Menu

Onderdeel van Pixfactory

10 Groene Camera inzendingen door jonge natuurfotografen

In het kader van het thema 'Jongeren in de natuurfotografie', brachten we eerder deze maand al 11 jonge toppers onder de aandacht.

Verstopt

Ze waren niet makkelijk te vinden en het waren er niet véél, maar het kleine aantal werd ruimschoots gecompenseerd door een gróót enthousiasme. Zowel op sociale media als op de site stroomde het over van reacties. Er bleken vele jonge talenten onder een rots te zitten die grootmoedig door hun leeftijdgenoten onder het licht werden gebracht. Namen om te onthouden en zeker in de toekomst nog eens onder de aandacht te brengen.

Groene Camera

Een andere mooie bron van jong fotografenspul is natuurlijk het ingezonden werk voor de jongerencategorie van de Groene Camera. Want naast de bekende prijswinnende beelden, zwerft hier nog heel wat verborgen moois rond, dat óók een podiumpje verdient.
Bij deze!

1.Visdieven

Rick van der Kraats:
Nee, de zwaluw is niet gefotoshopt. Dit was een ‘’lucky shot’’.
Doordat ik een seizoen heel regelmatig de visdieven fotografeerde, ontstond er een voorzichtige band. Ik kon ze van steeds dichterbij benaderen. Eerst had ik een camouflagenet nodig, later kon ik zelfs dichterbij komen zonder netje. Naast alle honderden, zo niet duizenden foto’s zit er wel eens een uitschieter bij. Een foto dat net wat anders is door een ander verschijnsel of moment. Dit was voor mij het geval: achteraf kwam ik er pas achter dat er een zwaluw achter de visdieven vloog. Hierdoor zag ik meer verbindingen in de foto en sprak het me meer aan (twee hartjes bij de visdieven en de B van boerenzwaluw). Ook scheen de zon niet op de visdieven, maar in de achtergrond. Hierdoor kon ik de vogels ‘’goed’’ belichten en ontstond er een kleurrijke achtergrond.

Visdieven
Visdieven. Fotograaf: Rick van der Kraats

2. Muggen

Corné Koopmans:
Na een hele dag foto’s maken, kwam ik in het donker thuis en hier zag ik wat muggen in grote zwermen vliegen. Hier moest ik doorheen en terwijl ik in het midden van de groep zat bedacht ik me dat het een leuk resultaat zou kunnen opleveren als ik hier met een flits een foto zou maken. Ik pakte mijn camera erbij en zette de flitser aan. Het werd een mooie zwart-witte foto met verdeelde scherpte. Dit vind ik ook zo speciaal aan de foto. Ik heb dit vaker geprobeerd, maar mijn eerste foto bleek toch de beste te zijn. En dus vervolgde ik mijn weg tevreden weer naar huis.

Muggen
Muggen. Fotograaf: Corné Koopmans

3. Creatief met bomen

Rick van der Kraats:
Subtiel en intens. Telkens als ik deze foto bekijk komen deze gevoelens bij me op. Dat had ik eigenlijk al bij het moment dat ik deze foto maakte. Ik wilde dit overbrengen. Niet door middel van een verhaal, maar alleen met een foto. Om deze foto te realiseren maakte ik gebruik van een trage sluitertijd. Dit was een kwestie van spelen en experimenteren. Daarbij bewoog ik bewust de camera op en neer. Thuis had ik mijn creatieve inzicht nog hard nodig. Deze foto schoot er voor mij uit.

Creatief met bomen
Creatief met bomen. Fotograaf: Rick van der Kraats

4. Juffer in tegenlicht

Gert van Lagen:
Deze juffer is gefotografeerd op stukje sliblaag langs een kleine plas. Op het eerste gezicht was het geen mooie locatie om een juffer te fotograferen, maar na wat te experimenteren resulteerde de combinatie van de natte modder en tegenlicht in een wazige voor- en achtergrond met bokeh. Doordat er vanuit een laag standpunt is gefotografeerd springt de juffer er mooi uit.

Juffer in tegenlicht
Juffer in tegenlicht. Fotograaf: Gert van Lagen

5. Porseleinzwam

Rick van der Kraats:
Dit was voor mij de eerste serieuze poging om paddenstoelen/zwammen te fotograferen. Specifiek ging ik op pad voor porseleinzwammen.
Eenmaal gevonden trok de onderkant de meeste aandacht. Hier heb ik me volledig op gestort. Soms werkte ik met dubbele belichting, zo ook bij deze foto. Dit gaf een wat andere sfeer met voor mij een aangenaam effect.

Porseleinzwam
Porseleinzwam. Fotograaf: Rick van der Kraats

6. Op zoek naar voedsel

William Klink:
Ik was een jaar geleden op vakantie op de Veluwe, met als doel om het wild te fotograferen. Op een avond was ik in het bos aan het fotograferen, toen er opeens een aantal zwijnen vanuit de struiken kwam. Ik bleef stil zitten achter een boom en maakte een aantal foto’s. Toen het al snel donker werd reed er een busje het bospad op, dat gelukkig op afstand bleef . Ik bleef rustig zitten en hield de zwijnen in de gaten, die lekker in de grond aan het wroeten waren. Even later ging het raampje open van het busje en deed een persoon zijn zaklamp aan. De zwijnen schrokken gelukkig niet en gingen gewoon door met wroeten. De lichtbundel hield ik goed in de gaten en ik zag dat een zwijn erg mooi in het licht stond. Het licht was niet erg fel maar wel fel genoeg om hem mooi op de foto zetten. Het busje ging even later weer verder, terwijl ik nog zat na te genieten van deze ervaring. Ik had namelijk nog nooit een wild zwijn gezien. Het was een avond om niet te vergeten.

Wild zwijn op zoek naar voedsel
Op zoek naar voedsel. Fotograaf: William Klink

7. Vliegje in spinnenweb

Rick van der Kraats:
Dit was voor mij de eerste stap in de macrofotografie. Overal in de heide hingen bedauwde spinnenwebben. Daar wilde ik iets mee doen. Het web alleen kan ook mooi zijn, maar toch zocht ik naar een onderwerp. Deze vond ik, en door te experimenteren in tegenlicht was dit o.a. het resultaat.

Vliegje in spinnenweb
Vliegje in spinnenweb. Fotograaf: Rick van der Kraats

8. Zilverplevier

Simon Vandepitte:
Elk jaar probeer ik naar de Belgische kust te gaan. Ondanks het feit dat die heel wat minder spectaculair is dan de Nederlandse kust kun je ook hier -mits wat geluk- mooie fotomomenten beleven.

Na een weinig opwindende, grijze dag wandelde ik via de dijk van Blankenberge richting het station, toen ik op het strand een groepje zilverpleviertjes in het vizier kreeg. Deze kans kon ik niet laten liggen en dus wandelde ik het strand op. Toen ik nog zo’n 50 meter van de vogels verwijderd was, ging ik plat op de grond liggen en schuifelde wat dichterbij. Bij elke meter die ik dichterbij kwam kon ik amper geloven dat deze prachtige beestjes bleven zitten. Wat een zalig moment om de details van dit op het eerste zicht grijze vogeltje te kunnen observeren! Dit exemplaar was wat afgezonderd van de groep waardoor ik een foto kon maken waarop de aandacht op één vogel gericht zou zijn. Als kers op de taart kwam de zon er door, waardoor de golven mooi beschenen werden en zo voor een heerlijke achtergrond zorgden! Elke keer als ik deze beestjes zie blijf ik me verbazen over het feit dat deze onze kust als tussenstop gebruiken. Fascinerend is die vogeltrek toch?

Zilverpleviertje
Zilverpleviertje. Fotograaf: Simon Vandepitte

9. IJstijd

Aron Vermeiren:
Detail van bevroren plas uitlopers op een herfst ondergrond. Het lijkt wat op een luchtfoto van een gletsjerachtige omgeving. Deze foto is genomen in de Grimbergse Maalbeekvallei.

Ijstijd
IJstijd. Fotograaf: Aron Vermeiren

10. IJsvogel

Corné Koopmans:
Ik wilde heel graag duikopnames maken van een ijsvogel. Via via kwam ik toen bij een fotohut uit. Ik kreeg een mooie workshop en zat samen met een Duitse fotograaf in de hut. We gingen met een vlotje de opstelling maken van flitsers en camera’s in het water. Eenmaal weer in de hut was het wachten tot de ijsvogels kwamen duiken en dit duurde ook niet lang! Ze kwamen op het takje zitten en begonnen beide om de beurt duiken om de vangst vervolgens naar de jongen te brengen. Op het moment dat hij dook klikte ik en kwam dit als resultaat na een dag in de hut gezeten te hebben.

IJsvogel
IJsvogel. Fotograaf: Corné Koopmans

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: