Menu

Onderdeel van Pixfactory

Jowan Iven in Beeld

Jowan Iven is engineer van beroep en voor hem is fotografie een mooie tegenhanger voor zijn dagelijkse administratieve en technische werkzaamheden. Jowans vrouw schonk hem ooit een eenvoudige compact om vogels mee te digiscopen en had toen nog geen idee wat ze in gang zette...
Beukenboom
70-200mm. Ik weet niet hoe lang ik onder die beukenboom heb gelegen om te experimenteren met zulk soort fotos. Er was slechts één boom waarbij het allemaal op zijn plaats viel.

Wie is Jowan Iven?

Jowan IvenSinds 2009 bezit Jowan een spiegelreflex en een hobby evolueerde van registratie van vogels tot natuurfotografie.

In deze rubriek zijn portfolio’s van uiteenlopende soorten fotografie te vinden, van echte vogelfotografie of pure landschapsfotografie tot wat creatievere of juist weer heel technische fotografie. Veel overeenkomsten lijken er op het eerste gezicht niet aanwezig, maar er is (minstens) één gemene deler te vinden: het zijn zonder uitzondering foto’s van fotografen die hun eigen weg bewandelen of op zijn minst proberen die eigen weg te vinden.

Zoals Jowan zelf aangeeft is hij nog relatief kort bezig. Mogelijk nog net wat te kort om al een compleet pad uitgesleten te hebben. Maar dat maakt het juist zo bijzonder dat zijn zoektocht al tot een interessant en goed begaanbaar paadje heeft geleid. Het is misschien nog niet volledig blootgelegd en slingert wat heen en weer, maar dit weggetje maakt mij in ieder geval nieuwsgierig naar de volgende bocht en waar het uiteindelijk heen zal leiden.
Het is soms best verleidelijk om simpelweg te doen wat anderen doen. Om gewoon ook die haarscherpe plaat van een vogel op dat takje te maken. Jowan lijkt er echter weinig moeite mee te hebben zich buiten die comfortzone te begeven. Hij durft te spelen met onscherpte, met licht, onderwerpskeuze met beweging, met standpunt en brandpuntsafstand. De variatie in onderwerpen is groot, maar toch tekent zich een mooie lijn af. In alle beelden, van bescheiden bloempje tot stoer wildebeest zie je de aandacht en de liefde voor het onderwerp terug. Reden genoeg om deze weg te blijven volgen…

Apparatuur

 • D800
 • D7200
 • D90
 • 300mm F4
 • 105mm f2.8
 • 70-200 f2.8
 • 50mm f1.4
 • 16-36mm f4
 • Laowa 15mm groothoek macro
 • Lensbaby composer pro sweet 50
 • Lee filters
 • Tussenringen
 • 1.4x extender
 • Gitzo + Markins Q20 ballhead

Portfolio

Regenbui
300mm. Wat een heftige regenbui was dat. Gelukkig , semi-droog, vanuit de jeep gefotografeerd. De isowaarde moest naar 10.000 omdat er zo verschrikkelijk weinig licht meer was.

“Alles in de natuur is een dankbaar onderwerp. Van landschappen tot eenvoudige structuren in een blad. Dat maakt het aan de ene kant wat lastig voor mezelf omdat ik geen focus heb, anderzijds is er altijd wel een onderwerp in de buurt waar ik iets mee kan.”

Zonsondergang op de savanne in Kenia
70-200mm. Zonsondergang op de savanne in Kenia. Aan de ene kant wil je inzoomen naar boom met topi maar die lucht wilde ik absoluut niet missen in mijn foto. Die wolken zijn het hoofdonderwerp. Om nooit te vergeten.

“Ik ben altijd op zoek naar een nieuwe invalshoek. Van grafisch/abstract tot ook dromerig/impressionistisch. Bij voorkeur maak ik eeen foto met een extra laag er in, die emotie, gevoel of verwondering oproept.”

Mistige septemberochtend
300mm + extender. Een prachtige mistige septemberochtend aan de rand van het bos.
Varens
105mm macro. Varens zijn altijd een dankbaar onderwerp. Fijn als er zich een extra fotomodel aandient.

“Ooit ben ik gestart met het zo goed mogelijk registreren van vogels. Dat gaf me op den duur niet genoeg voldoening. Het palet werd breder en alle onderwerpen in de natuur tellen nu mee. Maar ook daar ben ik steeds meer gaan zoeken naar beelden met een extra touch.”

korenbloemen
70-200mm. Een winderige middag in een veld vol korenbloemen. Met grijsfilters de sluitertijden nog verlengd voor een dynamischer effect.
veenpluis
16-35mm. Op zo’n zonsopkomst hoop je natuurlijk wanneer je een mooi plekje met veenpluis hebt gevonden.

“Eind oktober 2015 ben ik op reis geweest naar de Maasai Mara in Kenia. Buiten het hoogseizoen werden we verrast met ongeveer 15 crossings van gnoes. Zeer indrukwekkend, vooral wanneer het praktisch in je eigen kamp gebeurt. Op minder dan 10 meter afstand denderden de gnoes voor ons langs. Om nooit meer te vergeten.”

Oversteek van gnoes
70-200mm. Een oversteek van gnoes, vlak voor je neus. Dat is pas imponerend oergeweld. Bijna iedere keer sneuvelen er wel enkele exemplaren, alleen al door het massale geweld.
Beukenboom
70-200mm. Ik weet niet hoe lang ik onder die beukenboom heb gelegen om te experimenteren met zulk soort foto s. Er was slechts één boom waarbij het allemaal op zijn plaats viel.

“Andere (natuur)fotografen en mensen met een passie kunnen me inspireren. Natuurlijk heb ik zo mijn favorieten, maar ik zie overal wel verrassende foto’s of invalshoeken voorbij komen. Ik kan op een idee worden gebracht bij het zien van willekeurig elke foto.”

Een aandoenlijk tafereel van moeder giraf met baby.
300mm + extender. Een aandoenlijk tafereel van moeder giraf met baby.
70-200mm. Alweer zo'n fantastische zonsondergang op de savanne. Het laatste licht laat het savannegras mooi geel oplichten terwijl er donkere wolken zich boven het landschap samenpakken.
70-200mm. Alweer zo’n fantastische zonsondergang op de savanne. Het laatste licht laat het savannegras mooi geel oplichten terwijl er donkere wolken zich boven het landschap samenpakken.

Tips van Jowan:
Het statement dat je uren moet maken , klopt echt!
Omdat ik mezelf uitdaag beter te worden heb ik verder bijna geen andere vrijetijdsbesteding meer. Vrije tijd staat vooral in het teken van natuurfotografie.
Ik ben relatief kort geleden begonnen. Mijn inzichten wijzigen nog continue en ik hoop dat die ontwikkeling altijd blijft.
Tip is om jezelf te blijven ontwikkelen, stap eens uit je comfortzone.

Fotografie: Jowan Iven

2 reacties

 1. Terecht dat je hier in de spotlights staat Jowan! Zoals je wellicht wel weet ben ik een bewonderaar van je werk, je hebt lef, bewandelt nieuwe wegen, en veelal met schitterende resultaten, heel inspirerend!
  Groet Loes

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

 1. Terecht dat je hier in de spotlights staat Jowan! Zoals je wellicht wel weet ben ik een bewonderaar van je werk, je hebt lef, bewandelt nieuwe wegen, en veelal met schitterende resultaten, heel inspirerend!
  Groet Loes

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: