Menu

Onderdeel van Pixfactory

Jonge vogeltjes in je tuin

Ma zanglijster voert haar hapgrage jong. Fotograaf: Ruben van Laar

Jonge vogeltjes in je tuin. Bijna in elke tuin waar mensen van vogels houden kun je wel een nestkastje vinden. Erg leuk want niets is zo schattig als jonge vogeltjes. Dit is dan ook een dankbaar fotografie-onderwerp wat ik even kort wil aanbevelen.

Nesteltijd

Wegens het late, natte voorjaar zijn veel van onze broedvogels later begonnen met nestelen. Dit doen ze zodat, zodra de jongen uit het ei komen de voedselpiek in de vorm van rupsen begint. Superslim want zo is het voor de oudervogels iets makkelijker om de jonkies te voeren. Waarschijnlijk zul je wel gemerkt hebben dat je “persoonlijke” mezenkastje (als die bewoond is) nu heel druk bezocht wordt door beide oudervogels. De arme beestje zien er vaak verfomfaaid uit door het vele heen en weer vliegen en de nauwe kastopening. Al is het leuk om te zien, het is niet heel fotogeniek. Maar daar staat wat tegenover, zodra de jongen groot genoeg zijn vliegen ze uit.

Boomkruiper met een spinnetje voor de kids. Fotograaf: Ruben van Laar

Vervolgens begint de fase waarin de jongen nog veel gevoerd worden en waarin zij de vaardigheden en trucjes leren die ze nodig hebben om op te groeien. Persoonlijk vind ik dit het leukste moment van het broedseizoen, je ziet overal kleine vogeltjes. In de natuur of als je geluk hebt in eigen tuin. Van pieperige meesjes tot luidruchtige spreeuwen; alles is even mooi. Maar hoe breng je dit nou leuk in beeld? Wat hierbij het belangrijkste is, is de rust van de vogels. Zodra de ouders in de gaten hebben dat je staat te kijken of te dichtbij komt stoppen ze met voeren
en waarschuwen ze de jongen. Dit wil je natuurlijk voorkomen want het is juist zo leuk om het natuurlijk gedrag te zien en je wilt natuurlijk een succesvol broedsel. Het zou zonde zijn als de ouders weken in de weer geweest zijn maar dat vervolgens het jong sterft omdat dit niet genoeg gevoerd wordt.

Beste opties om leuke foto’s te maken zonder verstoring zijn:

  • Een schuiltentje of camouflagedoek. Dit kan je gewoon in eigen tuin neerzetten en niemand kan er wat van zeggen of de boel verstoren. Blijf natuurlijk wel opletten of de vogels nog voeren. Het beste is als je de tent plaatst voordat de jongen uitgevlogen zijn zodat ze er direct aan gewend zijn.
  • Vanachter het raam foto’s maken. Let hierbij er wel op dat je ramen schoon zijn en dat je er recht achter zit. Anders krijg je een vertekende foto, hoe dikker het glas is hoe meer last je hier van hebt. Daarom is bovenstaande optie het beste.
  • Hou genoeg afstand. Het beste hiervoor gebruik je een flinke telelens (500mm+) al dan niet met converter ertussen. Hiermee creëer je genoeg ruimte tussen jou en je onderwerp en heb je de vogeltjes mooi in beeld.
  • Veel fotoplezier met het kleine grut en blijf te allen tijde voorzichtig!

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u