Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kraakheldere nachten, vergeet de sterrenhemel niet!

Geen vallende sterren, maar een manier om de onrust in de atmosfeer zichtbaar te maken. De sterrensporen variëren in helderheid en kleur.
Geen vallende sterren, maar een manier om de onrust in de atmosfeer zichtbaar te maken. De sterrensporen variëren in helderheid en kleur. Fotograaf: Bob Luijks

Grijze en zonnige dagen wisselen elkaar af in deze periode, met regelmatige mooie taferelen – rijp – tot gevolg. De heldere nachten zijn juist nu interessant voor het fotograferen van de sterrenhemel. Inderdaad, het is koud, maar deze koude zorgt voor een rustige atmosfeer. Hoe warmer, hoe meer de lucht trilt. Daar heb je bij het fotograferen van de sterren last van. Hoe kouder, hoe beter dus. Kleed je goed warm aan en zorg ervoor dat je accu’s geheel opgeladen zijn.

Gebruik de volgende tips om de sterrenhemel vast te leggen:

  • De aarde draait rond zijn as. Dat betekent dat sterren (puntjes) veranderen in streepjes als je te lang belicht. Hou de sluitertijd dus kort genoeg en gebruik de regel: 400 / mm brandpuntsafstand = maximale sluitertijd, dus voor een 20 millimeter objectief 20 seconden.
  • Met dergelijke sluitertijden werk je uiteraard vanaf statief. Een draadontspanner is handig om ook de laatste trillingen weg te nemen.
  • Stel manueel scherp op oneindig. Lastig? Probeer een heldere ster te vinden via Live View of start iets eerder, waardoor je met het laatste licht nog op de horizon kunt scherpstellen.
  • Kies een zo hoog mogelijke iso-waarde, waarbij de sterren nog niet verdrinken in de gloed van de lichtvervuiling. Dit is sterk afhankelijk van je locatie en de condities van de lucht.
  • Pas je witbalans aan naar ‘gloeilamp’. Met een standaard daglichtinstelling wordt de hemel oranje door alle lichtvervuiling in ons deel van de wereld.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u