Menu

Kevin Berghmans in Beeld

Samen met zijn vrouw en zoontje woont Kevin Berghmans vlakbij de Molse meren en de Postelse bossen. Tijdens de week is hij werkzaam als accountant, maar in het weekend trekt hij er zoveel mogelijk op uit om de (Kempense) natuurpracht in beeld te brengen.
Jan-van-Gent. Hiervoor zijn we in juni naar Helgoland geweest, beelden in vlucht, lange sluitertijden, al dan niet ingeflitst. Honderden foto's en slechts een handvol geslaagd. Fotograaf: Kevin Berghmans

Wie is Kevin Berghmans?

In het spoor van David Attenborough

Kevin Berghmans

Geïnspireerd door natuurdocumentaires van BBC en foto’s uit het magazine van WWF nam Kevin voor zichzelf de uitdaging aan om ook mooie natuurbeelden te gaan maken. Zijn eerste camera kocht hij in 2003 maar al snel stelde Kevin vast dat deze niet het gewenste resultaat opleverde en ruilde hij zijn toestel in voor een Full HD Camcorder. Urenlang bracht Kevin vervolgens aan de rand van een bos door om reeën te filmen en hij bezocht regelmatig een vaste plek nabij zijn woonplaats, in de hoop er everzwijnen te spotten. Maar ook orka’s in Canada, ijsberen op Spitsbergen en olifanten in Namibië werden op film vastgelegd.

De liefde voor fotografie ontstond pas écht nadat zijn vrouw besloot hen in te schrijven voor een avondopleiding fotografie. Toen groeide het besef dat een foto – in tegenstelling tot een video waarbij het vooral draait om monteren, knippen en plakken – voornamelijk gemaakt wordt in het veld en dat het gewoon veel leuker is om de liefde voor de natuur te beleven in de natuur zelf en niet vanachter een computer.

Blikvanger(s)

Dagelijks worden we met z’n allen overspoeld door tientallen zo niet honderden foto’s die ons via sociale media of andere kanalen vluchtig voorbij razen. Nee… het duurt niet lang om een beeld snel als ‘mooi’ versus ‘niet mooi’ te bestempelen. En hop, we zijn al vertrokken naar de volgende foto!

Zo heel af en toe gebeurt het echter dat ik wat langer blijf stilstaan bij een foto. Om één of andere – vaak onverklaarbare – reden prikkelt het beeld me meer dan alle andere beelden die ik ondertussen reeds de revue zag passeren en groeit mijn nieuwsgierigheid. Zou deze fotograaf nog meer prikkelende beelden in petto hebben?
Zo leerde ik het werk van Kevin kennen… en werd ik aangenaam verrast door kleur en sfeer, beelden vol emotie en krachtige – vaak minimalistische – uitsneden die mij als kijker volop laten mee dromen en genieten van onze prachtige natuur.

Apparatuur

  • Canon 5D Mark IV.
  • Canon 80D.
  • Canon 16-35mm.
  • Canon 24-70mm.
  • Canon 70-200mm.
  • Sigma 150mm.
  • Sigma 150-600mm.

Portfolio

Bosbeekjuffer. Gekomen voor oranjetipjes passeer ik dit prachtige model op de terugweg naar huis. Fotograaf: Kevin Berghmans

“In de beginjaren draaide het slechts om één ding: het onderwerp zo groot en scherp mogelijk in beeld brengen én een zo natuurgetrouw mogelijke weergave maken van het onderwerp. Gaandeweg wilde ik toch meer uit mijn fotografie halen: meer creativiteit, meer gevoel, meer ruimte, meer inzicht. Ik ben dan ook anders gaan fotograferen. Ik bezocht meer vaste locaties dichter bij huis en durfde al eens vaker af te wijken van de regeltjes door mijn onderwerp te gaan over- of onderbelichten, te spelen met (on-)scherpte, witbalans. Ik ging vaker lange(re) sluitertijden gebruiken waar ik vroeger steevast het beeld zou bevriezen. Eén ding is echter constant gebleven en dat is mijn liefde voor het onderwerp, mijn liefde voor de natuur.”

Jan-van-Gent. Hiervoor zijn we in juni naar Helgoland geweest, beelden in vlucht, lange sluitertijden, al dan niet ingeflitst. Honderden foto’s en slechts een handvol geslaagd. Fotograaf: Kevin Berghmans

 

Jan-van-Genten. Fotograaf: Kevin Berghmans

“Wat me aanspreekt in natuurfotografie is de afwisseling. Het is altijd anders: het weer, het licht, het avontuur… Er zijn zoveel prachtige onderwerpen waar we uit kunnen kiezen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Edelherten. Fotograaf: Kevin Berghmans

“Door in mijn foto’s te streven naar eenvoud en rust probeer ik mijn eigen stijl vorm te geven. Zowel in landschaps-, macro- als wildlifefotografie ga ik graag op zoek naar nieuwe technieken. Spelen met een externe flitser, meervoudige belichting, lange sluitertijden (ook bij wildlife), witbalans,… maar evenzeer gebruik maken van een eenvoudig plastieken zakje zijn leuke dingen om te doen. Het zit soms in de details. Van mijn vrouw krijg ik vaak de opmerking dat ik té perfectionistisch ben. Wanneer zij reeds klaar is met het maken van een foto ben ik meestal nog op zoek naar de juiste hoek of het mooiste licht. De foto waarvan ik zeg ‘Die is perfect voor mij’, moet ik nog maken.”

King of the forest: één van mijn favoriete onderwerpen. Fotograaf: Kevin Berghmans

 

Steenuil. Een dag dat alles in de plooi viel, de boom stond er, het takje was er, nu het model nog. Wachten, en wonder boven wonder streek de uil neer op het juiste plekje. Fotograaf: Kevin Berghmans

“Mijn inspiratie haal ik bij de natuurdocumentaires van BBC, met bijpassende muziek van bijvoorbeeld Hans Zimmer. Dan begint het te kriebelen en moet ik naar buiten! Maar ook beelden van andere natuurfotografen inspireren me. Bastien Riu, Michel d’Oultremont en Stefan Gerrits om er maar enkele te noemen.”

Op een steiger zitten met een bak koffie in de hand, een boek aan het lezen. Af en toe een stukje brood in het water voor de meeuwen. Fotograaf: Kevin Berghmans

“Onlangs ging ik op pad om lepelaars te fotograferen en botste ik op vier everzwijnen, totaal onverwacht! Dit is voor mij dan een bijzondere herinnering. Maar er zijn nog wel meer dergelijke momenten te benoemen. Bijvoorbeeld de zomer van 2016 toen, in Spitsbergen, onze tocht over de Nordenskiöldbreen werd afgebroken door een naderende ijsbeer. Of Vancouver Island in 2015, toen enkele orka’s onder onze kayak door zwommen. Dikwijls zijn het die momenten waarop je het écht niet verwacht. Het draait dan vaak niet om de foto maar gewoon om puur genieten. Puur genieten van een prachtige natuur.”

Bandheidelibel. Een typisch moment voor mij, zaterdag- of zondagochtend, terwijl de meesten nog slapen, twee uurtjes de natuur in naast mijn deur. Fotograaf: Kevin Berghmans

“Vroeger kon ik enorm balen wanneer ik tijdens een trip niet met de juiste of de gewenste beelden thuis kwam. Tegenwoordig maakt mij dit minder uit. Ik wil vooral genieten van de natuur in alle rust, het avontuur en het opsnuiven van de sfeer tijdens het eerste ochtendlicht. Een zonsopgang in de Hoge Venen in de mist of regen en wind aan de Opaalkust: het zijn die momenten dat ik er wil zijn.”

Opaalkust. Fotograaf: Kevin Berghmans

“Een wolf in het wild fotograferen staat al een tijdje bovenaan mijn ‘bucket list’. Pogingen in Canada, Zweden en Finland waren helaas zonder succes. Ik zat nachten in een schuilhut maar zag of hoorde er geen enkele. Ooit zal het lukken… en het zijn die momenten die mij het meest plezieren. Wachten, opnieuw proberen om dan uiteindelijk met vallen en opstaan mijn doel te bereiken.”

De Hoge Venen. Een prachtige ochtend, een magisch bos onder een deken van sneeuw en mist. Fotograaf: Kevin Berghmans

“De natuurbeleving en het respect voor de natuur staat mij voor altijd centraal. Na al die jaren ben ik nog steeds onder de indruk van de schoonheid van onze planeet. Een schoonheid die we moeten bewaren voor de komende generaties.”

Tips van Kevin Berghmans

Blijf trouw aan jezelf, doe wat je graag doet en doe dit vooral met liefde voor je onderwerp. Als het een dag niet mee zit, probeer het dan een volgende keer opnieuw. Het licht en het weer zullen anders zijn. Je zal de situatie op een andere manier bekijken waardoor je ook de andere beelden zal maken. Maar vooral: geniet ervan! Van die prachtige zonsondergang, een libel in het vroege ochtendlicht, kwetterend meeuwen om je heen… De beelden komen dan vanzelf. De apparatuur, die telelens van €10.000 (die ik ook wel zou willen), zijn echt niet het belangrijkste.

Fotografie: Kevin Berghmans.

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

7 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: