Menu

Onderdeel van Pixfactory

Judith Borremans over professionele natuurfotografie

Judith Borremans is één van de bekendste natuurfotografen van Nederland. Ik mocht haar interviewen om er achter te komen wat het inhoudt om professioneel natuurfotograaf te zijn. In dit interview vertelt ze openhartig over haar ervaringen en haar passie.
Interview met Judith Borremans
Een interview met Judith Borremans over professionele natuurfotografie. Fotograaf: Judith Borremans

Veel beginnende natuurfotografen dromen van een carrière als professioneel natuurfotograaf. Maar vaak is die droom al gecrasht voordat hij ooit goed en wel van de grond komt. Waarom is het Judith Borremans dan wel gelukt. In dit interview kom je er achter wat haar zo uniek maakt en hoe zij haar dromen heeft laten opstijgen tot grote hoogte.

Wie is Judith Borremans?

De meeste lezers zullen je al wel kennen, maar kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Judith Borremans (58 jaar), moeder van 4 zonen en samenwonend met Herbert. Ik ben ooit gestart met fotoshoots, bruiloften enz., maar (gelukkig) uiteindelijk gekozen voor waar mijn hart lag: natuurfotografie. Ik geef workshops, verzorg samen met Herbert fotoreizen, we laten de mooie Brabantse Biesbosch zien met onze JBN sloep en inmiddels heb ik een zeer uitgebreide online academie gemaakt voor natuurfotografie.

Je bent sinds maart 2019 professioneel natuurfotograaf. Wat deed je voor die tijd? En hoe moeilijk was het om de stap te zetten naar het onzekere bestaan van een professioneel natuurfotograaf?

Ik heb ongeveer 20 jaar gewerkt op een assurantiekantoor en daarna bijna 20 jaar als applicatiebeheerder bij een middelbare school. Dus je kan wel stellen dat ik niet snel verander van baan. Toen ik op verzoek hier en daar een workshop ging geven, bleek dat al snel populair. De workshops waren snel volgeboekt en ik vond dit erg leuk om te doen.

Uiteindelijk moest ik kiezen tussen mijn vaste baan op school en de workshops. Hoewel ik het eng vond, heb ik toch gekozen voor de fotografie. Het was een spannende stap: inderdaad vanaf een baan met veel zekerheid naar het onzekere bestaan van natuurfotograaf, maar ik heb er geen dag spijt van gehad.

Wat zijn naar jouw idee je belangrijkste kwaliteiten die je helpen om een inkomen te kunnen verdienen met natuurfotografie?

Voor de workshops enz. is het handig als je zelf beelden maakt die andere mensen aanspreken. Immers dat wil men ook leren en komen daardoor bij jou een workshop volgen of gaan zelfs mee op reis.

Hierbij is het wel handig dat je goed met mensen kan omgaan en ze op hun gemak kan stellen, zodat ze een fijne tijd hebben en ook nog van alles geleerd hebben. Vaak zie ik deelnemers na een dagworkshop weer terugkomen voor een fotoreis of een sloeptocht. Natuurlijk is het ook erg belangrijk dat je jouw kennis op een duidelijke manier kan overbrengen aan de deelnemers.

Daarnaast is het fijn als je goed met de computer en programma’s kan werken. Je kan dan zelf een goede en professionele website maken met daaraan gekoppeld een webshop. Voor de academie heb ik heel veel lessen online gemaakt, die moet je dan ook op een duidelijke en overzichtelijke manier kunnen plaatsen.

Maar hoe je ook invulling geeft aan “professioneel fotograaf”: doorzettingsvermogen en hard willen werken is denk ik het belangrijkste!

Voor onze fotoreis naar de Viroinval ga ik altijd een dag eerder om de verschillende gebiedjes te leren kennen. Op die dag kon ik dit dikkopje met dauwdruppels fotograferen met de Laowa 25mm Ultra Macrolens
Voor onze fotoreis naar de Viroinval ga ik altijd een dag eerder om de verschillende gebiedjes te leren kennen. Op die dag kon ik dit dikkopje met dauwdruppels fotograferen met de Laowa 25mm Ultra Macrolens. Fotograaf: Judith Borremans

Werken als natuurfotograaf

De tijd dat je een inkomen kon verdienen alleen met de verkoop van foto’s ligt al lang achter ons. Wat moet je tegenwoordig allemaal doen om een beetje te kunnen rondkomen als natuurfotografe?

Mijn inkomsten haal ik vooral uit de workshops en reizen, de JBN sloep en de online JBN academie. Een enkele keer verkoop ik een foto en verzorg ik met veel plezier hier en daar een presentatie over natuurfotografie. Natuurlijk zal je hier niet heel erg rijk van worden in geld, maar om te mogen doen wat ik het allerleukst vind geeft een rijk gevoel en dat is niet in geld uit te drukken.

Maar de hypotheek moet natuurlijk wel maandelijks betaald worden en ook de boodschappen enz. Dus het is fijn dat ik hier een balans in heb kunnen vinden.

Werken als professioneel natuurfotograaf wordt vaak geromantiseerd. Mensen denken dat je de hele dag lekker buiten bent om foto’s te maken, maar er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken. Kun je voor de lezers een tipje van de sluier oplichten en ons vertellen hoe een typische dag voor jou er uitziet?

Dit is helaas een te romantisch beeld. Natuurlijk ben ik het liefst de hele dag buiten, maar helaas lukt dat niet. Een typische dag voor mij is: het liefst ga ik heel vroeg de natuur in om te struinen en te fotograferen. Heerlijk in mijn uppie in de wakker wordende natuur. Als de meeste mensen naar hun werk gaan, ga ik terug naar huis om te ontbijten en na een kop koffie bestaat de rest van de dag uit veel werk achter de computer. Sowieso de gemaakte foto’s inlezen, uitzoeken en bewerken. Maar ook moet ik bijvoorbeeld bijna dagelijks mailtjes en berichten beantwoorden, mijn website en webshop goed up-to-date houden, social media bijhouden en natuurlijk vragen beantwoorden op de academie en feedback geven op ingezonden foto’s enz.

Soms is er zoveel werk achter de computer, dat er dagen zijn dat ik eigenlijk niet naar buiten kan.

Wat is voor jou het allerleukste aan je werk als professioneel natuurfotografe?

Dat ik iedere dag weer met mijn passie de natuur en fotografie bezig kan zijn. Ik kan zelf enorm genieten van het struinen in de natuur met mijn camera. Daarnaast is het fijn om deelnemers zowel in de praktijk als online te laten zien hoe ik mijn beelden maak. Ik vind het geweldig om te zien dat deelnemers gemotiveerd en geïnspireerd raken en mooie(re) beelden gaan maken.

Struinend door een bos in de buurt van mijn huis vond ik deze spechtinktzwam.
Struinend door een bos in de buurt van mijn huis vond ik deze spechtinktzwam. Fotograaf: Judith Borremans

Ik neem aan dat werken als natuurfotograaf niet alleen bestaat uit aaneensluitende hoogtepunten. Welk deel van je werk zou je kunnen missen als kiespijn?

Hoewel ik iedere dag weer blij ben met mijn job, zijn er natuurlijk ook nadelen.

Het altijd “aan” staan bijvoorbeeld. Je krijgt veel berichtjes via mail, sms, app en messenger, ook in weekend. En sommige mensen verwachten dan snel een reactie.

Een nadeel vind ik ook wel eens dat ik zoveel tijd achter de computer moet door brengen. Het liefst ben ik buiten….

Ook het uitstellen van workshops en reizen is iets wat ik heel goed zou kunnen missen. Door slecht weer, maar zeker door alle coronamaatregelen van de afgelopen tijd, heb ik hieraan heel veel tijd moeten besteden qua administratie en mensen moeten teleurstellen, niet leuk!

Tenslotte kan het me wel eens irriteren dat er behoorlijk wat beunhazerij is in de workshopwereld. Deelnemers betalen contant voor aanvang van de workshop en dat geld verdwijnt in de binnenzak zonder dat daar belasting over wordt betaald. Dat is wel eens wrang als ik zie dat ik de helft van mijn inkomsten moet afdragen, kosten maak voor accountant enz. Maar het volgende moment skip ik dit weer uit mijn gedachten en bedenk ik dat kwaliteit altijd boven komt drijven.

De kracht van social media

Veel mensen dromen ervan om net als jij professioneel natuurfotograaf te worden. Wat zou je deze mensen kunnen adviseren?

Investeer dan nu al in social media. Niet alleen foto’s plaatsen, maar ook bijvoorbeeld reageren bij andere mensen. Een netwerk opbouwen dus! En zorg dat je zelf mooie, aansprekende foto’s maakt en toont.

Je bent inderdaad heel actief op Instagram en Facebook. Hoe belangrijk is social media voor jou als professioneel natuurfotografe en hoe ga gebruik je dat?

Zonder social media had ik denk ik geen eigen bedrijf gehad. Voor mij is het erg belangrijk dat ik zichtbaar ben en blijf. De meeste deelnemers kennen mij dan ook via social media en mond-tot-mond reclame.

Het vergt veel discipline en energie om dit bij te houden en de ene periode gaat het wat beter dan de andere periode. Maar ik heb ook veel plezier om andere fotografen te volgen op social media en kan daar ook inspiratie uit halen.

Op social media noem je vaak je partner Herbert als belangrijke hulp en steun. Hoe belangrijk is het in je werk om een partner te hebben die achter je staat?

Heel belangrijk! Sowieso heeft hij mij het duwtje in de rug gegeven om fulltime fotograaf te worden en ontslag te nemen op school. Daarnaast verzorgen we de reizen altijd samen. Die zou ik nooit alleen kunnen doen. Immers als er met een deelnemer iets gebeurt, dan kan Herbert die deelnemer opvangen en kan ik verder met de ander (is gelukkig nog nooit voorgekomen). En Herbert spreekt zijn talen veel beter dan ik haha.

Hij is ook de kapitein van de JBN sloep. Hij vaart als de beste en weet enorm veel feitjes te vertellen over het gebied. Ik geef tips over fotografie en verzorg de koffie enz. tijdens de tocht.

Mijn werktijden zijn natuurlijk niet meer van 9 tot 5, dus daar moet je partner wel rekening mee (willen) houden. Ook fluctueren de inkomsten vaak, dus daar moet je het ook samen over eens zijn.

Een avondtocht met onze JBN sloep. Precies in het juiste licht kwam vader Fuut een visje brengen bij het jong. Prachtig om te zien.
Een avondtocht met onze JBN sloep. Precies in het juiste licht kwam vader fuut een visje brengen bij het jong. Prachtig om te zien. Fotograaf: Judith Borremans

Op zoek naar de balans

Je geeft workshops, begeleidt fotografen op de JBN sloep en met de JBN academie. Heb je überhaupt nog wel tijd om als hobby te fotograferen?

Het voordeel van bijvoorbeeld de JBN academie, is dat ik dat werk kan doen wanneer ik wil. Dus ik kan lekker vroeg de natuur ingaan en na het ontbijt achter de computer kruipen en daarmee aan de slag gaan.

Tijdens de dagworkshops fotografeer ik zelf niet, wat ik wel eens moeilijk vind als we weer iets moois ontdekken om te fotograferen.

Het (foto)reizen saampjes wordt ook wel minder helaas. Door de fotoreizen die we organiseren voor deelnemers blijft voor onszelf minder gelegenheid over om samen te reizen.

Maar ik vind het ook heerlijk om hier in de buurt op pad te gaan met de camera en daar kan ik gelukkig best tijd voor vrij maken, dus mij hoor je niet klagen 😉

Ik ga vaak heel vroeg in de ochtend op pad en dan het liefst in de buurt, bijvoorbeeld in het door mij zo geliefde Biesbosch. Vaak zag ik de reeën in hetzelfde gebiedje en leerde ik hun gedrag goed kennen. En op een ochtend viel alles samen. Prachtige mist, heerlijk tegenlicht en een reebokje die mooi poseerde.
Ik ga vaak heel vroeg in de ochtend op pad en dan het liefst in de buurt, bijvoorbeeld in het door mij zo geliefde Biesbosch. Vaak zag ik de reeën in hetzelfde gebiedje en leerde ik hun gedrag goed kennen. En op een ochtend viel alles samen. Prachtige mist, heerlijk tegenlicht en een reebokje die mooi poseerde. Fotograaf: Judith Borremans

Passie en lef

Je hebt in dit interview kunnen lezen hoe het Judith Borremans is gelukt om een carrière als natuurfotograaf te beginnen. In mijn ogen zijn er twee factoren die hier heel erg aan hebben bijgedragen.

Enerzijds haar passie voor natuurfotografie. Dan heb ik het niet over zomaar een bevlieging of een hobby, maar een echte passie. Deze passie klinkt door in al haar antwoorden en zie je terug in haar foto’s. Haar passie is zo sterk dat ze niet alleen voor haar werk bezig is met natuurfotografie, maar dat ze ’s morgens vroeg opstaat en meteen weer de natuur in wil.

Het andere sleutelwoord is lef. Waar anderen zouden kiezen voor een veilige baan durft Judith te kiezen voor de onzekerheid van een leven als natuurfotograaf. Ze heeft het lef om nieuwe ideeën te ontwikkelen, zoals de JBN sloep en JBN academie.

Met haar passie en haar lef is het Judith gelukt om te bereiken wat voor veel mensen altijd een droom zal blijven.

Wil je meer weten over Judith Borremans en wat zij allemaal doet? Neem dan een kijkje op haar website.

 


Wil je meer weten over professionele natuurfotograaf? Het thema van editie 57 van Natuurfotografie Magazine is ‘Het leven als fotograaf’. Zo staan er artikelen in het magazine over stockfotografie en over het fotograferen voor een opdrachtgever. Maar je leest ook hoe het is om de partner te zijn van een professionele natuurfotograaf.

7 reacties

 1. Super leuk interview.
  Het elke dag bezig zijn met fotografie. Heerlijk. Als het een mooie ochtend is als ik naar mijn werk ga, baal ik zo dat ik moet werken. Dan heb ik ook spijt dat ik niet gewoon vroeger op pad ben gegaan. Maarja dan is het weer een risico dat ik niet op tijd op mijn werk kom. Want dan verlies ik mijzelf helemaal in de natuur. Haha… Maar meer tijd kunnen besteden tijdens de mooie uurtjes zou ik ook wel willen.

 2. Wat een leuk interview. En helemaal zoals ik jou heb leren kennen! Zeer geïnteresseerd in de natuur en dat enthousiasme draag je ook uit. En met Herbert er bij zijn jullie een super team.

 3. De beste workshops omdat ze zelf geen foto’s neemt haar partner de neven activiteiten doet en zij zelf zich volledig geeft en met iedereen bezig is belangrijk met iedereen

   1. Twee keer een fijne workshop gevolgd. Herbert en Judith stralen zelf ook de rust uit die je zoekt in de natuur. En in geval van nood mocht ik zelfs meerijden. Fijne dagen gehad.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

 1. Super leuk interview.
  Het elke dag bezig zijn met fotografie. Heerlijk. Als het een mooie ochtend is als ik naar mijn werk ga, baal ik zo dat ik moet werken. Dan heb ik ook spijt dat ik niet gewoon vroeger op pad ben gegaan. Maarja dan is het weer een risico dat ik niet op tijd op mijn werk kom. Want dan verlies ik mijzelf helemaal in de natuur. Haha… Maar meer tijd kunnen besteden tijdens de mooie uurtjes zou ik ook wel willen.

 2. Wat een leuk interview. En helemaal zoals ik jou heb leren kennen! Zeer geïnteresseerd in de natuur en dat enthousiasme draag je ook uit. En met Herbert er bij zijn jullie een super team.

 3. De beste workshops omdat ze zelf geen foto’s neemt haar partner de neven activiteiten doet en zij zelf zich volledig geeft en met iedereen bezig is belangrijk met iedereen

   1. Twee keer een fijne workshop gevolgd. Herbert en Judith stralen zelf ook de rust uit die je zoekt in de natuur. En in geval van nood mocht ik zelfs meerijden. Fijne dagen gehad.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: