HOME < INSPIRATIE < PORTFOLIO
portfolio

Jeroen Stel in Beeld

Jeroen is van oorsprong mode-ontwerper en zo’n 12 jaar als zodanig werkzaam geweest. Sinds zijn 15e fotografeerde hij al hobbymatig, tot hij op een gegeven moment het besluit nam zijn hart te volgen en van zijn passie voor natuurfotografie zijn beroep te maken. Zo gezegd zo gedaan; Jeroen is sinds 2009 professioneel fotograaf.

Overvliegende ijsvogel
Overvliegende ijsvogel Fotograaf: Jeroen Stel
Delen

Wie is Jeroen Stel?

Jeroen StelVakmanschap

Hoewel het vak van modeontwerper en fotograaf in eerste instantie misschien weinig raakvlakken met het beroep natuurfotograaf lijkt te hebben, kan ik me zo voorstellen dat het vakmanschap in beide professies een must is om boven het maaiveld uit te kunnen steken. Jeroen levert kwaliteit op een continue basis en dit heeft hem gemaakt tot een kundig natuurfotograaf, die op weet te vallen in de grote massa.

Hij is niet iemand die gaat voor de lucky shots en al wandelend lukraak om zich heen schiet. Jeroen werkt projectmatig, vaak voor lange periodes aan één onderwerp en diept dit dan echt uit. Een mooi voorbeeld is zijn ijsvogelfotografie; IJsvogels boven of onder water, in vlucht, duikend, parend, visoverdragend. Jong, oud, met groothoek of met telelens. Van boven of zelfs van onderaf gefotografeerd. Noem het en Jeroen heeft het. En dit typeert de manier waarop hij zich vastbijt in een onderwerp én een project tot een succes maakt.

Creativiteit

Een andere gemene deler is de creativiteit. Dit lijkt me een vereiste als modeontwerper, maar ook als natuurfotograaf komt wat vindingrijkheid goed van pas. Het wereldwijde web biedt ons ijsvogelfoto’s te over, maar hoeveel mensen kwamen op het idee er één van onderaf te fotograferen…? Jeroen gaat door waar een ander zijn foto al heeft ‘afgevinkt’ en creëert juist dat beeld dat er nog niet was, waardoor het hem vaak lukt de hypes voor te zijn en te blijven.

En zo bewijst hij maar eens te meer dat het er niet zo toe doet wát je doet, als je het maar met verve doet….

Apparatuur

 • Canon 1Dx
 • Canon 7D
 • Canon 550D
 • Canon 17-35mm F2.8
 • Canon 70-200mm F2.8
 • Canon 600mm F4
 • Sigma 120-300mm F2.8
 • Sigma 150mm F2.8 Macro
 • Canon 50mm F1.8
 • Statief Gitzo 5541 LS met Sachtler Video14 vloeistofkop
 • 15 tal Yongnuo flitsers type 560 IV
 • diverse infrarood systemen

Portfolio

Wisenten in de sneeuw
Wisenten in de sneeuw Fotograaf: Jeroen Stel

“Zodra ik door de lens de natuur in kijk vergeet ik alles om mij heen (helaas ook wel eens de tijd..:)- Daarnaast vind ik interactie met dieren bijzonder en geniet ik van het gevoel van vrijheid in de natuur.”

Blauwborst in de mist
Blauwborst in de mist Fotograaf: Jeroen Stel
Boommarter in de nacht
Boommarter in de nacht Fotograaf: Jeroen Stel

“Wellicht is “Up close en personal” wel de beste omschrijving. Ik breng dieren graag in beeld tijdens hun dagelijkse bezigheden en heb graag interactie met het dier dat ik fotografeer.”

Gems in de sneeuw
Gems in de sneeuw Fotograaf: Jeroen Stel
Overvliegende ijsvogel
Overvliegende ijsvogel Fotograaf: Jeroen Stel

“Ik ben meer habitat gaan integreren in mijn werk en ben me ook technisch gaan verdiepen in het gebruiken van flitsers, infrarood en andere hulpmiddelen om dieren meer met groothoek lens te kunnen fotograferen en minder met mijn telelens. Verder probeer ik tegenwoordig meer verhalend te fotograferen i.p.v enkel 1 foto te maken”

Jagende kerkuil
Jagende kerkuil Fotograaf: Jeroen Stel
Kerkuil in vlucht
Kerkuil in vlucht Fotograaf: Jeroen Stel

“Een foto van een vos die ik op de rand van de Oostvaarders Plassen fotografeerde en die na 3 maanden intensief volgen me eindelijk in zijn habitat accepteerde en met een grauwe gans in zijn bek vlak langs me liep. Vaak zijn de momenten die je beleeft in de natuur ook belangrijker dan het uiteindelijke resultaat.”

Vos met gans
Vos met gans Fotograaf: Jeroen Stel
Meeuw vangt papegaaiduiker
Meeuw vangt papegaaiduiker Fotograaf: Jeroen Stel

“Over het algemeen word ik door de natuur zelf geïnspireerd, maar er zijn ook diverse fotografen zeer vernieuwend bezig zoals Paul  Nicklen, Sam Hobson, Morten Hilmer, Audun Rikardsen en nog enkele andere fotografen wiens werk ik geregeld volg.”

Vechtende vossen zonsondergang
Vechtende vossen zonsondergang Fotograaf: Jeroen Stel

Tip van Jeroen:

 • “Kennis van het dier dat je fotografeert is het belangrijkste. Zonder je te verdiepen in je onderwerp kun je er geen goede foto’s van maken.”

Fotografie: Jeroen Stel

Deel dit artikel


5
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Sacha Bijkerk op 19 oktober 2016 om 19:04

  Mooi om dit stuk over Jeroen te lezen. Heb meerdere workshops bij hem gevolgd en daar veel van geleerd. Verder is Jeroen een fijn mens in de omgang met de nodige humor waardoor het ook nog een gezellig is. Zijn foto’s zijn een inspiratie en genot om naar te kijken.

  Groet Sacha

 2. Bedankt, zeer inspirerend!

 3. Wat een prachtige foto’s. Genieten!

 4. Superlatieven schieten tekort bij deze platen! Het bevestigd wel dat hoe meer je in een bepaald onderwerp vastbijt, des te betere platen je krijgt, dat principe probeer ik ook steeds meer toe passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *