Menu

Onderdeel van Pixfactory

Jordanië

Een prachtig land, dit had ik gezien aan de foto’s die onze dochter er had gemaakt toen ze er tijdelijk werkte. Bij mij ontstond daardoor een grote wens om het land te bezoeken.
Zandsteen. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

De wens ging in vervulling omdat onze dochter ons uitnodigde om samen met haar een rondreis te maken. Er worden door reisorganisaties groepsreizen aangeboden. Wij hebben gekozen om een privéchauffeur te huren en op die manier ons overal naar toe te laten brengen. Het voordeel is dat je zelf kunt bepalen wanneer er gestopt wordt en waar je naar toe wil. Ook de hotels hebben we zelf opgezocht op het internet en van te voren geboekt. Jordanië is geen goedkoop land.

Grafische patronen bij Wadi Musa.
Grafische patronen bij Wadi Musa. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Is het er veilig? Ja, ondanks dat het midden tussen alle landen ligt waar oorlog is of onrust heerst. Merk je er iets van? Ja, je mag vaak je paspoort laten zien. Er zijn zelfs hotels waar je koffers door de scan moeten voordat je een sleutel van je kamer kunt halen. Dagelijks zie je bijvoorbeeld helikopters over vliegen. Er is erg veel aandacht voor veiligheid in allerlei vormen, veel controle, veel politie op straat. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld.

Mujib reservaat het laagste natuurreservaat ter wereld.
Mujib reservaat is het laagste natuurreservaat ter wereld. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Als je denkt veel dieren te kunnen fotograferen zit je in Jordanië verkeerd. Landschapsliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Zelf hebben we gekozen om de naast de natuur ook de cultuurlandschappen te fotograferen. Jordanië heeft werkelijk prachtige historische monumenten. Het zijn de echt toeristische attracties van het land. Belangrijk is dan weer op welke tijd van de dag je ergens het beste naar toe kunt gaan om zo weinig mogelijk mensen in beeld te krijgen. Voor Petra, echt DE toeristische attractie van Jordanië, is dat heel vroeg in de ochtend. Naast Petra ligt in het noorden van Jordanië Jerash en de Citadel (Amman), beide beslist een bezoek waard.

Tempel in Jerash.
Tempel in Jerash. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

In de zomer is het in Jordanië erg heet, in het voorjaar zijn de temperaturen zoals bij ons in de zomer en kun je genieten van heerlijk weer. Doordat de ‘regentijd’ net achter de rug is, zie je niet alleen zand maar ook meer groen en bloemen. Later in de tijd is alles door het warme droge seizoen weer verdord.

Aan de zoutafzetting op de rotsen is duidelijk te zien dat de zeespiegel zakt.
Aan de zoutafzetting op de rotsen is duidelijk te zien dat de zeespiegel zakt. Fotograaf: Karin Broekhuijsen

Het land heeft veel te bieden wat variatie aan onderwerpen betreft, de historische monumenten, de Dode Zee, Feynan en ook de Wadi Rum woestijn mogen niet ontbreken op de lijst van de te bezoeken plaatsen. We hebben wel heel veel gewandeld. Feynan, Petra en Jarash de Citadel bijvoorbeeld. Feynan kun je alleen bereiken met een 4×4. Wil je het natuurgebied in, dan kan dit alleen wandelend. Voor Petra kun je een ezel nemen of een kameel, maar dit is niet zo handig als je een camera en dergelijke mee wil nemen. Liever de benenwagen dus.

De benenwagen is de beste manier van verplaatsen.
De benenwagen is de beste manier van verplaatsen. Fotograaf: Karin Broekhuijsen
Reis door Jordanië.
Reis door Jordanië.

2 reacties

  1. Dank Huub, voor je reactie, ik hoop voor je dat je Jordanië eens kunt bezoeken, het is een heel mooi land. Ik denk met ontzettend veel plezier terug aan deze reis, groetjes Karin

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Dank Huub, voor je reactie, ik hoop voor je dat je Jordanië eens kunt bezoeken, het is een heel mooi land. Ik denk met ontzettend veel plezier terug aan deze reis, groetjes Karin

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: