HOME < PRAKTIJK < TIPS
Tips

Leg een beekloop aan voor vogels in eigen tuin

Mus
Een huismus is flink gebaat bij een ondiepe waterpoel in de eigen tuin. Water trekt vogels aan waardoor het ons natuurfotografen een extra fotokans biedt. Een waterpoel of beekloop voorziet vogels van vocht en een baddergelegenheid. En wat te denken van de vele insecten die op het water af komen, een ware lekkernij voor vogels! Fotograaf: Kevin van den Hoven

Heb jij een balkon of een tuin? Onderzoek dan eens de mogelijkheid om een eigen beekloop aan te leggen. Je doet hier de vele tuinvogels een groot plezier mee. Zeker tijdens warme dagen komen vogels, maar ook zeker kleine zoogdieren en insecten, graag een bezoek brengen hieraan.

Tips

  1. Een beekloop aanleggen kan op 100 en 1 manieren. Typ je bijvoorbeeld het zoekwoord beekloop in bij Pinterest en je wordt overspoeld met ideeën om een creatieve beekloop aan te leggen. Wat zorgt dat vogels er echt gebruik van maken is door het geheel niet te diep te maken en bovendien niet te snel stromend. Tenzij je natuurlijk een waterspreeuw wilt lokken, maar dat zal voor de meeste tuinen niet opgaan.
  2. Om te zorgen dat je straks mooie vogels kan fotograferen die een bezoek brengen aan jouw beekloop is het verstandig om het geheel rondom te voorzien van groen. Dit trekt natuurlijk altijd vogels aan en geeft je straks een mooie setting om te fotograferen.
  3. Vogels badderen met een hoop beweging en gespetter en het vastleggen van deze actie vraagt om een korte sluitertijd. Om die reden is het aan te raden rekening te houden met de lichtomstandigheden rond de beekloop, zodat je zoveel mogelijk licht vangt op de sensor.
  4. Het fotografische voordeel van een beekloop ten opzichte van bijvoorbeeld een waterschaal is, dat de eerst genoemde veel natuurlijker oogt bij het maken van een natuurfoto. Zeker wanneer je wat creativiteit loslaat op de aankleding van de omgeving wordt het al snel een mooi natuurlijk geheel. Zo hoef je voor een leuke vogelfoto niet eens je tuin uit!
  5. Uiteraard is een grote waterschaal ook geschikt om vogels in je tuin te lokken.

Houd de rubriek tips de komende wellicht ‘rustige’ fotografiezomermaanden in de gaten. Dan hopen we mooie foto’s te plaatsen van vogels met tips hoe je het beste een badderend exemplaar vastlegt.

Wil je meer weten over het fotograferen van vogels in je tuin, lees dan ook eens dit artikel:

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *