HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Lammetjes en kalfjes

Huis Ter Heide
Neem een telelens mee om de Schotse hooglanders te fotograferen zodat je wat afstand kunt houden en ook om de hooglanders te fotograferen die wat verder weg staan. Fotograaf: Nancy Carels

Normaal gesproken is de lente de periode om lammetjes en kalfjes te gaan bewonderen. Hordes mensen verzamelen zich dan ook rondom bijvoorbeeld de schaapskooien. Door corona is dat nu voor het tweede jaar op rij anders. Schaapskooien zijn op dit moment niet massaal te bezoeken, dus met zijn allen jonge diertjes kijken zit er even niet in. Toch betekent dat niet dat je als fotograaf en natuurliefhebber niet meer kunt genieten van het jonge grut. Er zijn namelijk genoeg weilanden waar de dartelende jonge schaapjes en kalfjes toch te bekijken zijn.

Een rondje door de buurt

Een rondje door de buurt of een natuurgebied levert vaak al genoeg plekjes op om mooie plaatjes te schieten. Vaak kun je zelfs dichtbij komen. Daarnaast zijn er ook open schuren waar de dieren te bewonderen zijn. Zo staat er in de Onlanden een boerderij waar de koeien te bekijken zijn, staan in de weilanden in dit gebied de Schotse Hooglanders met hun kalfjes (ook vanuit de auto te bewonderen). Daarnaast zijn in Drenthe het Hijkerveld en Dwingelderveld gebieden om lammetjes te zien. Met een beetje geduld leg je een paar gekke bokkensprongen van de lammetjes of kalfjes vast. Moederdier met kalf leveren ook mooie plaatjes op of juist de hele groep jonge dieren bij elkaar. Het allerleukst zijn misschien de pasgeboren dieren, maar ook als de schaapjes en kalfjes iets ouder zijn, valt er nog genoeg te fotograferen.

Toekomst

Mocht corona straks achter de rug zijn, zodat we weer naar de schaapskooien kunnen, dan zijn in het noorden van het land de schaapskooien op het Dwingelderveld, één vlakbij het bezoekerscentrum Dwingelderveld en de schaapskooi Achter ’t Zaand bij Lhee zeker de moeite waard om te bekijken. Een andere schaapskooi die eveneens in een prachtig natuurgebied ligt, is die van het Balloërveld. Liever kalfjes kijken? Ga dan op pad naar het Doldersummerveld. Hier staan Schotse Hooglanders met hun jongen. Voor wie wat verder van het noorden van het land af woont, zijn bijvoorbeeld de schaapskudde op de Strabrechtse Heide in Noord-Brabant en de schaapskooi Heidestein in de provincie Utrecht de moeite waard om te bekijken. Toch liever de grote runderen zien? Schotse Hooglanders kom je bijvoorbeeld tegen in het Westduinpark bij Den Haag of in het oosten van het land het Vechtdal in Overijssel. Denk ook eens aan Wisenten, die inmiddels weer in Nederland rondlopen. Neem vooral een kijkje op de Veluwe en wie weet zie je de giganten daar rondlopen.

Tips

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *