-
Schakel de camera uit als je hem niet gebruikt
Zet de camera uit wanneer je geen foto’s maakt. Het klinkt simpel, maar het kan een groot verschil maken. Het verlengt de levensduur van je accu namelijk aanzienlijk!
-
Energiebespaarmodus
Bij veel digitale camera’s kun je via de instellingen kiezen voor een eco-modus. Dit zorgt er onder andere voor dat je beeldscherm snel donkerder wordt wanneer je de camera een paar seconden niet gebruikt. Ongeveer tien seconden later wordt het scherm helemaal uitgeschakeld. Op deze manier kun je energie besparen en langer met de accu doen.
Wil je weer een foto maken? Houd de ontspanknop dan half ingedrukt. Het beeldscherm wordt dan weer ingeschakeld. Als jouw camera geen eco-modus heeft, kun je ervoor kiezen om de helderheid van het LCD-scherm te verminderen om energie te besparen.
-
Handmatig scherpstellen
Fotografeer je rennende paarden, voorbijvliegende vogels of huppelende hertjes? De autofocus is dan een handig hulpmiddel voor haarscherpe foto’s. Deze modus kost wel veel stroom. Bij stilstaande onderwerpen kun je er daarom beter voor kiezen om handmatig scherp te stellen. Je accu gaat dan een stuk langer mee.
-
Beeldstabilisatie uitzetten
Beeldstabilisatie verbruikt veel energie, dus houd dit in gedachten als je een dag op pad bent. Schakel de beeldstabilisatie uit wanneer je het niet nodig hebt. Als je een statief gebruikt, zet de stabilisator dan uit.
-
Schakel wifi en bluetooth uit
Tegenwoordig hebben veel camera’s wifi en bluetooth, waarmee je eenvoudig foto’s kunt overzetten naar andere apparaten zoals je telefoon of laptop. Dit is erg handig, maar het vereist tegelijkertijd veel stroom. Zet wifi en bluetooth daarom altijd uit als je niet van plan bent om foto’s over te zetten, want zelfs op de achtergrond kunnen deze functies veel batterij verbruiken.
-
Accu op de juiste temperatuur houden
Wist je dat een accu slecht tegen kou kan? Als je op een koude dag de natuur ingaat, kan dit ten koste gaan van flink wat accu-capaciteit. Het is daarom belangrijk om je batterij warm te houden wanneer je de kou trotseert. Stop hem bijvoorbeeld in je broekzak of in de binnenzak van je jas.
Ook op warme dagen kun je het beste voorzichtig zijn. Oververhitting kan de levensduur van een accu namelijk ook flink verkorten. Probeer je accu daarom niet in de volle zon te leggen en bewaar deze op een koelere plaats.
-
Reserve-accu
Het aanschaffen van een reserve-accu kan ook zorgen voor een efficiënter energieverbruik. Je kunt de batterijen dan om de beurt gebruiken en een batterij wordt pas opgeladen als deze helemaal leeg is. Dit zorgt voor een langere levensduur van je batterijen.
-
Opladen voor vertrek
Goed opgeladen accu’s zorgen voor een optimale workflow. Zorg dat je accu’s voor vertrek altijd goed opgeladen zijn. Je verspilt hiermee minder tijd (én energie) aan het opnieuw instellen van je camera als deze onverhoopt uitvalt.
Het opladen van je accu kan redelijk wat stroom kosten en de kosten hiervan kunnen flink oplopen. Benieuwd of je bij je huidige energieleverancier het voordeligst uit bent, of dat je beter kan overstappen? Je kan eenvoudig verschillende energieleveranciers vergelijken, om te zien waar je de beste prijs betaalt. Dit kan op jaarbasis redelijk wat geld schelen.
Overstappen kan al snel flink schelen in de portemonnee. En dat extraatje kun je dan weer investeren in je favoriete hobby: natuurfotografie!
Energiezuinige fotografie
Met de bovenstaande energiebesparende tips hoef je je camera een stuk minder vaak op te laden. Hiermee vergroot je de levensduur van je accu én bespaar je energiekosten. Je draagt zo bewust bij aan een duurzamere wereld, iets waar we natuurlijk allemaal baat bij hebben!