HOME < INSPIRATIE < COLUMN
Column

Kadootjes

Het is weer zover, het einde van het kalenderjaar nadert met Sinterklaas, kerst en oud en nieuw in zicht. Buiten is het guur en donker, binnen maken we het gezellig en velen vieren de feestdagen met familie en kadootjes. Al kan het ook zijn dat je het niet echt viert of niet groots en kan de kerstboom en al het gedoe eromheen je gestolen worden.
Dat betekent dan ook waarschijnlijk voor jou geen kadootjes…
Maar kadootjes zijn er altijd en overal, je hoeft ze vaak niet te kopen en de kunst is ze te krijgen. In de natuur zijn ze er altijd, ongeacht welk seizoen het is. Je hoeft ze alleen maar te zien.

Kadootjes
Dauwdruppels, spinnenrag en zonsopkomst is al een mooie combinatie maar dit parelsnoer is een prachtkado van de natuur. Fotograaf: Pauline Rote

Vooropgesteld plan of verrassingen?

Veel fotografen gaan met een vooropgesteld plan op pad en hebben goed voorbereid wat ze gaan fotograferen. Soms doe ik dat zelf ook, vooral als ik een specifiek onderwerp of bepaalde techniek wil vastleggen of gebruiken. Maar ik moet bekennen ook dan en misschien wel zelfs dan vind ik de verrassingen het leukst. Dat ene moment, dat juiste licht, dat onverwachte onderwerp, of gewoon iets waar je oog op valt. Ik noem ze mijn kadootjes.
Voor mij zijn die het leukst als je ze niet verwacht. Ik kan dan ook echt als een kind zo blij worden als ik ze open mag maken.

Buitenspelen

Ik hou van buiten spelen. Vooral met mijn camera. Soms ga ik gewoon een tijdje buitenspelen om even mijn hoofd leeg te maken, te genieten van het buiten zijn en laat ik mij verrassen door wat er op mijn pad komt. Dan wandel ik een stuk of stukje door een natuurgebied en zie ik eigenlijk altijd wel iets. Eerst kijk ik naar de eerste dimensie, waar mijn oog direct op valt zoals een bomenlaantje, vogels of andere dieren of een mooi landschap. In die fase ben ik zelf aan het registreren en foto’s die dan gemaakt zijn vaak ook. Niets ten nadele van dat maar ik sta nog niet te springen.

Op zoek naar paddenstoelen tussen de herfstblaadjes kreeg ik onverwacht bezoek. Fotograaf: Pauline Rote

De tweede dimensie: beter kijken

Vaak ga ik een onderwerp van dichterbij bekijken of gewoon wat meer aandacht geven. Dat bomenlaantje heeft mooie kleuren of dat blad aan de boom heeft fijne vormen en nog blijer word ik als het licht er mooi op valt. Zo kan ik een tijdje stilstaan om mijn willekeurige onderwerp van meerdere kanten te bekijken en vast te leggen. Het kleine meisje in mij wordt al iets blijer want ik zie een tweede dimensie. Ik kijk verder dan wat ik op het eerste oog heb gezien. Ik zie nog geen kadootjes want ik ben erom aan het vragen. En kindjes die vragen worden overgeslagen… zo heb ik dat in ieder geval begrepen.
Ik ben niet vies van een flinke wandeling in de natuur, integendeel. Maar tijdens zo’n wandeling of soms bewust zet ik mezelf op een vierkante meter (of soms een metertje meer) om mijzelf te dwingen goed te gaan kijken. Het liefst neem ik dan ook 1 bepaalde lens mee om mijzelf uit te dagen. Zet mij bijvoorbeeld midden in een grasveldje en ik ga observeren. Eerst zie ik alleen maar gras, overal groen met misschien wat dorre plekjes of een enkel bloemetje. Vervolgens ga ik op mijn hurken of buik liggen en kijk ik door mijn camera die ik heb ingesteld op handmatige scherpstelling. Dan ga ik een beetje draaien aan de focusknop en af en toe een paar centimeter verschuiven. En net voordat ik door heb dat het gras en dus mijn billen wel erg nat worden zie ik een wereld vol kadootjes voor me opengaan. Dat ene grassprietje heeft een druppeltje in de vorm van een hartje of dat kleine kriebelbeestje landt net op het bloemetje linksonder in mijn scherm. Ik stel scherp en zie mijn eerste verrassing ontstaan in een foto-in wording.

Plat in het mos liggen en dan opeens dat hele kleine spinnetje zien dus de focus snel verlegd. Fotograaf: Pauline Rote

Onverwachte kadootjes door jezelf te beperken

Dan kruip ik een stukje verder en zie dat een vlinder landt in de buurt. Als ik mijn camera zo draai en zo laag mogelijk hou ontstaan er prachtige bokeh bolletjes achter de vlinder. Nu begint mijn hart een sprongetje te maken en voel ik dat het kadootjestijd is!
Het gras begint te wuiven door de wind en al spelend leg ik die beweging vast, nog een onverwacht presentje…
Zo kan ik genoeg voorbeelden bedenken, dat spinnenweb waar het licht zo mooi op valt, die zonnestraal die zomaar door de bomen komt of het abstracte beeld wat ontstaat als je een beetje aan je camera draait. Er is zoveel te zien en te ontdekken!

Lopend door het hoge gras was een slakje bezig om zijn circusact op te voeren. Precies het juiste licht zorgde voor mooie details. Fotograaf: Pauline Rote

Misschien ben ik ouderwets hierin maar ik geloof dat als je openstaat voor ontvangen dat je ook krijgt. Als je jezelf gaat beperken in ruimte of uitrusting ga je dieper kijken en ontdek je zoveel meer. Dat spreekt de creativiteit aan. Die kadootjes zijn voor mij de verrassingen en krijg je op je pad als je ervoor openstaat. Die kleine onverwachte geschenkjes zijn de wondertjes van de natuur.
Ik wens jullie fijne feestdagen!

Liggend op mijn rug in het bos viel mijn oog op het prachtige kleurenspel met dat kleine spinnetje als kadootje. Fotograaf: Pauline Rote

Deel dit artikel


17
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Ron Tonkes op 27 december 2020 om 11:37

  Wat geweldig om te lezen , mijn mood van de dag brengt mij de dimensie. Maar jou herkenbare woorden over kadootjes zijn zo leuk. Kan niet wachten om ze dan op de p.c. te bekijken. Leuk beschreven Pauline

  1. Door Pauline Rote op 27 december 2020 om 12:39

   Dank je Ron!
   En zelfs na kerst is het leuk om kadootjes te krijgen en is er nog genoeg uit te pakken..
   Geniet ervan!

   1. Door Ron Tonkes op 28 december 2020 om 11:13

    Met volle teugen Pauline 😉

 2. Door jacqueline gijsberts op 8 december 2020 om 11:37

  Hallo Pauline, ik ‘ken’ je van Instagram en lees ook je
  columns alhier. Nu ook maar eens reageren, dacht ik.
  Leuk verhaal en heel herkenbaar. Ik neem altijd de/een camera mee als ik wandel. Er is altijd wel iets waar je oog op valt, wat mooi is , wat een kadootje is. Zo probeer ik iig wel te kijken en word daar regelmatig voor ‘beloond’. It’s not what you look at that matters, it’s what you see. Blijft een goede spreuk, vind ik…
  Groet Jacqueline

  1. Door Pauline Rote op 8 december 2020 om 12:15

   Hi Jacqueline, wat leuk dat je reageert.
   En prachtige spreuk, daar sluit ik me bij aan. Het is de visie die het doet!
   Ik wens je veel mooie kadootjes toe!
   groet, Pauline

 3. Door Stefaan op 7 december 2020 om 00:04

  Mooie leuke column en dito foto’s, Pauline!
  Het viel me op dat (tot nu toe) enkel vrouwen hebben gereageerd, maar laat het duidelijk wezen: ook mannen krijgen graag kadootjes!!
  Groeten,
  Stefaan

  1. Door Pauline Rote op 7 december 2020 om 08:26

   Wat een kadootje zo’n leuke reactie van een man 😉
   En je hebt helemaal gelijk hoor, iedereen wil wel kadootjes!
   Dankjewel Stefaan!

 4. Heerlijk om te lezen! Herkenbaar! Prachige cadeautjes laat je zien! Jij ook fijne dagen!

  1. Door Pauline Rote op 6 december 2020 om 19:04

   Dank voor je leuke reactie Jolanda! Leuk dat je je hierin herkent…
   Fijne dagen!

 5. Heel bekend klinkt dat allemaal. Soms wordt het ook niks.. dan heb je teveel lopen zeuren… en soms gaat ineens een hele wereld open. IN oktober had ik dat, ik ging voor mooi licht door de bomen, en spinnen webben.. Het was nattig en een beetje aangevroren. En toen ineens zag ik 1 tengere pantserlibel die met dauwdruppels aan citrus hing en toen nog een en een tandem aan de pijpenstrootje… het was een groot feest ik kreeg een hele berg cadeautjes!

  1. Door Pauline Rote op 6 december 2020 om 14:01

   Ja inderdaad, soms heb je dat je gewoon niets vindt of ziet… kadootjes komen op je pad terwijl je het niet verwacht meestal. Leuk dat je het herkent!
   En wat een prachtige kadootjes heb je daar vastgelegd!

 6. Door Ellen Keizer op 6 december 2020 om 13:38

  Wat leuk geschreven en je hebt een herkenbare stijl. Bij de eerste foto in dit artikel herkende ik je al als de Pauline van Insta

  1. Door Pauline Rote op 6 december 2020 om 13:55

   Wat een leuk compliment! Dank je Ellen, leuk dat je mij aan mijn stijl herkent!

 7. Klinkt heel bekend!

  1. Door Pauline Rote op 6 december 2020 om 13:22

   Leuk dat je het herkent Monique!

 8. Door Veerle Decocq op 6 december 2020 om 07:40

  Dag Pauline,
  heel mooi geschreven en zo waar!
  Groetjes Veerle

  1. Door Pauline Rote op 6 december 2020 om 13:24

   Hoi Veerle,
   Dankjewel voor je compliment en zo ken ik jou ook, jij vindt ook de kadootjes!
   groetjes, Pauline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *