Menu

Onderdeel van Pixfactory

Let eens op houtsnippers

Je komt het vast wel eens tegen, een park, pad of plantsoen vol houtsnippers. Onthoud die plek, want houtsnippers zijn een geliefde plek voor allerlei paddenstoelen die van dood hout leven. Als de herfst nadert, loont het de moeite daar eens te gaan kijken en op zoek te gaan naar interessante fotogenieke zwammen.

Wie heeft hem niet op zijn bucketlist, het hazenpootje. Echt een houtsnippersoort. Fotograaf: Ron Poot

Met name de houtsnippers die afkomstig zijn van loofbomen doen het goed. Als de grond al enkele jaren bedekt is met hout, dan maak je de meeste kans op veel paddenstoelen, omdat het hout dan al aan het vergaan is. Al vanaf augustus kun je zwammen tegenkomen als de omstandigheden gunstig (lees: vochtig) zijn.

Het hazenpootje is een van de meest geliefde paddenstoelen onder fotografen: je vindt hem op houtsnippers. Maar ook de nestzwammen, die lijken op kleine nestjes met eieren zijn vreselijk leuk om te fotograferen. Ze zijn heel klein dus wel goed zoeken. Ook de stinkzwammen en nog veel meer soorten kun je aantreffen.

Als je de ruimte hebt kun je heel eenvoudig in je eigen tuin een vochtig hoekje met houtsnippers bedekken. Dan heb je je eigen paddenstoelen-tuin aangelegd. Veel succes!

Gestreept nestzwammetje is een piepklein paddenstoeltje dat in groepjes groeit op dood hout. Let op de verschillende ontwikkelstadia van de nestjes met eitjes. Fotograaf: Ron Poot
De grote stinkzwam met duivelsei op een houtsnipperpaadje Fotograaf: Ron Poot
Hazenpootje, een groepje op een pad van houtsnippers. Fotograaf: Ron Poot

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wellicht ook interessant voor u