Leon Baas in Beeld

Leon was als klein kind al erg begaan met de natuur en struinde vaak tussen de struiken op zoek naar rare beestjes die zijn fantasie prikkelden.
Zuur spuitende rode bosmiere
Zuurspuitende rode bosmieren.

Wie is Leon Baas?

Spanning

Leon BaasToen hij wat ouder werd, kreeg hij een oude Ricoh camera, waar hij uit alle macht mee probeerde te fotograferen. ‘Leuke plaatjes, maar meer ook niet’. Pas toen hij jaren later een digitale spiegelreflex in handen kreeg, nam zijn leven een totaal andere wending.
Al snel kwam er een mooie macrolens en maakte hij bij toeval een foto van een insect in tegenlicht. In die tijd was dat erg bijzonder en werd voor zover bekend nog door niemand gedaan. Insecten werden over het algemeen vrij saai gefotografeerd en Leon deed er alles aan om spanning in het beeld te krijgen en dat lukte. Hij was nooit tevreden en legde de lat zo hoog mogelijk en las enorm veel oude boeken over fotografie. Naast het fotograferen heeft Leon tekenen en muziek maken als hobby. Zijn beroep is monteur van waterpompen.

Ik ben dol op sleutelen en hou van mijn vak. Ook heb ik de rare gewoonte om lenzen uit elkaar te halen en ze op de meest vreemde manieren weer in elkaar te zetten. Dit geeft dan vaak bijzondere effecten.”

Fan

Ik ben niet behept met enig fan-gen of starf*cker-talent. Groupiegedrag is me volkomen vreemd, flauwvallen bij boybands stond als puber al mijlenver van me af en het begrip ‘idool’ was voor mij een leeg begrip. Tot ik, járen gelden voor het eerst de foto’s van Leon zag….Bij het zien van die schitterende details en kleuren werd er een klein beetje fan in mij geboren.

Lonely at the top

En nu, een decennium later, is die liefde, of noem het waardering, voor zijn werk onverminderd groot. Ondanks de copycatcultuur binnen de fotografie is het in al die tijd blijkbaar niemand gelukt het werk van Leon te evenaren, hoe bijzonder is dat! Leon maakt zijn eigen lenzen, zijn eigen licht en vooral… zijn eigen foto’s.

Aliens

Nooit zag ik ‘gewone’ mieren of lieveheersbeestjes zo mooi. Wie heeft er ooit mieren zuur zien spuiten?! Om insecten op zo’n manier in de spotlights te zetten, moet je wel een diepe, oprechte liefde en interesse voor die kleine kruipertjes koesteren. Leon laat ons zien hoe wonderschoon de wereld om ons heen is, ook de bijna onzichtbare wereld, waar we vaak zo nonchalant aan voorbij of zelfs overheen lopen. We hoeven helemaal niet naar een andere planeet. Kijk eens wat een prachtige creaties hier binnen lensbereik rondlopen! Dus, Leon, ik kan er weinig aan doen: ik was al fan en…dat blijf ik! 😀 En wie dat nog niet was, is dat waarschijnlijk na vandaag ook.

Apparatuur

  • Canon 5d Mark III
  • Canon 7d Canon
  • Mp-e65
  • Canon 300mm
  • Canon 24-105
  • Canon 1.4 extender
  • Tokina 35mm macro
  • Laowa 15mm
  • Tamron 90 mm macro
  • Sigma 100-400
  • Diverse oude rare lenzen.
  • Diverse Canon flitsers waaronder de Canon Twin flash mt24-ex Vuzix pro videobril voor liveview.
  • Cognisys Highspeed shutter voor insecten in de vlucht.
  • Benro statief
  • En niet te vergeten een notitieboekje met watervaste pen.
  • Altijd verkeerde kleding
  • DIY: LB Macrogroothoek
  • LB Magic filter
  • LB statief voor de meest onmogelijke hoeken.
  • LB glasvezelflitser voor subtiele tegenlicht opnames.
  • En nog een hoop rommel waarvan ik niet zeker weet of het met fotografie te maken heeft.

Portfolio

Larvenparty
Larven van de bladwesp.

“Het is niet zozeer het fotograferen van de natuur, maar het zijn in de natuur geeft mij rust, voldoening en verwondering. Die verwondering hebben we nodig om zorgzaam te zijn voor de natuur. Fotografie is dan een hulpmiddel om dit te kunnen delen. Met mijn afbeeldingen probeer ik een wereld te laten zien, die maar weinig mensen kennen. We leven in een opgejaagde maatschappij en er zijn weinig mensen die nog oog hebben voor de natuur. Het is belangrijk om mensen bewust te maken van de natuur en van de noodzaak om voor die natuur te zorgen. En wat is er mooier dan mensen te laten zien dat die wondere wereld onder hun voeten ligt?

Ik vind het een opdracht voor elke fotograaf om hun foto’s te delen met mensen die weinig kennis hebben van de natuur. Het onzichtbare zichtbaar maken voor een betere toekomst van mens en natuur. Dat is mijn drijfveer.”

Vliegend herten gevecht
Vechtende vliegende herten.
lieveheersbeestje reflectie
Drinkend lieveheersbeestje.

Mijn voorkeur gaat meestal uit naar dramatisch getinte foto’s. Een foto moet bij mij altijd aan bepaalde criteria voldoen en dat zie je denk ik terug in mijn beelden. Als je die lijn voor jezelf strak houdt, dan krijg je vanzelf een bepaald soort eigen stijl.”

Zuurspuitende rode bosmier tijdens aanval van juffers.
Zuurspuitende rode bosmier tijdens aanval van juffers.
Interactie tussen lijmspuiters
Interactie tussen lijmspuiters.

“Ik begon met een analoge camera en ontwikkelde zelf mijn foto’s in de donkere kamer. Toen de digitale camera in beeld kwam wilde ik daar niets van weten. Ik ben dan ook heel lang stug doorgegaan met mijn analoge camera. Dat digitale gedoe vond ik maar niets en het werd je allemaal wel erg makkelijk gemaakt. Totdat er opeens fotoforums verschenen en dan was het toch wel handig als je je beelden dan digitaal kon uploaden. Analoog ging de deur uit en digitaal nam het over. Het was wennen, maar het begon toch eigenlijk wel steeds leuker te worden.
Natuurfotografie werd toen nog niet in een mate als tegenwoordig bedreven. Ik mis die tijd best wel moet ik zeggen. Er werd toen veel meer samen gedaan dan tegenwoordig heb ik het idee. Een enkeling heeft er aan vastgehouden om samen te werken en je ziet dat die fotografen echt iets voor elkaar krijgen in het belang van natuurbehoud.”

Grote groene sabelsprinkhaan in zijn leefomgeving
Grote groene sabelsprinkhaan in zijn leefomgeving.
Lieveheersbeestje
Opstijgend lieveheersbeestje.

“Het fotograferen van mieren heeft bij mij altijd de boventoon gevoerd. Nog nooit was het mij gelukt om rode bosmieren te fotograferen die mierenzuur spuiten. Totdat ik vorig jaar bij een mierennest terecht kwam, dat vrij dicht bij een klein ven in het bos gevestigd was. Het bijzondere van dit nest was dat het aangevallen werd door juffers, die probeerden om met kleine duikvluchten mieren te vangen. Ik had dit nog nooit eerder gezien en was altijd in de veronderstelling, dat ze alleen insecten in vlucht vingen. Mooi om te zien was dat ze, alvorens aan te vallen, zichzelf eerst neerzetten vlakbij het nest. Ik vermoed om de nestgeur aan te nemen zodat ze niet direct als indringer gezien werden. Toch waren er juffers die veelvuldig besproeid werden met mierenzuur en enkele werden zelf het slachtoffer. Vleugels werden in rap tempo afgebeten en opvallend om te zien was dat de ogen als eerste werden open gebeten. Al met al een schouwspel dat ik niet snel meer zal vergeten. Uiteindelijk heb ik een mooie serie kunnen maken die het hele proces laat zien.”

Lijmspuiter
Lijmspuiter.
Gele weidemier (Lasius flavus)
Gele weidemeer probeert droge grond te vinden na een regenbui.

“Ik laat mezelf het liefst verrassen door wat de natuur mij aanbiedt. Maar als ik nog eens een juffer en zuurspuitende mieren in hetzelfde beeld kan vastleggen, dan denk ik dat ik toch best wel eens heel erg blij zou kunnen worden.”

Regenwormen in tegenlicht.
Hoeveel kleuren heeft een regenworm?

“Inspiratie haal ik voornamelijk uit het bestuderen van insecten. ‘Hoe leven ze en wat zijn hun specifieke eigenschappen?’ Van daaruit weet ik hoe ik een insect op de foto wil gaan zetten. Een foto van een vervaarlijk uitziend insect moet een dramatische uitstraling hebben bijvoorbeeld. Een foto van een vlinder daarentegen moet een fijne sfeer uitademen.”

Cubaanse bladsprinkhaan
Cubaanse bladsprinkhaan.

Tips van Leon:

  • Optisch acclimatiseren
    De beste manier om te beginnen is om eerst eens goed om je heen te kijken. Optisch acclimatiseren zou je het ook kunnen noemen. Ga bijvoorbeeld eens op je buik in het hoge gras liggen en kijk wat er allemaal rondkruipt. Je zult verbaasd staan van de hoeveelheid beestjes en andere details, die je normaal over het hoofd ziet. Hoe langer je kijkt, des te meer je begint waar te nemen. We hebben het dan nog niet eens over fotograferen. Dat is een volgende stap. Het fotograferen van dat wat je waarneemt valt niet altijd mee, maar als je eenmaal weet waar je op moet letten dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.
  • Apparatuur
    Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk dat je in het bezit bent van een camera met macrofunctie (compactcamera) of in het bezit bent van een macrolens. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een spiegelreflex met een degelijke macrolens. Er zijn allerlei goedkope macrolenzen op de markt, maar toch wil ik aanraden hier niet op te bezuinigen. Een goede lens geeft je veel meer voldoening van je werk. Bij iedere foto die je dan maakt word je als het ware gemotiveerd om door te gaan.
  • Wel of geen statief
    Een statief is natuurlijk erg handig als je bijvoorbeeld vroeg in de morgen wilt gaan fotograferen. Een statief geeft duidelijk scherpere beelden dan wanneer je geen statief gebruikt. Het nadeel van een statief is dat wanneer insecten zijn opgewarmd door de zon ze ook veel sneller wegvliegen. In dat geval is het dus beter om geen statief meer te gebruiken. Dit geldt dan natuurlijk alleen voor insecten. Voor statische onderwerpen kan je nog steeds vanaf statief blijven fotograferen. Een reflectiescherm is een ideaal hulpmiddel om je onderwerp mee op te lichten.
  • Insecten vinden
    Insecten benaderen is meestal niet zo gemakkelijk als het lijkt. Ze zijn er meestal vandoor voordat jij ze hebt gezien. Er zijn verschillende manieren om insecten te vinden. Vaak zitten beestjes in de zon op planten of bloemen. De meesten tuinen zijn een enorme verzamelplek voor insecten. Het hangt natuurlijk ook nog af van de planten die er in de tuin staan. Een vlinderstruik of lavendel lokt bijvoorbeeld vlinders naar je tuin. En zo zijn er nog veel meer planten en bloemen die bepaalde insecten naar je tuin lokken. Een vijver is ook ideaal om insecten te lokken.
  • Ooghoogte
    Het is belangrijk dat je probeert om op ooghoogte te komen met een insect. Een nog lager standpunt mag ook. Als je een nog lager standpunt inneemt en je fotografeert een beetje schuin omhoog dan krijg je een iets dominanter beeld. Dit is vooral mooi bij de wat grotere en engere insecten. Let er op dat je camera van tevoren goed is ingesteld. Insecten zien jou eerder dan dat jij hen, dus je moet snel zijn met reageren. Als je er dan achter komt dat je camera niet goed ingesteld is, dan loop je de kans een mooi moment te missen. Als het insect rustig blijft zitten, heb je vervolgens de kans om wat te experimenteren met belichting en scherptediepte.
  • Verdieping
    De mooiste foto’s van insecten krijg je door je eerst te verdiepen in het insect. Je kan dan anticiperen op hun gedrag en daarop reageren zodat je de mooiste momenten kunt vastleggen. Een mier kun je het beste volgen als hij bijvoorbeeld op een tak loopt. Zodra hij aan het eind is gekomen staat hij even stil. Dat is het moment waarop je moet afdrukken. Mieren zijn enorm lastig te fotograferen, maar op deze manier heb je veel kans van slagen.
Hier zetten we alles over macrofotografie voor je op een rij.

10 reacties

  1. Beste Leon, ik ben gisterenavond voor de 3e keer op fotocursus geweest .We gaan daarbij ook het veld in ,in totaal 9uren op 3 verschillende locaties. Maar tijdens de les werd er gezegd dat we jou naam eens op moesten zoeken en het kwam vooral door de Bosmier foto s.Ik tijdens mijn ontbijt even gekeken , phoe te gek hoor ,schitterend .Leve de natuur. Ga zo door ,geweldig,je geniet zelf en geeft het door aan anderen.

  2. Schitterende foto’s, heel inspirerend. Ik ben net begonnen met deze heerlijke tak van fotografie, bloemen deed ik al maar nu zijn de insecten erbij gekomen, je waardevolle tips helpen mij op de goede weg., bedankt.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

10 reacties

  1. Beste Leon, ik ben gisterenavond voor de 3e keer op fotocursus geweest .We gaan daarbij ook het veld in ,in totaal 9uren op 3 verschillende locaties. Maar tijdens de les werd er gezegd dat we jou naam eens op moesten zoeken en het kwam vooral door de Bosmier foto s.Ik tijdens mijn ontbijt even gekeken , phoe te gek hoor ,schitterend .Leve de natuur. Ga zo door ,geweldig,je geniet zelf en geeft het door aan anderen.

  2. Schitterende foto’s, heel inspirerend. Ik ben net begonnen met deze heerlijke tak van fotografie, bloemen deed ik al maar nu zijn de insecten erbij gekomen, je waardevolle tips helpen mij op de goede weg., bedankt.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: