Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kikkerleven op eigen wijze in beeld

Al vaker heb ik uitgedragen dat de directe omgeving rondom je huis een uitstekende locatie is voor (natuur-)fotografie. Wij hebben een ruime tuin met verschillende vormen van aanplant, welke het hele jaar ons verblijdt met allerlei vormen van bloei. Bovendien beschikken wij over een vijver, waarin de natuur zijn gang kan gaan!
kikkerleven
Fotograaf: Gerrit van Osch

Kikkers en ander leven

De groei van waterplanten, kikkers, libellen en visjes zorgen voor echt leven. Regelmatig doen katten zich te goed aan het vijverwater. Het zitje rond de vijver geeft ons een goed zicht op al dit leven. De kikkers en vissen raken gewend aan de aanwezigheid van mijn vrouw en ik. Meestal heb ik mijn fototoestel gebruiksklaar om met diverse vormen van techniek te experimenteren. Artikelen heb ik dan graag bij de hand als naslagwerk. Mijn apparatuur heb ik thuis binnen handbereik en afwisseling daarvan is heel simpel en gemakkelijk.

kikkerleven
De goudvissen in combinatie met kikkers en libellen maakt van de vijver een afwisselend schilderij. Fotograaf: Gerrit van Osch

Het lichtspel buiten geeft ongelooflijk veel fotografische mogelijkheden. Schaduw, reflectie, hard zonlicht, mist, regen enz. geven een mengeling van omstandigheden. Onder die omstandigheden fotograferen is een verrukking.
Het leven van de kikkers in de vijver trekt elke dag en nacht de aandacht. In de nacht worden wij regelmatig wakker gehouden door het gekwaak. Mijn vrouw was het op een gegeven moment zo zat dat ik ze moest vangen en in een naburige sloot kon dumpen. Wat gebeurde er? De volgende dag waren ze weer terug!

Op zoek naar een ander beeld

Op een zonnige, warme dag in april maakte ik met mijn Canon EOS 7D met telelens 70-200 mm met daarop een polarisatie filter een serie foto’s over het leven in onze vijver. Sluitertijd en diafragma zijn met behulp van het histogram ingesteld en moesten regelmatig aangepast tijdens het donker worden.

kikkerleven
Een donkere afwerking om de sfeer extra te benadrukken. Fotograaf: Gerrit van Osch

De nabewerking van de foto’s gebeurde met behulp van Lightroom. De foto’s zijn in RAW opgenomen en met de verwerking naar JPEG is door mij de knop helderheid terug gebracht naar nul. Vervolgens heb ik de hoge lichten, schaduwen, witte en zwarte tinten en scherpte aangepast tot het door mij gewenste beeld. De foto’s kregen hierdoor een vooral zachter karakter. De doortekening van water liet veel meer details zien.
Deze techniek pas ik de laatste tijd veel toe in de landschapsfotografie. De commentaren daarop zijn zeer positief en dan nog eens in combinatie met bewogen fotografie maakt de resultaten nog meer verrassend.

kikkerleven
Het veranderend licht in de avond laat weer een ander beeld zien. Ondergaande zon en tegenlicht en een bewerking met de hierboven beschreven techniek, laat een droombeeld ontstaan doordat het omgevingslicht een sterke rol speelt. Fotograaf: Gerit van Osch

En dan actie!

Plotseling groot rumoer, twee kikkers vielen elkaar aan. Pakten elkaar in de houdgreep en verdwenen met veel rumoer onder water. Kwamen weer boven en het gevecht begon weer opnieuw. Vervolgens een pauze, de ander observeren en weer in de aanval en dat een half uur lang.

kikkerleven
Het grote kikkergevecht. Fotograaf: Gerrit van Osch

Het was genieten van het leven in de vijver en de fotografische mogelijkheden. Graag wilde ik dat met de lezers delen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: