HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Larven van de bladwesp, een verrassing in de tuin

macro flits
De spannende belichting van deze bladwesplarven is tot stand gekomen door gebruik te maken van een tegenlichtflits. Fotograaf: Leon Baas

Loop je nietsvermoedend in de tuin, zie je ineens een verrassing in de tuin; een klein wit-grijs-blauwig beestje loopt over de bladeren. Nieuwsgierigheid gewekt, dus toch maar even kijken. Met camera uiteraard. En dan blijkt het om een schattig uitziend rupsje te gaan. Foto’s schieten dus en thuis even opzoeken om welke rups het gaat. En dan blijkt dat het geen rups is, maar de larve van een bladwesp. Maar in dit geval wel een erg mooi fotogeniek exemplaar.

Bladwespen

Bladwespen zijn er in verschillende soorten en maten. Het is nog een behoorlijke klus om ze te onderscheiden van echte rupsen. Je kan het beste kijken naar de buikpoten en segmenten van het diertje. Rupsen hebben drie paar borstpoten, vervolgens minimaal twee segmenten zonder poten, dan maximaal vier paar buikpoten en tot slot weer segmenten waar geen poten aanzitten. Op het eind van het lijfje zitten een aantal naschuivers. Bladwespen hebben na de drie paar borstpoten maar één achterlijfsegment zonder borstboten en vervolgens een hele rij ononderbroken buikpoten. Ze hebben geen naschuivers en hun achterlijf staat meestal krom naar beneden. Het lijf van bladrupsen is vaak geribbeld en de afzonderlijke segmenten zijn niet of moeilijk zichtbaar. Verder is de kop meestal rond zwart en zit duidelijk buiten het lijfje. Let hierbij wel op dat sommige echte rupsen ook een hoofdje hebben dat buiten het lijf uitsteekt. Goed kijken dus!

Juist de verschillen tussen larven van bladwespen en echte rupsen zijn ideaal om eens te fotograferen. Zoom eens in op de poten en maak er een detailopname van. Of neem het kopje zo groot mogelijk in beeld. Dan kom je als fotograaf tot de verrassende ontdekking dat de larven van bladwespen nog best een schattig kopje hebben, zoals de monostegia abdominalis. En verder zijn larven van bladwespen natuurlijk net als rupsen op alle mogelijke manieren te fotograferen. Hoe je ze vindt? Duik de tuin in en wie weet vind je een verrassing in de tuin en zie je er per toeval één. En anders: ga eens voorzichtig op zoek tussen de bladeren van de planten. Dan kom je meer tegen dan je in eerste instantie zou verwachten.

Bron

Vlinderstichting

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *