Menu

Onderdeel van Pixfactory

Johan De Ridder in Beeld

Geboren en getogen in één van de mooiste streken van Vlaanderen, de Vlaamse Ardennen, heeft Johan De Ridder (1972) altijd van de natuur gehouden. Op zoek naar prachtige beelden hoeft Johan niet ver te reizen: 80% van zijn foto’s zijn genomen nabij zijn ‘local patch’. In 2018 voltooide hij via avondonderwijs een vijf jaar durende opleiding aan het PCVO te Oudenaarde. Naast een knap staaltje techniek weet Johan zijn kijker vooral te strikken met een flinke dosis creativiteit. En sfeer, natuurlijk!
Windkracht 10
Windkracht 10. ​Uitzonderlijke omstandigheden op het strand van Wissant (Frankrijk). Zoiets trekt mij enorm aan en levert soms spectaculaire beelden op. Fotograaf: Johan De Ridder

Wie is Johan De Ridder?

Op zoek naar sfeer en gevoel

Hoewel de liefde voor de natuur altijd al aanwezig was, is Johan pas gestart met natuurfotografie nadat hij reeds enige jaren vertrouwd was met portretfotografie. Onder het motto ‘Oude liefde roest niet’, dienden zijn modellen door de jaren heen echter steeds meer plaats te maken voor portretten in en van de natuur:

Ik denk dat ik via de natuurfotografie meer mijn gevoelens kan uiten. Na mijn dagtaak, die zich voornamelijk achter een bureau situeert, heb ik écht nood aan een uitlaatklep. Met als resultaat dat ik na mijn job nog heel vaak op stap ga. Steeds op zoek naar sfeer en gevoel. In een straal van 20 km langs de boorden van de Schelde vind ik hiertoe een zee aan mogelijkheden.

Een zee aan mogelijkheden… Menig natuurliefhebber of fotograaf zou er nochtans zomaar aan voorbij lopen. Johan niet! Heel wat van zijn indrukken weet hij prachtig te vatten in een beeld waar de poëzie werkelijk van het scherm spat. Soms gaat het over een heel ‘gewoon’ tafereel, maar telkens opnieuw weet hij verwondering op te wekken omdat het beeld zo verrassend en met zoveel gevoel in beeld werd gebracht.
En wat een sfeertje… Ik ben fan!

Heerlijk wegdromen

Hoezo, ik ben fan?

Al van kinds af aan droom ik toch van verre oorden? Van desolate stranden en ruige bergpieken.Van kleurrijke vulkanische landschappen en stomende geisers. Van de Noordpool met zijn ijsberen en Australië met zijn kangoeroes… Nooit zag ik in mijn droomwereld echter een stel vechtende fazanten opfladderen in het natte gras. Een rietkraag in het avondlicht was nooit van enig belang, deze zou hoogstens kunnen dingen naar een figurantenrol. Paddenstoelen zonder kleur? Helemaal verboden toegang! Maar dan verschijnt er plots op mijn scherm een foto van twee kleurloze paddenstoeltjes in de duinen, omgeven door scherpe en onscherpe – eveneens kleurloze – duingrassen. Wat werd verbannen uit mijn dromen durft zich hier nu zwart op wit te vertonen en die kleurrijke paddenstoel uit mijn verbeelding wordt terstond met al zijn rode en witte stippen van zijn sokkel geblazen. Wat later duikt er een foto op van een vurig getinte rietkraag. In de hoofdrol dan nog wel! Toch kijk ik en blijf ik kijken… een beeld vol eenvoud en toch zo inventief. Wie droomde er ook alweer van ijsberen en kangoeroes? Heb je net als ik af en toe wel eens een trigger nodig om ook in eigen streek wat meer op pad te gaan? Geniet dan even mee van de beelden van Johan en besef dat er ook in jouw achtertuin misschien wel een heerlijke droomwereld, vol subtiele details, op jou ligt te wachten.

Apparatuur

  • Nikon D810 (en een reserve body D7000)
  • Nikkor 50mm f/1.8. Nikkor 16-35mm f/4
  • Nikkor 70-200mm f/2.8
  • Tamron 90mm Macro f/2.8
  • Tussenringen Caruba

Analoge lensjes

  • Meyer Primoplan 58mm f/1.9
  • Helios 48mm f/1.8

Portfolio

“Als je mijn lijstje met apparatuur ziet, ontbreken er momenteel nog wat millimeters. Daar zou ik mij graag eens verder in willen verdiepen, zodat ik me ook meer kan toeleggen op wildlife.”

I’m on fire
I’m on fire. ​Dubbele belichting van een rietkraag in het avondlicht. Fotograaf: Johan De Ridder

“Aan het maken van mijn foto met de vechtende fazanten, heb ik een bijzondere herinnering. Tijdens mijn ochtendwandeling hoorde ik beide kemphanen in de verte naar elkaar roepen en elkaar uitdagen. Toen ze steeds dichter naar elkaar toe kwamen, had ik de reflex mij neer te ploffen in het natte gras met de hoop op een confrontatie. Uiteindelijk werd mijn geduld beloond en had ik goed gegokt. Met slechts een tien seconden durende scène als gevolg en deze foto als resultaat.”

Make love, don’t fight
Make love, don’t fight. Fotograaf: Johan De Ridder
Twee meisjes op het strand
Twee meisjes op het strand. Eén van mijn favorieten! Paddenstoelen in de duinen zoals ik ze zie… Niet de steeds weerkerende zachte pastelkleuren zoals we zo vaak zien. Dit is anders, zoals ik ze nog nooit voorbij zag komen op de sociale media. Fotograaf: Johan De Ridder

“Je hebt verschillende typen natuurfotograaf. Zelf rangschik ik mij bij de fotograaf die op zoek is naar sfeer en gevoel. Het zo waarheidsgetrouw mogelijk weergeven van hetgeen ik zie op het moment van afdrukken, maar dan vooral… hoe ik het zie. Regels zijn er om te breken. Dat lijkt eenvoudig, maar is het niet. Creatief zoeken naar het juiste licht, naar bokeh op de aanwezige waterdruppels, naar details die je laten dromen…”

Dangling in the wind
Dangling in the wind. ​Waterjuffer met stromend beekje op de achtergrond zorgt voor een speciaal effect en mooie kleuren. Fotograaf: Johan De Ridder
Windkracht 10
Windkracht 10. ​Uitzonderlijke omstandigheden op het strand van Wissant (Frankrijk). Zoiets trekt mij enorm aan en levert soms spectaculaire beelden op. Fotograaf: Johan De Ridder

“Inspiratie haal ik bij fotografen die door middel van hun foto’s een gevoel weergeven. Een gevoel dat mij op één of andere manier raakt, zonder dat men er een uitleg of verhaal hoeft rond te brouwen. Het onderwerp of het model speelt hierbij totaal geen rol, de creativiteit des te meer. Ik kijk zeker op naar de beelden van Vincent Munier, Sandra Bartocha of Myriam Dupouy.”

Do you believe in fairytales? ​
Do you believe in fairytales? ​Verrast door het ochtendlicht. Fotograaf: Johan De Ridder
Between the leaves
Between the leaves. ​Een vrij zeldzame zwarte ree, gefotografeerd tussen laaghangende bomen en takken. Zeer moeilijk om een gaatje te vinden, waardoorheen ik mijn onderwerp los kon maken. Fotograaf: Johan De Ridder

“Het onvoorspelbare gedrag van dieren en de steeds veranderende licht- en weersomstandigheden zorgen voor een onuitputtelijke bron van mogelijkheden in mijn achtertuin. Door onze ‘haast’-cultuur wordt deze schoonheid helaas door de meeste mensen niet meer opgemerkt.”

De schoone en het beest
De schoone en het beest. Fotograaf: Johan De Ridder

“Bij deze foto voel ik mij precies Erik, dé Erik van het kleine insectenboek geschreven door Godfried Bomans. Oorspronkelijk was het de bedoeling enkel de Icarusvlinder in beeld te brengen. Maar tijdens het maken van mijn cadrage in Liveview, kwam links plots een aangename verrassing in beeld gekropen. Naarstig in de weer met het maken van een web, maar weinig indruk makend op de vlinder, probeerde ik beide in beeld te brengen.”

Triple exposed
Triple exposed. ​Een drievoudige belichting van hetzelfde onderwerp, manuele focus. Technisch niet eenvoudig. Fotograaf: Johan De Ridder

“Ik houd van het maken van creatieve foto’s met meervoudige belichting. Bij landschapsfotografie geniet ik het meest van de opkomende zon en de aanwezige dauw. En in mijn macrofotografie kan ik heerlijk wegdromen in de wereld van insecten en andere kriebelbeesten. Mijn kijk op fotografie is in de loop der jaren eigenlijk niet zoveel veranderd. Zoveel ideeën, zoveel smaken…”

Snowfall
Snowfall. ​Op de enige sneeuwdag van het jaar verkreeg ik dit heel speciaal effect door middel van inflitsen. Fotograaf: Johan De Ridder

Tips van Johan

“Heel eenvoudig: blijf jezelf als fotograaf. Leg de foto vast zoals jij hem ziet, niet zoals een ander dit verwacht.”

Fotografie: Johan De Ridder (​Instagram​/ ​Facebook​).

 

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: