Menu

Onderdeel van Pixfactory

Landschapsfotografie in het vlakke Nederland

Daar sta je dan, op een avond voor een typisch Nederlands vlak en weids landschap. Het licht wordt mooi en de sfeer is prachtig. Je voelt je heerlijk en geniet van het moment. Je wilt dit moment vastleggen. Maar hoe breng je een vlak landschap interessant in beeld? Hoe breng je jouw gevoel van dit moment over in je foto zonder dat de foto vlak wordt? Hoe gebruik je het mooie licht om jouw foto te laten spreken?
Mooie vormen in het slik van de Waddenzee. Exif: Sony A7R3 - Sony 16-35mm op 16mm, bij f14, ⅛ sec op iso 100 voorzien van een 3 stops Haida grijsverloopfilter met een harde overgang.
Mooie vormen in het slik van de Waddenzee. Exif: Sony A7R3 - Sony 16-35mm op 16mm, bij f14, ⅛ sec op iso 100 voorzien van een 3 stops Haida grijsverloopfilter met een harde overgang. Fotograaf: Ron ter Burg

Dit zijn veelgestelde vragen als je weer eens teleurgesteld zonder die “wow-foto” thuiskomt van een prachtige avond in het Nederlandse landschap.
De quote van Ansel Adams luidt niet voor niks:

“Landscape photography is the supreme test of the photographer – and often the supreme disappointment.”

En vaak is dat helaas ook zo. Helemaal als startende landschapsfotograaf zal je vaak teleurgesteld thuiskomen, omdat je het moment niet goed hebt weten vast te leggen en je wellicht niet op het juiste moment op de juiste plaats bent.

De antwoorden op de vragen hierboven zijn als volgt:

Bereid je goed voor

Weet in welk jaargetijde je op welke plek moet zijn, bij zonsopkomst of zonsondergang? Weet onder welke de omstandigheden je het beste de foto kunt maken die je in je hoofd hebt. Kom je bijvoorbeeld tijdens een wandeling een mooie locatie tegen. Check dan, bijvoorbeeld via een app als Photopills op je smartphone waar de zon opkomt en ondergaat. Als je een beeld hebt onder wat voor omstandigheden je de foto het liefst wilt maken, dan kan je wellicht ook bepalen in welk jaargetijde je de foto moet maken. In deze app kun je ook de datum instellen, zodat je de baan van de zon op die datum kunt bekijken. Een erg handige tool om je fototrips mee te plannen.

Bereid je goed voor met behulp van bijvoorbeeld de app Photopills
Bereid je goed voor met behulp van bijvoorbeeld de app Photopills. Fotograaf: Ron ter Burg

Compositie

Een goede compositie is zeer belangrijk. Een vlak landschap heeft niet één duidelijk onderwerp. Je zult een aantal elementen in de foto aan elkaar moeten koppelen om zo een sprekende compositie te krijgen. Zorg voor een goed voorgrond onderwerp. Zorg daarnaast door middel van een mooi lijnenspel of door gelaagdheid dat je blik, met het voorgrond onderwerp als startpunt, de diepte ingetrokken wordt. Op deze manier krijg je een prachtige diepte in je foto.

Probeer de verbinding met de voorgrond en de achtergrond te maken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het vallende licht in de voorgrond en de ondergaande zon in je foto te betrekken.

Door de zon, de zonnestraal en het vallende zonlicht in je foto te betrekken, maak je de verbinding tussen de voor- en de achtergrond. Exif: Sony A7R3 - Sony 16-35mm op 16mm, bij f14, ⅛ sec op iso 100 voorzien van een 3 stops Haida grijsverloopfilter met een harde overgang.
Door de zon, de zonnestraal en het vallende zonlicht in je foto te betrekken, maak je de verbinding tussen de voor- en de achtergrond. Exif: Sony A7R3 – Sony 16-35mm op 16mm, bij f14, ⅛ sec op iso 100 voorzien van een 3 stops Haida grijsverloopfilter met een harde overgang. Fotograaf: Ron ter Burg

Standpunt

Door een hoger gelegen standpunt in te nemen, kan je ook erg mooi het reliëf van het landschap in beeld brengen.
Het klinkt wellicht vreemd, want we hebben het hier toch over een vlak landschap? Toch heeft Nederland ook erg mooie landschappen te bieden waar een licht hoogteverschil te zien is. Denk aan de duinen of een heidelandschap als de Gasterse Duinen en de Posbank.
Bij een heidelandschap weet je direct wanneer je er moet zijn voor de mooiste foto’s, namelijk als de heide in bloei staat. Dit is in de periode van ongeveer eind augustus tot eind september.

