Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kristel Schneider in Beeld

Kristel werd geboren in Nederland en woonde een groot deel van haar volwassen leven in Amsterdam. Ze studeerde Human Resource Management en Communicatie en werkte de laatste 6 jaar van haar andere professionele carrière als Communicatie Adviseur voor een farmaceutisch bedrijf.
Besjes
Besjes. Fotograaf: Kristel Schneider

Wie is Kristel Schneider?

Frankrijk

Alles veranderde in 2007 toen ze besloot te verhuizen naar de Auvergne, in Frankrijk, om zich te concentreren op fotografie.
De Nikon-camera van haar oudste broer, waar ze helaas niet aan mocht komen, intrigeerde haar als klein meisje al en in haar twintiger jaren, toen ze veel reisde, begon ze fotografie meer en meer te waarderen. Aanvankelijk fotografeerde ze voornamelijk mensen in hun leefomgeving en pas veel later kwam natuurfotografie in beeld. Enkele schildercursussen ten spijt, bleek Kristel niet zo goed te kunnen tekenen. Maar gelukkig was daar haar fotografietalent, dat haar in staat stelt haar gevoelens en belevenissen via de natuur te vertalen. Fotografie is meer dan alleen een passie voor haar; het is een manier van leven en een perfect middel om zich creatief te uiten. Kristels werk is te vinden in vele tijdschriften en boeken.

Bomen

Ik kan er enorm van genieten als iemand zich totaal vastbijt in één onderwerp. In een wereld vol soortenverzamelaars (waar niets mis mee is), is het aangenaam om af en toe iemand te treffen die de diepte verkiest boven de breedte. Uit eigen ervaring weet ik dat er genoeg mensen zijn die moeite hebben te begrijpen hoe je je zo eindeloos lang op één voorwerp kan focusen. Maar, stél: je vergelijkt fotografie met -pak ‘m beet- een boom. Dan kun je simpelweg denken: een boom is maar een boom. Je klikt en je hebt hem. Maar er zijn eindeloos veel soorten bomen. Er zijn eindeloos veel hoeken van waaruit je die boom kunt fotograferen. Ontiegelijk veel lenzen om de boom mee te vereeuwigen. De boom kan geplaat worden met zonsopkomst, zonsondergang, in genadeloos hard zonlicht, of mysterieus tegenlicht. Tijdens het blauwe uurtje of juist in het gouden uur. Met mist, met storm, met regen, met sneeuw. Een boom heeft wortels. Een stam. Een bast. En bladeren. En takken natuurlijk. En elk takje heeft weer zijtakjes, die ook weer zijtakjes hebben en die ook weer… Draaf ik door? Dan geef ik het takje nu graag door aan Kristel, want zij heeft bij lange na niet zoveel woorden nodig om haar liefde voor haar muze met ons te delen!
(Dit gezegd hebbende: Kristel mag dan een bomen-fotografie-expert zijn; ook andere fotografie, zoals landschappen gaat haar goed af, dus vergeet vooral niet haar website te bezoeken.)

Apparatuur

  • Canon 5D Mark 4
  • 70-200 mm F2,8
  • 300 mm F4
  • Sigma 85 mm F1,4
  • Sigma 150mm F2,8
  • 17-40 mm F4
  • oude manuele lensjes
  • Thermos met warme thee + koekies

Portfolio

Curls
Curls. Fotograaf: Kristel Schneider

“Natuur biedt een inspiratiebron die nooit hetzelfde is. Ook al kom je op vaak op dezelfde plek terug, het is iedere keer weer anders. Dit heeft niet altijd te maken met weersomstandigheden of seizoenen. Mijn beelden zijn een uitdrukking van wat ik voel voor de natuur en wat de natuur met mij doet. Hoe ik een foto besluit te maken hangt heel erg af van mijn stemming op dat moment. Dichter bij de natuur leven heeft ervoor gezorgd dat ik anders naar de natuur / wereld ben gaan kijken. Ik kreeg een andere kijk op mijn directe omgeving en zag ook hoe fragiel en kwetsbaar de natuur is.”

Two Seasons Meet
Two Seasons Meet. Fotograaf: Kristel Schneider
Fairytale
Fairytale. Fotograaf: Kristel Schneider

“Ik ben ontwikkeld van een weekend- / vakantiefotograaf naar full time fotograaf. Voordat ik de overstap naar Frankrijk maakte, werkte ik 6 jaar als communicatieadviseur en heb veel gereisd. Op een dag besloot ik dat het tijd was voor een verandering in mijn leven en in 2009 werd ik fulltime fotograaf. Zo kon ik meer tijd doorbrengen met fotograferen, vooral dicht bij huis in de natuur. De laatste paar jaar is mijn fotografie enorm veranderd; mijn kennis , mijn fotografiestijl, mijn persoonlijke interesses. Door een fotografienetwerk te maken en het maken van (jaar)plannen, kon ik mijn eigen fotoworkshops gaan organiseren en kreeg ik mijn eerste grote foto opdrachten hier in de Auvergne.
Ik exposeer geregeld, geef lezingen en werk sinds 2015 samen met Nordic Vision Fotoreizen.
Ik vind het leuk om mijn inspiratie en visie op de natuur te delen en anderen mijn favoriete plekken te laten zien, zowel hier in de Auvergne als op reis. Om te kijken hoe zij dan die natuurplekken vertalen en ervaren.”

Power.
Power. Fotograaf: Kristel Schneider
Berries.
Berries. Fotograaf: Kristel Schneider

“Hoewel ik graag zou willen fotograferen op Antartica, zal ik dat nooit doen: het is best kostbaar en daarnaast weerhoudt de aanzwellende populariteit van dat reisdoel mij ook. Ik denk dat we daar als toerist meer kwaad dan goed doen. Laten we het daar maar ‘onderzoeksgebied’ houden en de natuur puur laten, zolang het nog kan.”

Frosty morning
Frosty morning. Fotograaf: Kristel Schneider
Boom met rijp en sneeuw
Boom met rijp en sneeuw. Fotograaf: Kristel Schneider

“Ik ga er graag op uit in de ’tussenseizoenen’ ….de overgangen van herfst naar winter of winter naar voorjaar. De kleuren van de herfst met een eerste laagje poedersneeuw geven een heel mooi schilderachtig beeld. Kale boomtakken met monotone tinten, sneeuw en wind kun je mooi vertalen naar een abstract beeld of een paar rotsen met ruig water ….ik ben niet altijd op zoek naar bepaald zonlicht, ik kijk meer naar kleurtinten, vlakken, details in een landschap waar dan opeens mijn oog op valt. Voor mij kan een bewolkte dag met wat motregen of natte sneeuw heel inspirerend zijn. Er is niets mooiers dan helemaal alleen in de natuur te lopen en je te laten inspireren door de schoonheid.
De rode draad in mijn werk is het onderwerp bomen. Sinds ik midden in een regionaal natuurpark woon van de Auvergne Frankrijk, met veel bos , herken ik mijn vaders liefde voor bomen. De vormen, de kleuren, de kracht. Een fantastisch fotografisch object waar ik helemaal creatief op los kan gaan. Door te kijken hoe een bepaalde boom het best vertaald kan worden. De ene keer is dat een pure registratiefoto, door te kijken naar de oude boomstammen, kronkelende takken of bevroren bladeren. Of ik maak er een eigen visie van, door de wind, sneeuw of regen te gebruiken in een abstracte vertaling. Met of zonder cameratechnieken of filters. Het gekke is dat ik indirect veel te danken heb aan de boom, het heeft mij anders leren kijken naar mijn directe omgeving en mijn fotografie spelenderwijs verbeterd. Het is dan ook niet zo gek dat mijn eerste boek dat begin december uitkomt, gaat over bomen met als titel: Variations in Trees.

Chaos
Chaos. Fotograaf: Kristel Schneider
Red and White
Red and White. Fotograaf: Kristel Schneider

Tip(s) van Kristel:

  • Fotografeer vooral wat je zelf leuk vindt, niet meegaan met de ’trends’ en ‘likes’ van social media. Blijf bij jezelf. En wees kritisch op jezelf.
  • Als fotograaf in staat zijn om te ‘zien’ en niet alleen te ‘kijken’. Creativiteit is belangrijk om je te onderscheiden van de massa. Je moet genoeg cameratechniek kennen om je hart te volgen en om een bepaalde scène te vertalen naar wat je voelt of wilt uiten.

Kristel Schneider

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: