De komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)
Op 27 september 2024 bereikt de komeet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) zijn perihelium, het punt in zijn baan dat het dichtst bij de zon ligt. Deze niet-periodieke komeet werd in januari 2023 ontdekt en volgt een vrijwel parabolische baan. Dit betekent dat het waarschijnlijk de eerste en mogelijk enige keer is dat deze komeet langs de zon scheert. Tijdens het perihelium bevindt de komeet zich op een afstand van 0,39 AE (astronomische eenheden) van de zon en 0,91 AE van de aarde. Naar verwachting zal de helderheid dan magnitude +1,1 bedragen, hoewel de helderheid van kometen moeilijk exact te voorspellen is, vooral bij hun eerste bezoek aan het centrale deel van ons zonnestelsel. Vaak zijn kometen rond hun grootste helderheid onzichtbaar doordat ze te dicht bij de zon aan de hemel staan.
Waarnemingsperiode en helderheid
De komeet zal zichtbaar zijn aan de ochtendhemel met een helderheid groter dan magnitude +8 tussen 25 juni en 24 december 2024, en aan de avondhemel in dezelfde periode. Tussen 17 juli en 11 oktober zal de komeet echter vrijwel onzichtbaar zijn in Nederland en België. De maximale helderheid wordt rond 12 oktober verwacht, met een magnitude van -0,6. Een verrekijker of telescoop is nodig om de komeet op dat moment waar te nemen. De beste waarnemingsperiode in onze streken is rond 21 oktober, wanneer de komeet een helderheid van +2,7m heeft en een magnitudecontrast van -2,5m. Dit zou in principe voldoende moeten zijn om de komeet met het blote oog te zien, hoewel een verrekijker (handheld of op een statief) kan helpen om meer details te onderscheiden. Houd er rekening mee dat een diffuse komeet moeilijker te zien is dan een ster met dezelfde helderheid.
Nabijheid tot de Aarde en Sterrenbeelden
De dichtste nadering van C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) tot de aarde vindt plaats rond 12 oktober, op een afstand van 0,47 AE, wat neerkomt op ongeveer 71 miljoen kilometer. Na het perihelium zal de komeet te vinden zijn in de sterrenbeelden Slang, Slangendrager en Adelaar.
Tips om de komeet te fotograferen
Gebruik een degelijke uitrusting: Een goede camera en een stevig statief zijn essentieel. Wellicht dat de komeet met een groothoekobjectief al zichtbaar zal zijn, maar een telelens zal meer details tevoorschijn toveren! Een stevig statief is essentieel om bewegingsonscherpte te voorkomen
Vermijd lichtvervuiling: Zoek een locatie ver weg van stadslichten om de komeet beter te kunnen zien en fotograferen. Check ook de stand van de maan, volle maan zal het waarnemen en fotograferen van de komeet lastiger maken.
Instellingen van de camera: Bereken de maximale sluitertijd van je foto met de regel van 400. (400/aantal mm van je lens) bij crop camera moet je je aantal mm x de crop factor van je camera doen. Stel je diafragma zo wijd mogelijk open (bijvoorbeeld f/2.8 of f/4) om zoveel mogelijk licht op te vangen. Pas je iso aan aan de sluitertijd en diafragma.
Focus: Dit kan lastig zijn in het donker, gebruik de live view-functie van je camera en zoom in op een heldere ster om scherp te stellen. Als de ster op z’n kleinst is zit je in focus!
Experimenteren: Probeer verschillende instellingen om het beste resultaat te krijgen. Dit kan variëren afhankelijk van de omstandigheden en de helderheid van de komeet.
Gebruik van een verrekijker: Een verrekijker kan helpen om de komeet beter te zien.
Afstandsbediening: Een afstandsbediening of een intervalometer voorkomt trillingen bij het afdrukken.
Voorgrond: Voeg interessante voorgrondelementen toe, zoals bomen of gebouwen, om je foto diepte te geven.
Komeet: Zorg ervoor dat de komeet niet te dicht bij de horizon staat om verstoring door atmosferische effecten en lichtvervuiling te minimaliseren. Check dus wat een optimale tijd en datum is waarop de komeet wat hoger aan de hemel staat.
Met geduld, de juiste apparatuur en een beetje planning kun je deze bijzondere komeet op een indrukwekkende manier vastleggen.
Houd de weersvoorspellingen in de gaten en ga erop uit zodra het helder is!
Hopelijk wordt het net zo mooi als komeet NEOWISE als enkele jaren geleden!
4 reacties
Hallo Corne,
In welke richting is de komeet te zien ? Noord, oost etc.
Groet Carla
’s Avonds in het zuidwesten.
Beste Corné, fijne tips om de komeet waar te nemen, dank je! Je noemt als datum 27 september maar verderop zeg je dat deze komeet tot 11 oktober vrijwel onzichtbaar is in Nederland en noem je 12 en 21 oktober. Daardoor ben ik enigszins verward. Wat is de beste datum? Groetjes Karin.
Hey Karin, 27 september is de komeet het dichtst bij de zon, een cruciaal punt voor de komeet, want hij kan hier uiteenvallen of opgeslokt worden door de zon. Als ie de zon voorbij is dan wordt het interessant voor ons om te fotograferen! Dat zijn die andere data’s ;-).