Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lenscorrecties toepassen

Nog niet gecorrigeerde chromatische aberratie van een groothoekobjectief. Fotograaf: Bob Luijks

Geen objectief is perfect. Ze hebben allemaal in meer of mindere mate een afwijking. Soms zie je daar op het eerste gezicht nauwelijks iets van. Bij andere objectieven valt het meteen op. We hebben het dan over kleurafwijkingen (met een mooi woord: chromatische aberratie), vignettering en vervormingen.

Chromatische aberraties zijn fel gekleurde randjes rond je onderwerp, vooral voorkomend in tegenlicht. Het effect komt veel voor bij (extreme) groothoekobjectieven en kitobjectieven. Daarnaast kan het gebruik van filters zorgen voor extra kleurafwijkingen.

Bij vignettering is het beeld niet geheel gelijk van helderheid. Vaak is het beeld in de hoeken iets donkerder dan in het centrum. De afwijking wordt sterker bij lage diafragmawaarden.

Vervormingen komen eveneens vooral voor bij groothoekobjectieven. Door de bolle lens verschijnen rechte lijnen krom in beeld. Soms kan dit mooi zijn, zoals een bolle horizon. Dan lijkt het alsof je vanaf een hoog standpunt op de aarde neerkijkt. Heb je echter parallelle lijnen, zoals boomstammen in een bos, dan is dit effect uiteraard storend.

Was het in het verleden een heel gedoe om deze afwijkingen te corrigeren, tegenwoordig kan dit grotendeels automatisch met behulp van zogenaamde lensprofielen die in bijvoorbeeld Lightroom en Photoshop aanwezig zijn. Met één druk op de knop kun je de kleurafwijkingen en lensafwijkingen corrigeren. De meeste objectieven zijn opgenomen in de database van de software. Uitzondering hierop vormen de meeste manuele objectieven. Hier zul je zelf aan de slag moeten gaan.

Het nabewerken kan je foto’s dus een stuk beter maken. Dit geldt zeker voor chromatische aberratie. Voor wat betreft vignettering moet je voor jezelf de afweging maken. Het effect kan immers ook sfeerverhogend zijn.

Lenscorrecties

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u