Het mooie van dit jaargetijde is dat de nachten vaak al koud zijn en het land vaak nog relatief warm. Onder deze omstandigheden krijg je vaak te maken met ochtend- of grondmist. Vaak kan de zon nog prima door deze mistlaag heen schijnen.
Neem je een hoger standpunt in, dan zal je zien dat door de opkomende zon en de mist het reliëf in het landschap benadrukt wordt.

Door de combinatie van een opkomende zon en mist wordt het reliëf van het prachtige paarse heide landschap benadrukt. Exif: Sony A7R3 - Sony 16-35mm op 16mm, bij f11, 1/13 sec op iso 100 voorzien van een 3 stops Haida grijsverloopfilter met een harde overgang.
Door de combinatie van een opkomende zon en mist wordt het reliëf van het prachtige paarse heide landschap benadrukt. Exif: Sony A7R3 – Sony 16-35mm op 16mm, bij f11, 1/13 sec op iso 100 voorzien van een 3 stops Haida grijsverloopfilter met een harde overgang. Fotograaf: Ron ter Burg

Elementen van de natuur en benadruk de sfeer

Maak gebruik van de elementen die de natuur je biedt, zoals een mooie “typisch Hollandse” lucht en benadruk deze. Maak bijvoorbeeld een foto waarbij je de horizon laag in je foto positioneert en er veel lucht te zien is. Op deze manier benadruk je de prachtige wolkenlucht.

Waait het? Maak dan gebruik van een sluitertijd waardoor de wind “zichtbaar” wordt, bijvoorbeeld door beweging in de lucht of in de begroeiing op de grond.

Wil je een beekje, ven of een heidelandschap sfeervol vastleggen? Wacht dan op het moment dat de kans op grondmist groot is, zoals hierboven omschreven. Dit levert prachtige sfeerbeelden op!

Waait het? Geef deze sfeer weer door gebruik te maken van een lange sluitertijd waardoor de wind benadrukt wordt. Exif: Canon 5Dmk2 - Canon 17-40 op 17mm, bij f11, 1,3sec op iso 100, voorzien van een 2 stops Haida grijsverloopfilter met een harde overgang.
Waait het? Geef deze sfeer weer door gebruik te maken van een lange sluitertijd waardoor de wind benadrukt wordt. Exif: Canon 5Dmk2 – Canon 17-40 op 17mm, bij f11, 1,3sec op iso 100, voorzien van een 2 stops Haida grijsverloopfilter met een harde overgang. Fotograaf: Ron ter Burg

Het juiste moment

Kies het juiste moment voor je foto. Het mooiste sfeerlicht vind je rond zonsopkomst en zonsondergang. Zorg dat je minimaal een uur voor en een uur na zonsondergang op locatie bent om een sfeervolle foto te maken. Probeer, bijvoorbeeld bij zonsondergang, alle momenten van het licht mee te pakken. Wees op tijd op locatie als het licht nog wit is en maak alle momenten van het gouden uurtje, tot de prachtige kleuren rond zonsondergang tot aan het blauwe uurtje mee. Maak tijdens de verschillende lichtomstandigheden foto’s. Op deze manier haal je het maximale uit je avond en zal je zien dat de kleur van het licht en de stand van de zon het landschap er totaal anders uit laat zien.

De stand van de zon en de kleur van het licht geeft een totaal andere sfeer aan het landschap. Het effect daarvan kun je hieronder zien:

 

 

 

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

3 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: