Menu

Onderdeel van Pixfactory

Komeet Neowise aan de ochtendhemel

Komeet Neowise. Fotograaf: Bob Luijks

Op 3 juli passeerde komeet Neowise de zon. Het is de derde komeet in korte tijd. De voorgangers van Neowise (Atlas en Swan) waren echter niet bestand tegen de hitte van de zon. De gehoopte show aan de nachtelijke hemel ging niet door. Maar driemaal is scheepsrecht. Nu Neowise zich van de zon verwijdert, wordt de komeet zichtbaar aan de ochtendhemel. Op dit moment is het zeker nog een uitdaging. De komeet staat laag aan de hemel, in de buurt waar even later de zon op komt. Een nogal lichte plek aan de hemel dus die ook nog eens vrij moet zijn van wolken en andere sta-in-de-wegs. Hoewel de komeet onder gunstige omstandigheden net met het blote oog zichtbaar is, gebruik je beter een verrekijker om de komeet op te sporen. Raadpleeg https://theskylive.com/planetarium?obj=c2020f3 voor de actuele positie van Neowise.

Fotograferen

Op dit moment worden de fotografische mogelijkheden vooral bepaald door het ‘felle’ licht van de schemer. Meer dan een paar seconden zit er nog niet in. Dat is gelukkig niet erg, want de komeet is behoorlijk helder. De komende periode verbeteren de mogelijkheden als de komeet zich verder van de zon af beweegt. De beste mogelijkheden krijg je in de periode van 10 tot ongeveer 20 juli. Alleen de tijd zal voor menig een uitdaging worden: tussen 0.00 en 3.00 uur ’s ochtends. Probeer dan een combinatie te vinden van sluitertijd en ISO, zodanig dat:

  • De komeet zo helder mogelijk op de foto verschijnt.
  • Je de schemer niet te ver opblaast (let op je histogram).
  • De komeet (en eventueel omringende sterren) niet te veel vervagen door de draaiing van de aarde. Gebruik de ‘400-regel’ als richting: 400 / brandpuntsafstand (in millimeters) = je maximale sluitertijd. Een 20mm objectief op een full frame camera resulteert in een maximale sluitertijd van ongeveer 20 seconden.
  • Het beeld aantrekkelijk genoeg blijft qua ruisniveau. Moderne camera’s functioneren prima met ISO-waarden die tot in de duizenden oplopen. Oudere camera’s of camera’s met een kleinere sensor zijn gevoeliger voor ruis. Weet waar de grens van jouw camera ligt!
Komeet Neowise. Fotograaf: Bob Luijks

Toelichting op de foto

Op 6 juli waren de weerberichten eindelijk gunstig genoeg om een poging te wagen. Uitgerekend in de richting van de komeet hing een flinke wolk. Snel de auto in en zo ver mogelijk richting het westen rijden. Het lukte om een open zicht op de hemel te krijgen, alleen was het nu al dermate licht dat de komeet zich nog nauwelijks liet zien en vastleggen. Had jij de komeet meteen gespot op de openingsfoto? Teleurstellend? Kijk eens op https://spaceweathergallery.com/index.php?title=neowise, dan zie je dat de komeet op het juiste moment en de juiste plek reeds een prachtige verschijning is. Waag de komende weken dus zeker eens een poging!

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u