Menu

Onderdeel van Pixfactory

Koningsdag-special: 10 x een koninklijk tintje in de natuur

Vandaag blaast Koning Willem-Alexander 51 kaarsjes op zijn verjaardagstaart uit. Sinds 2014 vieren wij deze dag met z’n allen, zowel jong als oud, uitgebreid mee. Ook wij, Natuurfotografie.nl, willen deze dag natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan.
Koningspinguïn ; King Penguin ; Aptenodytes patagonicus
Koningspinguïns aan het strand met rode hemel voor zonsopkomst.

Koningsdag: de verjaardag van de Koning

Koningsdag wordt dit jaar alweer voor de vijfde keer gevierd en traditiegetrouw bezoekt het Koningspaar op deze dag ergens in het land een stad. Dit jaar wordt Groningen vereerd met deze koninklijke visite.
Uiteraard wordt niet alleen in Groningen aandacht aan zijn verjaardag besteed. In het hele land zijn er verschillende feestelijke activiteiten met leuke optredens, vrijmarkten waar spulletjes worden verkocht en oud Hollandse spelen worden gespeeld. Door het hele land kleuren de steden vrolijk oranje.
Ook in de natuur vind je de koning terug, wat denk je bijvoorbeeld van de feestelijke koningskaars, de bijzondere koningslinde en de koning der dieren? In deze lijstenbrij een verzameling van tien koninklijke beelden ter ere van deze feestdag.

1. Feestelijke Koningskaars

Op de foto staat koningskaars, een grote (feestelijke! :-)) plant met grote bloemenvan ruderale terreinen en duinen. Koningskaarsen geven vooral veel kleur aan de duinen tijdens de zomermaanden.
Nico van Kappel

Koningskaars; Mullein; Bouillon Blanc; Kleinblütige Königskerz
Feestelijke Koningskaars.

2. Machtige leeuw – Koning der dieren

Acht dagen heb ik alle daglichturen met een groep Italiaanse fotografen doorgebracht in de Masai Mara in Kenia. Deze leeuw volgde aandachtig de bewegingen van een grote groep wildebeesten. Zijn blik was een mengeling van focus, vertrouwen en macht.
Jan van der Greef

Machtige leeuw - Koning der dieren
Machtige leeuw – Koning der dieren.

3. Bezoek van de koning

Na een bezoek aan de migratie in de Masai Mara gingen we als afsluiting nog enkele dagen naar Samburu Game Reserve. Dit park ligt in het Noordoosten van Kenia en er zijn, naast de bekende safaridieren, enkele bijzondere diersoorten te bewonderen. Denk hierbij aan de netgiraf, de grévy zebra, de Somalische struisvogel, de gerenoek (girafgazelle) en veel vogels die je in de rest van Kenia (bijna) niet ziet. De koningsglansspreeuw is één van die bijzondere vogels. Deze mooiste spreeuw komt alleen voor in de halfwoestijn van Ethiopië, Somalië en Kenia. Ik was dan ook erg blij toen ik hem op een morgen bij het eerste daglicht in de buurt van de lodge zag zitten. Ik kon dichtbij komen en deze foto met mijn telelens maken. Naast de mooie goudgele borst is de lange staart van deze 35 cm grote vogel opvallend. Hier ligt hij achter hem in de struiken en is goed te zien dat de staart een stuk langer is dan zijn lijf. Het bezoek van deze koning betekende een mooi begin van de dag.
Henk Bogaard

Koningsglansspreeuw
Bezoek van de koning.

4. Koningstijger

Ik heb de foto een paar jaar geleden in India gemaakt. Daar heb ik een rondreis gemaakt. Op mijn wensenlijst stond de Bengaalse tijger. Dit indrukwekkende dier wilde ik absoluut zien en zeker ook fotograferen. Ik had die dag twee excursies geboekt om de kans zo groot mogelijk te maken. Dit laatste was maar goed ook, want tijdens de eerste trip zagen we helaas niks. Tijdens de tweede excursie zagen we eerst een glimp van dit prachtige beest. Helaas, geen foto, maar al wel gezien. Enige tijd later dook hij weer op en gelukkig kon ik daar wat foto’s van maken. Wat een geweldige ervaring! Je beseft ook meteen dat je je echt heel gelukkig mag prijzen, wetend hoe weinig tijgers er eigenlijk nog maar leven, hetgeen tegelijkertijd een verdrietig iets is. Ik ben blij dat ze daar excursies organiseren om de tijger te “laten zien”. Op die manier verdienen ze geld en met dat geld kunnen ze de Bengaalse tijger weer beschermen.
Jordi Strijdhorst

Bengaalse tijger in National park; Bengal tiger in National park
Koningstijger: Bengaalse tijger in National park.

5. De luide winterkoning

Het is een winterkoning die in de winter zijn stem al laat horen in de nog dorre vegetatie. Ondanks zijn kleine formaat is hij tot een groot volume in staat.
Michel Geven

Winterkoning; Wren; Troglodytes troglodytes
Winterkoning in droge vegetatie.

6. Magische koningspage

De koningspage is voor mij, samen met de koninginnenpage, een bijna magische vlinder. Het grote formaat, de mooie tekening, de staarten/pages aan de achtervleugel en de prachtige lichte en sierlijke vlucht onderscheiden deze vlinder al snel van menig andere vlinder. Hier waargenomen op het Griekse eiland Samos, en helaas in Nederland maar zelden te zien.
Misja Smits

Magische koningspage
Magische koningspage.

7. Koningslinde

Bij bijzondere koninklijke gebeurtenissen zoals een troonswisseling, geboorte van een troonopvolger of een huwelijk wordt een koningsboom of oranjeboom geplant. Deze oranjebomen zijn een gecultiveerde vorm van de zomerlinde (Tilia platyphyllos). De lindebloesem bloeit in juni, de maand met het meeste licht en heeft een heerlijke subtiele zoete geur. Zowel van de bloesem als van de lichtgroene schutbladeren kan je thee trekken.
Els Branderhorst

Zomerlinde; Largeleaf Linden; Tilia platyphyllos
Lindebloesems van een Koningslinde, een gecultiveerde vorm van de zomerlinde (Tilia platyphyllos “Paul Kruger”).

8. Vroege koningspinguïns

Een groepje koningspinguïns voor zonsopgang aan het strand. De harde wind met stuifzand bij een temperatuur rond de nul graden maakt het werken lastig, maar de sfeer is grandioos. Voor de kust zwemt een zeeleeuw die maakt dat de pinguïns er soms 1 tot 2 uur over doen om in een groep de zee in te gaan om voedsel te zoeken voor hun jong in de kolonie.
Otto Plantema

Koningspinguïn ; King Penguin ; Aptenodytes patagonicus
Koningspinguïns aan het strand met rode hemel voor zonsopkomst.

9. Ontrollende koningsvaren

Deze foto laat de belofte van de aankomende zomer zien door het zich ontrollende blad van de koningsvaren. De koningsvaren staat zo’n 25 jaar in onze tuin en het is elk jaar weer bijzonder te zien hoe groot de groeikracht van de natuur is.
Henny Hospers

Ontrollende koningsvaren
Ontrollende koningsvaren.

10. Koningsparkiet

Koningsparkieten zijn vogels van de regenwouden in o.a. Queensland, maar zijn soms te zien bij bewoning en foerageren dan in de moestuintjes. De rode borst is hier prachtig contrasterend tegen de strak blauwe lucht.
Otto Plantema

Vliegende Man Australische Koningsparkiet ;Flying Male Australian King-Parrot
Koningsparkiet.

Een fijne Koningsdag gewenst!

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: