Menu

Onderdeel van Pixfactory

Korstmossen en winter

Rijp op groot dooiermos. Fotograaf: Hans Jansen

Korstmossen zijn heel fraai, maar lang niet altijd even gemakkelijk om goed te fotograferen. Winterse omstandigheden kunnen net even dat “stukje extra” geven voor je foto.

In de winter, als er weinig groeit en bloeit en er dus weinig opvallende kleur is in de natuur, vallen korstmossen meer op. Vooral wanneer je er meer op let! In eigen tuin kun je vaak al meerdere mooie soorten vinden op boomtakken en stammen, struiken of op tegels, steen en dakpannen.
Sommige korstmossen zijn heel fraai van structuur en kleur. In de winterperiode zijn ze vaak ook op zijn mooist door de vochtige omstandigheden.

Kapjesvingermos en groot dooiermos in eigen tuin. Eigen vorm, structuur en kleur. Fotograaf: Hans Jansen

Wat is een korstmos?
Korstmossen zijn samenlevingsvormen (symbiose) van algen met een schimmel. In korstmossen leven de schimmels van de door algen aangemaakte voedingsstoffen: suikers die ze onder invloed van licht maken van CO2 en water. Korstmossen zijn dus afhankelijk van licht en water en hebben geen wortels. Korstmossen op bomen groeien vaak aan de zuidwestkant, omdat daar de grootste beschikbaarheid van licht en water is. Luchtverontreiniging, verdroging enz. kunnen de groeiplaatsen van korstmossen veranderen.

Korstmossen worden beschouwd als een belangrijke indicator voor de luchtkwaliteit. Er is zelfs in Nederland een heel meetnet opgezet om korstmossen te monitoren, om daarmee gegevens te kunnen verzamelen over de veranderende luchtkwaliteit. Bijvoorbeeld veel stikstofneerslag vertaalt zich in het voorkomen en verdwijnen van sommige korstmossen.

Korstmos met rijp.

Fotografie in de winter

Winterse omstandigheden met sneeuw, rijp en vorst geven een bijzonder effect aan de structuren en kleuren van korstmossen. De witte vormen steken mooi af tegen de verschillende kleuren en zo krijg je een bijzondere schakering van vormen.

Het effect van winterse omstandigheden op de structuren en kleuren van korstmossen. Fotograaf: Hans Jansen

Groot voordeel is dat je niet ver hoeft te reizen en je kunt de mooiste vormen al dicht bij huis vinden.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u