Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kleur en contrast met zwak licht in Photoshop

Contrast en kleur aanpassen kan, zoals je inmiddels wel zult weten, op een heleboel verschillende manieren in zowel Photoshop als Lightroom. Doorgaans doe je dat met een plan en probeer je het gevisualiseerde eindresultaat te bereiken. Soms is het echter ook leuk gewoon maar wat te experimenteren; in dit artikel geef ik je een manier om exact dat te doen.
Met een enkele aanpassingslaag kun je je foto een aparte draai geven.
Met een enkele aanpassingslaag kun je je foto een aparte draai geven. Fotograaf: Marijn Heuts

Als je foto eenmaal naar wens is afgewerkt, sla je deze natuurlijk eerst op, zodat ie is veiliggesteld. Als dat is gebeurd, voeg je in Photoshop een aanpassingslaag toe en wel een Gradient Map (verloop toewijzen) of Color Lookup (kleur opzoeken) laag. Je vindt ze zoals altijd in het snelmenu onderin je lagenpaneel.

Zwak Licht menu: je vindt de aanpassingslagen het rapst via het snelmenu.
Zwak Licht menu: je vindt de aanpassingslagen het rapst via het snelmenu. Fotograaf: Marijn Heuts

Je hoeft nog even geen keuze te maken, zet eerst de overvloeimodus van de nieuwe laag op Soft Light (zwak licht). Als het goed is krijgt je foto al meteen een flinke boost in het contrast. Waarschijnlijk zelfs te veel, dus het is een goed idee de dekking van de laag op zo’n 40% te zetten.

Zwak Licht lagen: zet de overvloeimodus op zwak licht en de dekking naar smaak op zo’n 40%.
Zwak Licht lagen: zet de overvloeimodus op zwak licht en de dekking naar smaak op zo’n 40%. Fotograaf: Marijn Heuts

Zwak licht verhoogt het contrast door lichte pixels lichter te maken en donkere pixels donkerder. Daar waar een van de lagen middentonen bevat, worden die met rust gelaten. Ook wit en zwart worden behouden, dus je hoeft niet bang te zijn voor dichtlopend zwart of uitbijtend wit. De kleur van de aanpassingslaag wordt op een subtiele manier door de onderliggende foto geweven.

Je begrijpt dat de keuze voor het kleurverloop of de kleuropzoektabel bepalend gaat zijn voor het eindresultaat. Kies je een standaard verloop van zwart naar wit, dan wordt het contrast gelijkmatig over de onderliggende foto verhoogd, maar gebeurt er qua kleur niets. Kies je een verloop van donkerblauw naar lichtgeel, dan heb je min of meer dezelfde forse contrastaanpassing als bij een zwart-wit verloop, maar nu gecombineerd met koele schaduwen en warme hoge lichten.

Zwak Licht voorbeeld: een eenvoudig donkerbruin-lichtblauw verloop geeft al een flinke contrastboost en een subtiel kleurzweem.
Zwak Licht voorbeeld: een eenvoudig donkerbruin-lichtblauw verloop geeft al een flinke contrastboost en een subtiel kleurzweem. Fotograaf: Marijn Heuts

Je kunt zelf het verloop volledig naar wens aanpassen door er op te klikken, maar zelf vind ik het fijner te beginnen met een van de vele verlopen die al in Photoshop ingebakken zijn. Als ik er een vind die bijna goed is, pas ik die lichtjes aan. Je vindt al die verlopen onderin het verloopmenu, waar ze zijn gesorteerd in groepen.

Zwak Licht verlopen: in Photoshop zijn al een boel verlopen aanwezig.
Zwak Licht verlopen: in Photoshop zijn al een boel verlopen aanwezig. Fotograaf: Marijn Heuts

Op internet vind je nog veel meer gratis te downloaden verlopen, maar experimenteer vooral ook zelf. Worden de schaduwen te donker naar je zin, klik dan op het verloop en pas de kleur van de donkere delen aan naar een lichtere variant. Worden de hoge lichten te geel, kies dan een meer oranje tint. En wil je de middentonen niet kleuren, kies of maak dan een verloop dat uit drie kleuren bestaat, waarbij de middelste kleur precies middengrijs is. Precies middengrijs betekent dat de middentonen geen kleur krijgen, maar ook dat de helderheid behouden blijft. Zwak Licht doet immers niets daar waar de pixel middengrijs is.

Hetzelfde geldt voor de kleuropzoektabellen, ook daarvan heeft Photoshop er al een heleboel. Probeer ze eens uit om een gevoel te krijgen voor wat ze doen. Deze tabellen kun je niet naar wens aanpassen en zijn dus minder flexibel in te zetten.

Zwak Licht kleuropzoek: enkel tientallen tabellen zijn standaard al in Photoshop beschikbaar, probeer alle drie de dropdown-menu’s!
Zwak Licht kleuropzoek: enkel tientallen tabellen zijn standaard al in Photoshop beschikbaar, probeer alle drie de dropdown-menu’s! Fotograaf: Marijn Heuts

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: