HOME < INSPIRATIE < LIJSTENBRIJ
Lijstenbrij

Jowans 10 Toppers

Wie droomt er niet ooit weg bij het zien van fantastische foto’s, gemaakt door top natuurfotografen? En we beleven die foto’s allemaal op onze eigen wijze. …

Jowans 10 Toppers
Fotograaf: Christian Daescher

Inspiratie

…de één geniet puur van de foto en staat er verder niet bij stil, terwijl een ander zo snel mogelijk wil afreizen om op die plek precies dezelfde foto te maken. Of een afbeelding raakt je zo, dat je die emotie ook graag in een foto wilt vangen. Dat hoeft dan niet precies dezelfde locatie en onderwerp te zijn.
Hoe dan ook, waar het op neerkomt is inspiratie. Een prachtig, vaak gebezigd, woord maar wat houdt het nu helemaal in? Om niet meteen naar Google te vliegen en de zoekmachine aan te slingeren, probeer ik het in mijn eigen woorden samen te vatten.

Voor mij is inspiratie een bepaalde emotie die je raakt waarna je zelf, aan de hand van opgedane ideeën, aan de slag wilt gaan om iets nieuws te creëren.

Die creatie is, bij voorkeur, geen kopie omdat het dan in wezen geen eigen werk meer is. Toch is de scheidslijn dun en wie bepaalt waar die lijn ligt? Die vraag laat ik onbeantwoord en geef jullie in de plaats daarvan tips over fotografen die de moeite waard zijn om te volgen.
Bij voorkeur niet de fotografen die iedereen meteen herkent maar tips en toppers die minder bekend zijn bij het grote publiek.

10 Toppers

1.  Federico Veronesi

Federico is een wildlife fotograaf die ik ontmoette op de savanne in Kenia. Een zeer innemende Italiaanse fotograaf, die iets extra’s meegeeft aan zijn Afrikafoto’s. Niet schuw om ruis op een positieve manier toe te laten of een andere bewerking te kiezen om zijn foto’s te laten spreken. Vooral zijn boek ‘Light and Dust’ is een inspiratie voor me geweest.

2. Lars Andreas Dybvik

Deze Noorse fotograaf durft te experimenteren en heeft verrassende invalshoeken. Op zijn site, geschreven in zijn moedertaal, valt het niet mee om een goed beeld te krijgen van zijn fotografiestijl. Gelukkig is er een link naar Facebook waar je genoeg inspiratie kan opdoen.

 3. Sepp Hackhofer

Sepp is een bijzondere fotograaf. Het valt namelijk niet mee om op internet een goed overzicht te krijgen van zijn fotografie. Zonder eigen site maar wel met een Facebookaccount. Dat is het startpunt vanwaar je Sepp het beste kan volgen. Met voornamelijk landschappen laat hij iedereen genieten van zijn fotografie. De diverse uitstapjes naar abstract en macro zijn echter ook een lust voor het oog.

4 Claudia Müller

Met een website genaamd ‘flowerpics.de’ weet je wat je te wachten staat. Maar ‘Ho even…’, als ik juist de andere categorieën open op haar site, vallen me diverse bijzondere foto’s op. Gefotografeerd vanuit haar emotie, dat zijn de foto’s die me weten te pakken.

5 Dag Røttereng

Nu zou je toch verwachten dat de site van een fotograaf zijn visitekaartje is, bij Dag Røttereng is de zoekmachine in je browser je beste vriend. Daar vind je zijn prijswinnende beelden terug.

6 Sarah Marino

Van weidse landschappen tot strakke abstracte uitsnedes, Sarah weet de essentie te pakken van haar onderwerpen. De ‘female touch’ is daarbij zichtbaar aanwezig. Haar foto’s blijven boeien.

7 Christian Däscher

Geboren aan de voet van de Zwitserse bergen, maar vanwege de liefde naar Nederland verhuisd. Christian laat zich dus duidelijk niet beperken door grenzen en dat is precies wat je terugziet in zijn foto’s. Onconventioneel legt Christian de natuur vast op een geheel eigen boeiende wijze.

8 Neil Barr

Gewoon heerlijk wegdromen bij indrukwekkende Schotse landschappen, daar is helemaal niets mis mee.

9 Daroczi Scaba

Pin Daroczi Scaba niet vast op een bepaald type fotografie, want deze Hongaarse fotograaf heeft een zeer brede interesse. Even de vertaling van de browser aanzetten op zijn site want van Hongaars is niet veel te brouwen. Dat hoeft eigenlijk ook niet, want zodra je zijn fraaie foto’s hebt gevonden is er voor ieder wat wils. Daar zijn woorden overbodig.

10 The Ladies

Omdat de dames er een beetje bekaaid afkwamen in dit overzicht, sluit ik af met een site vol vrouwelijke toppers. Een echte aanrader!

Deel dit artikel


9
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Jan Huijbers op 18 september 2019 om 10:17

  Mooie lijst van aansprekende natuurfotografen Joan !
  Voor mij springt Christian Däscher er toch wel bovenuit. Een geheel eigen stijl zie je terug in zijn macro en abstracte foto’s. Echt inspirerend en mooi.
  Ik dacht even dat je Perdita Petzl nog was vergeten. Heeft ook een geheel eigen stijl van fotograferen. Maar zij komt terug in het lijstje van The Ladies.
  Heb je zelf ook nog een ‘favoriet’ ?

  Dank voor het samenstellen van dit overzicht.
  Gr. Jan

 2. Door riny v.d.eijnde op 3 januari 2018 om 08:27

  dank je voor deze tips Jowan, ga ze allemaal eens goed bekijken gr Riny

  1. Graag gedaan Riny, laat maar eens weten welke van de 10 toppers jij het meest interessant vond.

   gr Jowan

 3. Door Annelore op 2 januari 2018 om 19:33

  Dank om te delen Jowan !

  1. Graag gedaan Annelore, ik hoop dat je er veel inspiratie van op doet.

 4. Door Bianca op 2 januari 2018 om 15:58

  Wat een leuke nieuwe rubriek. Ik ga gauw snuffelen in deze favorieten 🙂

  1. Veel plezier met je rondgang door de 10 toppers Bianca. Wie weet zitten er een paar favorietjes voor jou tussen.

 5. Door Marie-Jose van Rijsbergen op 2 januari 2018 om 12:18

  Dankjewel voor het delen van deze informatie. Inderdaad een ware bron van inspiratie!

  1. Dank je Marie-Jose, erg leuk om te lezen dat ze in de smaak vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *