Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kamperen en fotografie – Gaat dat een beetje samen?

Na een erg bijzondere en drukke tijd, merkte ik dat het hoog tijd was even wat gas terug te nemen. Ik was moe en hoewel ik dan eigenlijk juist heel graag naar buiten ga, kon ik de energie soms even niet meer opbrengen. Zelfs niet voor fotografie, terwijl dat nou net mijn passie is en juist dat mij kan helpen de focus letterlijk te verleggen en mijn hoofd leeg te maken. Ik miste de fotografie zelfs! Het was tijd voor een harde reset, zowel om weer rust te krijgen, als ook de fotografie weer maximaal terug te brengen in mijn dagelijkse leven. De laatste tijd dacht ik ook steeds vaker terug aan mooie herinneringen aan mijn backpacktijd. Zou dat nu te combineren zijn met fotografie? Tijd voor een vakantie!
kamperen
Heerlijk om het koppie leeg te maken en nieuwe energie en inspiratie op te doen met fotografie! Fotograaf: Renate van den Boom

Kamperen

Jaren geleden kampeerde ik heel graag. Een klein tentje mee en al backpackend de natuur opzoeken. Sinds ik de fotografie echt ontdekt heb en het zo’n groot deel van mijn leven is geworden, heb ik niet meer gekampeerd. Het is lastig om en je apparatuur en je kampeeruitrusting in een rugzak te proppen en aan de wandel te gaan. Dat betekent keuzes maken. En de keuze viel de laatste jaren niet op het kamperen, maar op de fotografie. Van die keuze heb ik zeker geen spijt, maar toch miste ik dat kamperen af en toe wel. Gewoon de hele dag buiten zijn, wandelen, op plekken komen waar je anders niet zomaar komt en de rust die ik ervaarde op die mooie plekken.

Misschien kocht ik eigenlijk vooral vanuit die nostalgie vorig jaar een nieuw trekkerstentje. Die lag sinds die tijd ongebruikt in de kast, deels ook omdat de pandemie roet in het eten gooide. Maar nu ik toch de nodige vakantiedagen op ging nemen, werd het hoog tijd de tent uit te proberen. Het hoefde niet gelijk een backpacktocht te worden, maar ik was wel benieuwd of ik kamperen nog steeds zo leuk vind. De laatste keer dat ik in een minitentje lag, was ik toch heel wat jaren jonger. Kom ik nog wel zo makkelijk de tent in en uit? Ik moest het maar gewoon gaan zien! Ik boekte een aantal nachten op een natuurcamping in Nederland. Wat een vooruitzicht!

Kamperen op een natuurcamping in Nederland. Fotograaf: Renate van den Boom

Regen, regen, regen

Ik had niet bepaald de beste week uitgekozen om te gaan kamperen. De weersvoorspellingen lieten regen, onweer en flink wat wind zien. Ronduit stormachtig dus! Mijn tentje zou in ieder geval goed getest gaan worden. Maar een week buiten zijn met alleen maar regen? Gelukkig laat ik mezelf over het algemeen niet heel erg tegenhouden door het weer en ben ik zelfs geen liefhebber van warme zomerse dagen, dus vol goede zin ging ik op weg naar de camping. Een kleinschalige, rustige en mooie locatie.
In het begin moest ik wel weer even wennen, met de wc-rol onder de arm naar het toiletgebouw, koken op een gaspitje en de hele dag buiten zijn. Maar wat vond ik het heerlijk, dat buitenleven.

De hele dag lekker wandelen en vogels kijken. En natuurlijk het fotograferen. Ik kreeg de rust die ik zocht en het lukte me om mijn hoofd weer even helemaal leeg te maken. De fotografie was vanaf de eerste dag weer helemaal terug en door de rust was ik in staat om weer foto’s te maken waar ik blij van word. ’s Avonds rolde ik voldaan mijn slaapzak in!

Een blauwborst die ik tijdens een van mijn wandelingen tegenkwam. Ik kon van een afstandje in alle rust genieten van dit mooie vogeltje. Fotograaf: Renate van den Boom

Kamperen en fotograferen

Ik merkte dat ik wel goed moest nadenken over wat ik wilde meenemen op deze vakantie. Want nu had ik nog wel de luxe dat ik meer dan alleen mijn rugtas mee kon nemen, maar kamperen met een kleine tent vraagt toch wat meer voorbereiding. Stroom bijvoorbeeld. Hoe kon ik mijn camera’s, laptop en telefoon opladen? Moest ik mijn laptop eigenlijk wel meenemen? En maakte ik een keuze in de lenzen, of nam ik alles mee? Kon ik waardevolle spullen als laptop en lenzen wel veilig in de tent achterlaten? Of was de auto beter omdat de tent misschien wel heel vochtig was?

Uiteindelijk kwam ik er deze week achter dat kamperen en fotograferen heel goed samengaan! Mijn tent bleek in de zeer natte weersomstandigheden gelukkig volledig waterdicht en van condens in de tent had ik helemaal geen last. Altijd fijn om te constateren dat de keuze voor deze tent in ieder geval goed uitgepakt had! Ik mocht van de campingeigenaar stroom gebruiken voor het opladen van mijn batterijen voor de camera en een goede powerbank leverde voldoende stroom voor mijn telefoon.

Hoe lekker is het om je volledig te verliezen in het fotograferen! Deze wilgenwespvlinder werkte lekker mee en liet me een hele tijd rustig aan de gang gaan met verschillende composities. Fotograaf: Renate van den Boom

Oude liefde roest niet

Ik kijk met een heerlijk gevoel terug op deze week. Niet alleen omdat het gewoon een fijne week was en ik volledig uitgerust weer terugkwam. Maar ook omdat blijkt dat drie liefdes, het kamperen met een kleine tent, wandelen en fotograferen heel goed te combineren zijn. Misschien dat, met de juiste uitrusting en keuzes, een combinatie van een backpacktocht en fotografie ook goed te doen is! Ik ga daar in ieder geval serieus naar kijken. Ik kan nu al bijna niet wachten! Wie kampeert ook graag in combinatie met fotograferen? En welke keuzes maak je daarin?

Een van de hoogtepunten van de vakantie. Een ontmoeting met een hermelijn! Fotograaf: Renate van den Boom

Geef een reactie

10 reacties

 1. Leuk onderwerp en heeft mij ook regelmatig de laatste jaren wel wat hoofdbrekens gekost. Backpacken is keuzes maken, ook qua fotografie. Maar met een tentje kamperen kom je een heel eind. Voor als er echt weinig mee moet heb ik een LaCie Rugged Boss externe SSD. Met interne accu, dus geen stopcontact nodig, kan je er gewoon een geheugenkaartje indouwen en er wordt een copie gemaakt van al je foto’s. Leuke extra, je kunt er een iPad of tablet (of grote telefoon) aan hangen en dan de foto’s bekijken en bewerken. Als het wat meer mag zijn heb ik een lichte en kleine Macbook Air (of elke kleine 12-14 inch laptop) aangeschaft. Die gebruik ik als ik een wat ruimere tent meeneem. Ik heb dan heel luxe een electra-aansluiting! Ongehoord voor verstokte tent-kampeerders! Als ik geen electra aansluiting heb, dan gebruik ik een paar powerbanks voor opladen in de tent. Op de campings waar wij blijven is het altijd mogelijk ergens een stopcontact te vinden om de batterij van je camera of een powerbank op te laden. En natuurlijk, lang geleden al overgestapt naar m4/3 (Olympus/Panasonic) zodat ik op pad kan met een volledige en volwaardige foto-uitrusting in een kleine schoudertas. Veel plezier! Die drie zijn heel goed te combineren 🙂

  1. Leuke reactie, Menno! Dank je wel voor de tips! Ik ga zeker op zoek naar een externe SSD met kaartlezer.
   Veel plezier met het kamperen (electriciteit is heel handig!) en het fotograferen.

 2. Ik scoor 2 uit 3… wandelen en fotograferen gaat me meer dan goed af, al dan niet met een selectie aan gear mee. Het kamperen zoals jij beschrijft, dat trekt me nog niet. Heerlijk om je stuk zo te lezen. Kan me voorstellen dat het energie geeft…minder is soms ook meer!
  //Dave

  1. Helemaal eens, Dave. Minder is soms ook meer! En wandelen en fotograferen gaat zeker heel goed samen 🙂

   Groetjes,
   Renate

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 reacties

 1. Leuk onderwerp en heeft mij ook regelmatig de laatste jaren wel wat hoofdbrekens gekost. Backpacken is keuzes maken, ook qua fotografie. Maar met een tentje kamperen kom je een heel eind. Voor als er echt weinig mee moet heb ik een LaCie Rugged Boss externe SSD. Met interne accu, dus geen stopcontact nodig, kan je er gewoon een geheugenkaartje indouwen en er wordt een copie gemaakt van al je foto’s. Leuke extra, je kunt er een iPad of tablet (of grote telefoon) aan hangen en dan de foto’s bekijken en bewerken. Als het wat meer mag zijn heb ik een lichte en kleine Macbook Air (of elke kleine 12-14 inch laptop) aangeschaft. Die gebruik ik als ik een wat ruimere tent meeneem. Ik heb dan heel luxe een electra-aansluiting! Ongehoord voor verstokte tent-kampeerders! Als ik geen electra aansluiting heb, dan gebruik ik een paar powerbanks voor opladen in de tent. Op de campings waar wij blijven is het altijd mogelijk ergens een stopcontact te vinden om de batterij van je camera of een powerbank op te laden. En natuurlijk, lang geleden al overgestapt naar m4/3 (Olympus/Panasonic) zodat ik op pad kan met een volledige en volwaardige foto-uitrusting in een kleine schoudertas. Veel plezier! Die drie zijn heel goed te combineren 🙂

  1. Leuke reactie, Menno! Dank je wel voor de tips! Ik ga zeker op zoek naar een externe SSD met kaartlezer.
   Veel plezier met het kamperen (electriciteit is heel handig!) en het fotograferen.

 2. Ik scoor 2 uit 3… wandelen en fotograferen gaat me meer dan goed af, al dan niet met een selectie aan gear mee. Het kamperen zoals jij beschrijft, dat trekt me nog niet. Heerlijk om je stuk zo te lezen. Kan me voorstellen dat het energie geeft…minder is soms ook meer!
  //Dave

  1. Helemaal eens, Dave. Minder is soms ook meer! En wandelen en fotograferen gaat zeker heel goed samen 🙂

   Groetjes,
   Renate

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Renate van den Boom

Renate van den Boom

Renate fotografeert de natuur graag in alle facetten, maar vogels hebben toch wel de voorkeur. Natuurbeleving staat bij haar voorop en door haar foto’s herbeleeft ze de mooie momenten die ze in de natuur doorbrengt keer op keer weer.

Meer columns van deze auteur

Deze artikelen vind je vast ook interessant: