Menu

Onderdeel van Pixfactory

Johannes Klapwijk in Beeld

Johannes is software ontwikkelaar, echtgenoot en vader van een -naar eigen zeggen- geweldig kereltje en verzorgt daarnaast ook nog workshops macrofotografie. Zijn fotografie wordt alom gewaardeerd, hetgeen ook blijkt uit de verschillende (internationale) prijzen en publicaties in tijdschriften, boeken en agenda's.
Ruig Haarmos
Vuurwerk! - Ruig Haarmos

Wie is Johannes Klapwijk?

johannes_klapwijkHet mag een klein wondertje heten, dat Johannes te midden van al deze drukte toch nog tijd weet te maken voor het creëren van rust, wat hem -getuige zijn foto’s- toch echt goed lijkt te lukken.
Soms zijn zijn beelden zo close-up dat het bijna een raadplaatje wordt, maar minstens zo vaak speelt juist de omgeving een belangrijke rol. Deze is soms zelfs zó aanwezig, dat je je met gemak naast Johannes in het veld waant -nog knipperend met je ogen vanwege het vroege tijdstip- en de dauw bijna door je kleding voelt trekken…
Johannes houdt van sfeer en die vang je niet zomaar, daar moet voor gewerkt worden. Hij kiest daarvoor vaak de ochtenden, bij voorkeur de lekker koude en dat loont; Johannes gaat een stapje verder dan het verzamelen van enkel mooie plaatjes. Kenmerkend is het sfeervolle sausje, waarmee elke foto op smaak gemaakt is, ongeacht of het nu een kikker-, vogel-, macro- of landschapsfoto is. En dat werkt, want; het smaakt naar méér! Sfeer met een ‘punch’!

Apparatuur

  • Canon EOS 5D MKII
  • Canon EOS 70D
  • Canon 500mm F4 IS + 1.4 converter
  • Sigma 150mm F2.8 Macro
  • Canon 24-70mm F2.8
  • Canon 70-200mm F4

Portfolio

Heikikker
Magische kikkerwereld – Heikikker

“Fotograferen zit van kinds af aan in mijn bloed. Ik weet niet beter, of ik liep als klein jochie tijdens de vakanties al met mijn vaders analoge spiegelreflex op mijn buik. Zoals bij velen heeft de fotografie bij mij een vlucht genomen toen de digitale spiegelreflex camera’s op de markt kwamen.”

Heideblauwtje
Opwarmend in het eerste zonlicht – Heideblauwtje Fotograaf: Johannes Klapwijk
Close up smaragdlibel
Glas-in-lood – Close up smaragdlibel

Het buiten zijn in de natuur spreekt Johannes het meeste aan van natuurfotografie. “Het liefst ’s ochtends vroeg alleen in het veld, ver weg van snelwegen: stilte, mist over de velden, de opkomende zon en een vogelconcert, terwijl je op je knietjes voor een opwarmende libel of vlinder zit. Genieten!”

Bandheidelibel
Gouden ochtend – Bandheidelibel
Spwerweruil
Sperweruil in herfstkleuren

“Zacht, licht en sfeer is wat ik persoonlijk het mooiste vind in foto’s.”

Viervlek
Het eerste licht – Viervlek
Speenkruid
Speenkruid aquarel Fotograaf: Johannes Klapwijk

“Mijn ontmoeting met een grutto in de rijp was zo’n moment dat je niet gauw vergeet. De combinatie van grutto’s en rijp is al vrij zeldzaam, maar wanneer de vogel je dan uit de auto laat stappen, zodat je een laag standpunt in kan nemen, valt alles wel op zijn plaats. De grutto liep op den duur binnen mijn minimale scherpstelafstand. Toen heb ik in alle rust liggen genieten van deze prachtige, wilde vogel op zo’n vier meter voor mijn neus! Uiteraard was ik drijfnat van de gesmolten rijp toen ik weer uiterst gelukkig de auto in kroop.”

Grutto in de rijp
Grutto in een witte wereld Fotograaf: Johannes Klapwijk

“Als jochie was ik verwonderd over de schoonheid van de natuur en was het een natuurlijke reactie om vast te leggen wat ik tegenkwam als ik buiten liep. Tegenwoordig ga ik veel doelbewuster op zoek naar een specifiek beeld dat ik in mijn hoofd heb. Kort gezegd ben ik van vastleggen gegroeid naar fotograferen in de ware zin van het woord.”

Ruig Haarmos
Vuurwerk! – Ruig Haarmos

“Inspiratie komt tegenwoordig met bakken binnen via het internet. Tegelijk ontstaat het ook als ik tussen de bloemen lig, zonder enig idee hoe ik dit er nu weer mooi op ga krijgen. De zoektocht naar een beeld levert soms totaal onverwachte resultaten op waar ik erg blij mee ben.”

Kootwijkerveen
Verstilling – Kootwijkerveen

Tip van Johannes: “Geniet!!! Als je geniet, ontstaat daardoor de drive om zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Hoe meer tijd je doorbrengt in het veld, hoe meer je getraind wordt in kijken en fotograferen en dat betaalt zich uit.”


Fotografie: Johannes Klapwijk

10 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

10 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: