Menu

Onderdeel van Pixfactory

Kruip eens in de huid van een beestje

Wants. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Voor ons als mens is een struik niet zo groot. Zelfs een boom is voor ons nog prima te doen. Maar wie zich inleeft in een klein diertje, bijvoorbeeld een torretje, lieveheersbeestje of muisje, gaat de wereld ineens vanuit een heel ander perspectief zien. Dan is zo’n struik bijna een berg met allemaal takken en obstakels. Een mooie gelegenheid dus om je perspectief als natuurfotograaf eens te verleggen en eens in de huid van zo’n beestje te kruipen.

Om je echt in te kunnen leven in het leven van zo’n diertje, moet je wel goed door de knieën. Beter nog: ga eens op de grond liggen. En heb dan vooral heel veel geduld. Observeer het beestje eens goed. Wat doet het beestje? Welke richting loopt, kruipt of zwemt hij op? Waar rust hij? Wat doet hij bij dreigend gevaar? Is er interactie met andere diertjes? Door plat op je buik te gaan liggen, kom je zo in een totaal andere wereld terecht. Het is dan net of je zelf deel bent geworden van de omgeving. Alsof je zelf in het water ligt, zelf die struik aan het beklimmen bent. En bijkomend voordeel: je ontdekt in zo’n struik allemaal verstopplekjes waardoor je voor een volgende keer beter weet waar je moet zijn om een bepaald diertje te fotograferen. Dit werkt heel goed voor kleine diertjes, maar uiteraard is deze techniek ook goed toe te passen op grotere dieren. Het gaat erom dat je in de huid kruipt van het dier en op hun ooghoogte de wereld waarneemt. Dus plat op de grond, net boven het wateroppervlak of juist wat hoger boven de grond.

Lieveheersbeestje. Fotograaf: Karin Hovenkamp

En nu je je toch in de leefwereld van het beestje verplaatst hebt: leg eens een dag uit het leven van het beestje vast. Wat doet hij ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds? Vergeet daarbij niet de omgeving vast te leggen, maar zoom ook in op het beestje zelf. Levert weer een mooie fotoreportage op en een heleboel kennis voor een volgend fotografie-avontuurtje (want je ontdekt op deze manier vast nog meer levende wezentjes in de buurt van het beestje dat je observeert).

En tot slot ga je met een heel andere blik naar de wereld kijken, wat je blik binnen de natuurfotografie misschien ook wel flink verruimt en je nieuwe ontdekkingen blijft doen.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u