JIJ kan ook alles – JIJ vindt alles leuk!

Ik zit in de auto als opeens een herinnering op mijn telefoon verschijnt! In mijn hoofd klinkt direct de tekst; ‘JIJ kan ook alles’. Het begin van een nieuwe korte column is er. Mijn fotobuddy P@tje-fotografie zegt soms tegen me: “jij vindt alles leuk!”. Tot op de dag van vandaag heb ik ambivalente gevoelens bij die opmerking. Hij bedoelt het goed, maar ik vind echt niet alles leuk. Terwijl ik dat zeg, moet ik schoorvoetende toegeven dat ik steeds meer wel leuk begin te vinden naast landschapsfotografie. Dit is weliswaar wat anders dan de uitspraak ‘jij kan ook alles’. Maar in combinatie met de kreet "alles leuk vinden en kunnen" had ik er wel zo mijn ideeën over.
Vlinder
Een recente macro opname die ik plaatste lokte de uitspraak “jij kunt ook alles” uit. Fotograaf: Dave Zuuring

Alles leuk vinden

De eerste associatie die het woord ‘leuk’ bij mij oproept is gewoontjes. Net zoals het antwoord op de vraag hoe gaat het met je en je zegt: ‘ja goed’. Oftewel, leuk mist voor mij diepte en lading. Anderzijds ik snap dat wel waarom mensen zeggen, ‘jij vindt alles leuk”. Maar alles is ook weer meteen zoveel. Alles is een woord dat voor mij zou betekenen dat ik portretfotografie, fashion shoots, druppelfotografie en bijvoorbeeld urban fotografie mijn ding zou zijn. Want als je alles leuk vindt dan ook alles toch? Of chargeer ik nu weer?

Een uitje met de STAP fotogroep naar België, urbexen. Op een warme dag door een stoffig en vol graffiti beklad oud verlaten pand struinen. Leuk om eens mee te maken! Fotograaf: Dave Zuuring

Nieuwsgierigheid de bron van kennis

Soms moet je een punt maken, een standpunt in nemen. Dat standpunt is, “nee, ik vind niet alles leuk!”. Maar ik denk dat ik weet waar de verwarring ontstaat. Net als met eten, ik mag graag proeven en dus als we terugkeren naar fotografie iets uitproberen. Ik denk vanuit dat punt dat ik best wat uitprobeer. Alleen om eerlijk te zijn, ik blijf wel dichtbij huis. Of te wel dicht bij natuurfotografie. Zo wilde ik altijd al graag eekhoorntjes fotograferen. En dus wat doe je dan. Dan ontdek je de boshut.

Slow fotografie als landschapsfotograaf met ultra groothoekobjectief en filters, naar telezoom objectief van 600 mm. en schommelkop in AF-C modus om de snel bewegende eekhoorns vast te leggen. Leuk. Fotograaf: Dave Zuuring

Proberen om te leren

Wat ik dus doe, ik probeer van alles uit. Bijvoorbeeld vogels of ‘wild life’. Nou ja wild life, soms heb je geluk en zit er in je buurt een groep ransuilen. Of kom je op een bij vele, maar voor mij tot dat moment onbekend stukje Nederland, waar de ‘hertjes’ vlak voor zonsondergang zich laten zien om te grazen in een veld. Had je mij een jaar of vijf geleden gezegd dat ik daar ook nog eens voor in de stromende regen 2 uur zou staan te wachten dan had ik je waarschijnlijk uitgelachen. Maar je moet alles eens geprobeerd hebben. En zeg nu, een beetje regen kunnen we en onze spullen toch wel hebben? Het was een therapeutische ervaring voor me. En ik kan vertellen; enkele weken geleden na een bijzonder drukke periode, ging ik bewust terug naar deze locatie om in alle rust te zitten, zonder luxe, en te genieten. Dat ik een foto mee naar huis zou nemen was een mooie bonus.

Opbrengst na 2 uur wachten in de stromende regen, dit paartje reeën vastleggen. Ook leuk! Fotograaf: Dave Zuuring

Dicht bij huis

Soms moet je wel iets nieuws doen op fotografie gebied. Daarmee kan het lijken alsof je alles leuk vindt. Wat ik niet echt leuk vind is mensen fotograferen. Okay, reportages met mensen vind ik dan wel weer leuk, maar portretten enzo vind ik toch echt niet leuk. Dus als de vraag komt om een event te fotograferen (Corona helpt nog steeds niet!) dan doe ik dat graag. Leuke is dat je dan soms niet alleen op fotografiegebied je grenzen verlegt, maar ook persoonlijk. Zo moest ik wel mijn hoogtevrees een beetje aan de kant zetten. Want met camera om je nek een ladder beklimmen en op een podium op hoogte met een band staan is wel een dingetje voor me. Ja als ik al op een keukentrapje sta ben ik al ‘shaky’.

Fotografie zorgt er ook voor dat je nieuwe dingen ontdekt en leert vastleggen. Het er staan tussen de band was leuk, maar de enge ladder op met tas en camera minder! Ik zou het morgen zo weer doen. Fotograaf: Dave Zuuring

Grensverleggend

Toch doe je het en zo verleg je grenzen. Door te doen en te proberen hoe spannend ook, leer je weer en groei je in je alles kunnen. Bij een recente opdracht dacht ik oh even wat beelden van dit en dat maken. Maar uiteindelijk kreeg ik voor mijn lens een hele optocht van mensen. Van een team zorgmedewerkers, een wethouder, welstandcommissie, schooldirecteur, project manager tot en met kleine kinderen!! Dus zoals mijn jeugdvoorbeeld Pipi zei: “Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan”. Heb er geen slapeloze nachten van gehad, maar omdat ik dit weinig doe des te spannender. Dus leuk, mwoahhh, kan ik het? Ja denk het wel.

Nog leuker om de reacties achteraf te horen en zien dat de trotse moeder de foto’s op groot formaat afdrukte! Om van een tevreden opdrachtgever nog maar te zwijgen. Fotograaf: Dave Zuuring

Alleskunner

Waar ik deze column mee begon, de uitspraak: “Jij kan ook alles!” komt van een recente belevenis met vlinders fotograferen en inspireerde me dus tot deze overdenkingen. Nadat ik afgelopen week zelf de eerste vlindertjes gevonden had, postte ik een macrobeeld daarvan. Daarop was de reactie; jij kan ook alles. Een groot compliment, maar ik vond het vooral verschrikkelijk leuk. Het proces van ontdekken, zoeken, vinden, 2,5 uur lang met 1 vlindertje voor dag en dauw ermee bezig zijn. Ja dan is fotografie leuk, vooral als je ontdekt, leert en het gewaardeerd wordt. Allerbelangrijkste je wordt er vooral zelf blij van. Maar alles kunnen en leuk vinden dat is wel wat veel voor me.

Waar ik echt blij van word is toch wel mijn jaarlijkse landschapsfotografie hoogtepunt.
De bloeiende paarse heide van de Posbank vastleggen. Dat kan ik en vind ik vreselijk leuk. Gelukkig is het bijna zover. Fotograaf: Dave Zuuring

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dave Zuuring

Dave Zuuring

Dave is een enthousiaste vrijetijdsfotograaf met een passie voor landschappen, stedelijke landschappen en blue hour fotografie. Vanuit zijn motto 'Make your Memory Today' wekelijks en soms dagelijks bezig met vastleggen, beleven en herbeleven op fotografie gebied.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: