Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kijk weer mee op “Beleef de lente”

De webcams van "Beleef de Lente" staan weer aan. Sinds 2 maart tot eind juli is het mogelijk via deze gratis website van Vogelbescherming Nederland live mee te kijken naar vogels in hun nest op verschillende, soms zelfs verrassende, plekken in Nederland.
Ook de steenuil is te volgen via de webcam, hopelijk dit jaar met resultaat.
Ook de steenuil is te volgen via de webcam, hopelijk dit jaar met resultaat. Fotograaf: Pauline Rote

Webcams

Via de webcams kun je de gebeurtenissen van broedvogels volgen. Zowel de bosuil als de zeearend zit al op haar eerste eieren en ook laten de steenuil, ooievaar, kerkuil en de slechtvalk zich al regelmatig zien.

Het eerste ei bij de zeearend is gelegd!
Het eerste ei bij de zeearend is gelegd! Fotograaf: Screenshot Vogelbescherming - Beleef de Lente

Voor de steenuil is een andere setting geplaatst zodat ze hopelijk dit jaar wel broeden voor de camera. Vorig jaar was dat helaas niet gelukt.

Binnenkort zijn ook de koolmees, de merel, visarend en de scholekster live te volgen. En er is een nieuwe camera geplaatst in een weidelandschap tussen de grutto’s, kieviten en veldleeuweriken zodat je getuige kunt zijn van het baltsen en nestelen. Indien er jongen worden geboren staan de camera’s aan totdat die zijn uitgevlogen.

Een camera in het weidelandschap tussen de grutto's geeft een intiem kijkje in hun nestgedrag.
Een camera in het weidelandschap tussen de grutto’s geeft een intiem kijkje in hun nestgedrag. Fotograaf: Pauline Rote

Filmpjes, blogs en forum

Behalve de live beelden zijn er ook dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien, is er informatie te vinden over elke vogelsoort en worden er regelmatig blogs gepost. Ook kun je in het forum vragen stellen aan deskundigen en met andere kijkers praten.

De vogels die je via de webcams kunt volgen zijn wilde vogels. Ze zoeken zelf hun voedsel en kiezen zelf de plek om hun nest te bouwen en hun jongen groot te brengen. Het is de vrije natuur en Vogelbescherming Nederland laat via ‘Beleef de lente’ zien wat er kan gebeuren tijdens het broedseizoen in de vrije natuur en laat daarom de natuur haar vrije gang gaan.

Wil je ‘Beleef de lente’ graag volgen of wil je meer informatie over Vogelbescherming Nederland kijk dan op Vogelbescherming of Vogelbescherming/Beleef de Lente. Daar kun je je ook registreren als je mee wilt doen aan de fora. Als je wilt kun je zelfs meedoen met onderzoeken door je waarnemingen te delen in informele onderzoeksgroepen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: