meer tijd vrij te maken voor zijn workshops en lezingen en - niet geheel onbelangrijk - zijn eigen fotografie.
Forest fire
"Forest fire" Fotograaf: JeffreyVanDaele

Wie is Jeffrey Van Daele ?

JeffreyVanDaeleKijkend naar het werk van Jeffrey, merk je al snel dat het geheel niet eenvoudig in een hokje te stoppen is. Zijn portfolio biedt schitterende vogelfoto’s, maar maakt dat hem een vogelfotograaf? Of horen die zeer geslaagde landschappen bij een echte landschapsfotograaf? En die padden met groothoek dan?
Duidelijk een creatieve geest die zich graag buiten het hokje begeeft.
Jeffrey speelt in zijn werk met patronen, met donker en licht. Zeer concreet beeld wordt afgewisseld met gewaagde abstracties, waardoor het nooit voorspelbaar wordt. Bij veel van zijn foto’s voel je een bepaalde geladenheid. Alsof er iets staat te gebeuren, of dat er zojuist iets gebeurd is waar alleen de fotograaf zelf weet van heeft.
Het veelal complementaire kleurgebruik draagt hier zeker aan bij, maar ook de positie die de dieren in beeld innemen zorgen voor een prettige spanning. Door zijn oog voor structuren, kleuren en sferen, tilt Jeffrey zijn fotografie naar een hoger plan.
Dit gaat verder dan simpelweg op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Er schuilt een idee achter, waardoor het een stapje verder gaat dan een mooie plaat waar je glimlachend voorbij loopt.
Deze beelden roepen je terug….. en vragen erom nogmaals te kijken en nu góed!

Apparatuur

 • Nikon D810, 7100
 • Nikon 14-24 F/2.8
 • Nikon 24-70MM F/2.8
 • Nikon 70-200 F/2.8
 • Nikon 80-400 F/4 – 5.6
 • Nikon 500MM F/4
 • Sigma 150MM MACRO F/2.8

Portfolio

Hartebeesten Zuid-Afrika
Hartebeesten in Zuid-Afrika. Fotograaf: JeffreyVanDaele

“Wat ik onder andere zeer leuk vind aan natuurfotografie, is het overbrengen van die kennis op andere mensen. Ik hou er enorm van om mensen te inspireren en te motiveren om hun natuurfotografie een niveau hoger te tillen. Ik kan er enorm veel voldoening uit halen om ze te zien genieten van natuurfotografie. En ik denk dat dit me nog het meest drijft en inspireert om de natuur in te trekken en nieuwe invalshoeken en technieken uit te testen.”

Bosanemoon
Bosanemoon. Fotograaf: JeffreyVanDaele
Gewone padden amplex
Gewone padden in amplex. Fotograaf: JeffreyVanDaele

“Er wordt altijd gezegd dat je een stijl moet vinden maar ik wil ook niet de rest van mijn carrière in een stijl blijven steken. Ik hou enorm van artistieke beelden maar ik vind het even leuk om het ook niet-artistiek in beeld te brengen. Voor mij is het een uitdaging om vernieuwend te werken en mezelf te pushen.”

Grafische weergave zee
Grafische weergave van een turbulente zee. Fotograaf: JeffreyVanDaele
licht en schaduw
“Light & Shadow”. Fotograaf: JeffreyVanDaele

“Het moment dat je beseft dat fotografie een denksport is, begin je je fotografie en de natuur anders te bekijken en ga je je beeld componeren en niet meer vastleggen.”

Jökulsárlón Brandganzen gletsjermeer
Brandganzen in het Jökulsárlón gletsjermeer. Fotograaf: JeffreyVanDaele
Forest fire
“Forest fire”. Fotograaf: JeffreyVanDaele

“In 2011 had ik het geluk om het ‘uitvliegen’ van een nest jonge steenuiltjes te kunnen volgen. Van 06.00 – 09.00u, 6 dagen op 7, 4 weken aan een stuk zat ik ze, vanuit de auto, gade te slaan. Tot op een moment dat ze zo dichtbij kwamen zitten, dat ik zelfs niet meer kon scherpstellen. Het was een zalige zomervakantie :)”

Steenuil
Steenuil. Fotograaf: JeffreyVanDaele
Oryx spiesbok Sossusvlei Namibia
Oryx of spiesbok in de Sossusvlei in Namibia. Fotograaf: JeffreyVanDaele
True Colors
“True Colors”. Fotograaf: JeffreyVanDaele

“Er is heel veel waar ik een visie wil over tonen of me door wil laten inspireren, maar er is geen bepaalde locatie of een bepaald dier dat ik graag voor de lens zou krijgen. Voor mij draait een foto vooral om sfeer, compositie en verhaal en niet zozeer om soort en locatie. Er mag links van mij een tijger passeren, maar als een boom aan de andere kant mooier licht vangt, zal ik die boom fotograferen.”

steenuil jong athena noctua
Volwassen steenuil met jong. Fotograaf: JeffreyVanDaele

Tips van Jeffrey:
“Er zijn er zoveel en 45 daarvan staan beschreven in mijn nieuwe boek “Oog voor Beeld“, dat zeer recentelijk verschenen is.
Maar als ik dan toch een tip mag meegeven: Fotografie is een denksport. Analyseer de scene en bedenk wat je wil afbeelden;

 • Wat wil je overbrengen met die foto?
 • Welk gevoel wil je de kijker geven?
 • Hoe wil de scene zelf gefotografeerd hebben?
 • Welke kleurcombinaties ga je gebruiken om je gevoel over te brengen?
 • Is vandaag wel het goede moment om het te fotograferen?
 • etc.

Maar het allerbelangrijkste is toch wel … Have fun en enjoy!”

Fotografie: Jeffrey van Daele

3 reacties

 1. Ik heb genoten van dit artikel, de zienswijze, de manier waarop Jeffrey tegen fotografie aankijkt en ermee omgaat en de foto’s…tsja…voor mij adembenemend, allemaal, maar die grote vlakken met een piepkleine afbeelding van een gewei, een aalscholver…fenomenaal. ik raak erdoor geinspireerd, dankjewel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

 1. Ik heb genoten van dit artikel, de zienswijze, de manier waarop Jeffrey tegen fotografie aankijkt en ermee omgaat en de foto’s…tsja…voor mij adembenemend, allemaal, maar die grote vlakken met een piepkleine afbeelding van een gewei, een aalscholver…fenomenaal. ik raak erdoor geinspireerd, dankjewel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: