Menu

Onderdeel van Pixfactory

Leofoto Ranger RF-324C Carbonstatief met LH-40 balhoofd

Een statief is een onderdeel van de, vaak volle, tas van de landschapsfotograaf. Het statief is ook gelijk een onderdeel van de uitrusting waar ik als fotograaf het meest vertrouwen in moet hebben. Het statief moet nou eenmaal onder alle omstandigheden stil blijven staan en niet omvallen! Een stevig statief helpt de fotograaf om zo optimale kwaliteit te halen uit zijn foto’s. Dit artikel is geschreven door Matthijs Bettman.
Fotograaf: Matthijs Bettman


RF-324C statief.

De eerste indruk van het statief is dat het er stevig en sterk uitziet. De poten zijn groter en dikker van omvang dan ik gewend ben bij andere merken. Dit geeft vertrouwen voor tijdens het fotograferen in de meest onmogelijke hoeken. Ik fotografeer voornamelijk in de natuur en in steden. Vooral het bos is een veelvuldig terugkomend onderwerp bij mij. Ik moet er op kunnen vertrouwen dat mijn statief in het bos, op de meest oneven plekken goed kan blijven staan. Het Leofoto Ranger RF-324C Carbonstatief met LH-40 balhoofd is een van de grotere statieven van de Ranger serie. De poten zijn nog wat dikker dat de standaard, instap modellen van de Ranger serie. Het statief heeft een maximale hoogte van 171cm en dat is zeer fijn voor de langere fotograaf. Dit heeft als bijkomend voordeel dat wanneer je op oneven terrein staat, het statief nog steeds stabiel staat en tot een mooie hoogte komt.

Leofoto RF-324C is qua specificaties gelijk aan Ranger LS-324C + LH-40. Het enige verschil is dat LS-324C geen rubber handvat heeft. Om dit op te lossen zijn er losse ‘Leg Warmers’ beschikbaar.

 

Het statief in gebruik

Het Leofoto RF-324C en LH-40 balhoofd komt in een stevige draagtas en diverse accessoires. Met deze accessoires is het mogelijk om kleine reparaties zelf uit te voeren zoals het strakker zetten van de poten. Dit komt van pas wanneer je ergens in the middle of nowhere staat. Wat verder een zeer fijn onderdeel aan het statief is, is het kleine rubberen handvat wat om een van de poten zit. Dit onderdeel zorgt ervoor dat je makkelijk je statief kan vasthouden wanneer het koud is. Carbon (en aluminium) kan namelijk behoorlijk koud worden bij temperaturen onder min. Door deze toevoeging aan het statief, kan ik het statief altijd op pakken en dragen.

De minimale werkhoogte van het statief is slechts 17cm, terwijl de maximale werkhoogte 171cm! Dit is een enorm bereik wat zeer handig is. Maar toch zou ik willen dat het statief naar een hoogte van 200cm gaat (zonder de middenkolom!). De draagcapaciteit van dit statief is 15kg. Hierdoor kan ik zonder zorgen mijn 70-200/2.8S lens erop monteren en dragen.

In de korte periode dat ik het statief nu heb, heb ik het statief voornamelijk gebruikt in het bos en op de heide. Het statief heeft gestaan in het zand, in de modder, in water plassen en met redelijk stevige wind en ik heb niet het idee gehad dat het statief niet stevig staat. Om de stabiliteit van het statief te vergroten heb ik de spikes onder de poten gedraaid. Deze spikes zorgen ervoor dat het statief een klein stukje de grond in gaat, waardoor je de grond als fundatie gebruikt.

Dit zorgt voor optimale stabiliteit. Bij al mijn vorige statieven had ik moeite om 200mm een scherpe foto te krijgen bij langere sluitertijden, maar bij de Leofoto Ranger had ik nergens last van en was de eerste foto die ik schoot gelijk raak! Het statief is zeer stabiel en staat als een huis!

De statiefpoten

De poten van het statief bestaan uit 4 delen en bieden een zijn makkelijk met één hand te verstellen dankzij het Twist-Lock systeem. De twist-locks werken soepel en eenmaal goed vastgedraaid zakken de poten ook niet meer in. Ook de bevestigingspunten van de poten zijn van hoge kwaliteit en je kunt mede dankzij het semi-automatische mechanisme de hoek van de poten eenvoudig aanpassen. Het is mogelijk om in elke hoek de poten te plaatsen, maar Leofoto heeft wel een aantal vaste posities waar het statief niet door heen kan gaan. De poten kunnen nagenoeg vlak gespreid worden, waardoor de minimale de hoogte (inclusief het balhoofd) maar 17 centimeter bedraagt. Dit is erg handig tijdens het fotograferen vanuit een laag standpunt, maar daarnaast maakt dit het statief dus ook heel geschikt als macrostatief. Voor het opruimen / opbergen van het statief kan je alle twist-locks los draaien, het statief op zijn kop houden en alle poten zakken uit zichzelf in elkaar. Dan hoef je alleen nog maar de poten vast te draaien en je bent klaar.

LH-40 Balhoofd

Bij het RF-324C statief heb ik het LH-40 balhoofd gebruikt. Het is horizontaal 360° draaibaar en verticaal 90° te kantelen, beschikt over een ingebouwde waterpas en is instelbaar met een stevige vleugelmoer. Ook de frictiegevoeligheid is instelbaar. Omdat de LH-40 slechts 8,5 centimeter hoog is ligt het zwaartepunt laag, wat trillingen voorkomt. De LH-40 heeft een universele 3/8”statiefschroef, is CNC-gefreesd uit geanodiseerd luchtvaartaluminium en wordt geleverd met het Arca-Swiss compatibele QP-70 snelkoppelingsplaatje. Dit snelkoppelingsplaatje heb ik zelf gemonteerd op de statiefvoet van mijn 70-200/2.8S en gebruik ik een L-plate om de body te monteren op het balhoofd. Het enige nadeel van het balhoofd vind ik dat de draaiknoppen van het roteren en het losser/strakker zetten van het balhoofd erg dicht op elkaar zit. Hierdoor is het soms lastig om snel de camera te roteren. Verder is het balhoofd erg fijn om mee te werken en is vast ook echt vast.

Conclusie

Ik kan nu al, na amper een maand in gebruik, zeggen dat het Leofoto RF-324C statief zeer fijn werk en mijn oude statief zonder twijfel vervangen heeft. Het is makkelijk op te zetten, staat stevig, zakt niet in wanneer ik het statief wat steviger de grond in duw. Enige minpuntje wat ik heb op het statief, is dat deze voor mij alsnog wat aan de lagere kant is. Als het statief naar de 200cm zou kunnen zonder de middenkolom te gebruiken, zou het voor mij het perfecte statief zijn. Een ander groot voordeel, maar wat vaak vergeten wordt is de grote van het statiefplaatje. Deze zit standaard onder mijn 70-200mm F2.8S lens en heb ik vast kunnen zetten met 2 schroefjes. Hierdoor blijft mijn telelens te allen tijde stevig zitten en kan deze nooit los draaien!

Pluspunten

  • Uitstekende prijs – kwaliteit verhouding
  • Compleet geleverd met spikes, tas en middenkolom
  • Hoge kwaliteit materiaal en nette afwerking
  • Zeer stabiel, zelfs op onstabiele ondergronden zoals zand en losse bladeren
  • 10 jaar garantie
  • Compact op te ruimen en te verbinden aan je tas

Verbeterpunten

  • Hogere maximale hoogte dan 170cm zonder middenkolom

Overal kan ik dit statief dus zeker aanraden voor elke landscape-, nature-, en cityscapefotograaf! Het statief is uitermate flexibel, is stevig en staat stabiel op elk ondervlak. Het Leofoto RF-324C statief met LH-40 balhoofd gaat voortaan mee op al mijn foto avonturen!

Wie toch een hoger statief zoekt dat zonder middenkolom groter is dan 170cm zoals de Ranger RF-324C of Ranger LS-324C kan kijken naar Leofoto Summit LM-324CL of Summit LM-404CL. Deze statieven zijn zonder kop respectievelijk 202 en 213,5 cm hoog.


Geschreven door Matthijs Bettman

Matthijs zijn foto’s onderscheiden zich door het gebruik van kleur en door bekende locaties er nieuw uit te laten zien. De foto’s van Matthijs zijn onder andere gepubliceerd bij verschillende reisbureaus, reisbladen en bij National Geographic. Bekijk ook zijn website.

2 reacties

  1. Op andere plaatsen lees ik dat dr hoogte zonder middenloon 1,40 m is en de 1,70 m behaald wordt met middenkolom. Op basis van deze test wil ik het statief kopen, op basis van de websites twijfel ik nog…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Op andere plaatsen lees ik dat dr hoogte zonder middenloon 1,40 m is en de 1,70 m behaald wordt met middenkolom. Op basis van deze test wil ik het statief kopen, op basis van de websites twijfel ik nog…

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: