Menu

Onderdeel van Pixfactory

Landschapsfotografie met de telelens

Een onderdeel, de berkenboom, wordt hoofdonderwerp omdat je met een telelens het onderwerp van jouw keuze kunt isoleren van het geheel (brandpuntsafstand 140 mm). Fotograaf: Hans Brongers

Een telelens zeker ook voor de landschapsfotograaf

Als je landschapsfoto’s wilt maken is het niet onlogisch dat je een standaard en/of een groothoeklens in jouw fototas doet. Met deze twee soorten lenzen leg je de weidsheid van het landschap mooi vast. Toch is het de moeite waard om ook een telelens of tele-zoomlens hieraan toe te voegen. Het gebruik van een telelens verruimt je fotomogelijkheden als landschapsfotograaf namelijk aanzienlijk. Hieronder geven wij je tips hoe je de telelens kunt inzetten bij de landschapsfotografie.

Meer fotomogelijkheden

Kijkend door een telelens kun je onderdelen in het landschap onderscheiden die eerder aan je oog onttrokken waren. Of gingen zij op in het geheel van het landschap. Met een telelens kun je dus per saldo meer onderwerpen in het landschap fotograferen dan met de standaard of de groothoeklens.

Onderdeel in het landschap wordt onderwerp

Er zijn heel wat elementen of onderwerpen in het landschap te vinden die interessant zijn om gefotografeerd te worden. Wanneer deze verder weg zijn valt dit met een standaardlens veelal in het niet. Met de telelens haal je dat element of onderwerp naar voren. Zo krijg je de mogelijkheid om alleen dàt in beeld te brengen wat jij interessant vindt om vast te leggen. Minder interessante of zelfs storende elementen kun je met een telelens buiten beeld laten.

Door in te zoomen op het fietspad en de begroeiing in herfstkleuren houd je de saaie lucht zo veel mogelijk buiten beeld (brandpuntsafstand 140 mm). Fotograaf: Hans Brongers

 

Een saaie lucht buiten beeld houden

In aansluiting op het bovenstaande is een wolkeloze en saaie lucht een voorbeeld van zo’n foto ontsierend element. Met een standaardlens of een groothoeklens is het veelal onmogelijk om die lucht buiten beeld te houden. Een telelens daarentegen toont veel meer van het landschap dan de lucht alleen. Zo kun je jouw compositie zo maken dat de lucht buiten beeld blijft.

Structuren, lijnen en lagen worden zichtbaar

Een foto met een standaardlens gemaakt van een bijvoorbeeld glooiend landschap laat je niet meer zien dan dàt landschap. Door de telelens zie je dat dat landschap nu in elkaar gedrukt lijkt. Achterelkaar liggende lagen en elementen verschijnen, bij wijze van spreken, liggend naast elkaar in het beeld. Zij kunnen zelfs even groot lijken. In een dergelijk platgeslagen beeld krijgen structuren, vlakken, patronen, vormen en lijnen extra nadruk.

Ingezoomd op de kerk in de verte maakt dat elementen die in werkelijkheid achter elkaar liggen nu naast elkaar lijken te liggen. Structuren, lijnen en lagen worden zichtbaar (brandpuntsafstand 140 mm). Fotograaf: Hans Brongers

Nevel en mist nog meer aandacht geven

Je kent vast wel van die ochtenden dat er een mooie neveldeken ligt over het landschap. Vaak valt dit, gezien door een standaardlens, in het niet. Door de telelens haal je de nevel als het ware naar je toe en krijgt het veel meer aandacht.

Een dun laagje nevel in de verte krijgt ineens meer aandacht door erop in te zoomen (brandpuntsafstand 140 mm). Fotograaf: Hans Brongers

Nog wat extra tips 

  • Voorkom bewegingsonscherpte.
  • Driepoot statief: Wanneer je door een telelens fotografeert dan is het verstandig om de camera te plaatsen op een driepoot statief. Je hebt tenslotte met een telelens meer kans op bewegingsonscherpte.
  • ISO waarde: Als je jouw camera op een driepootstatief hebt geplaatst, dan kun je prima een zo laag mogelijke ISO waarde instellen. Let er wel op dat je bij bewegingen van je onderwerp (blaadjes bijvoorbeeld) wel zorgt voor een voldoende snelle sluitertijd.
  • Beeldstabilisatie uit: Nog een tip om bewegingsonscherpte te voorkomen is door de beeldstabilisatie van je lens of camera uit te zetten wanneer je fotografeert vanaf een driepoot statief.
  • Afstandsbediening of zelfontspanner: Door gebruik te maken van een afstandsbediening in plaats van zelf de ontspanknop in te drukken, voorkom je ook bewegingsonscherpte. Heb je geen afstandsbediening zet dan de zelfontspanner van je camera op 2 seconden.

Geef een reactie

2 reacties

    1. Hartelijk dank voor uw reactie en ik hoop dat u ondertussen succes heeft met het fotograferen met de 70-200mm lens. Fijne dag verder gewenst, Hans

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u