Menu

Onderdeel van Pixfactory

Libellen in de provincie Utrecht

Je leest het vaak als tip voor natuurfotografen: Bijt je vast in je onderwerp! Natuurlijk is het leuk om hap-snap alles wat voor je lens verschijnt te fotograferen, maar wanneer je je wat langere tijd met een enkel onderwerp bezighoudt zul je merken dat de kwaliteit van je foto's echt hoger wordt. Voor een deel komt dat doordat je meer ervaring opbouwt met je onderwerp. Een belangrijke factor is echter ook de kennis van je onderwerp. Naarmate je je meer verdiept in je onderwerp ontdek je vanzelf meer mogelijkheden om je modellen vast te leggen.
Libellen in de provincie Utrecht.

Libellen in de provincie Utrecht

Jan Katsman, de schrijver van dit boekje, houdt zich al jaren bezig met libellen. Als vrijwilliger monitort hij als sinds 2012 voor Staatsbosbeheer en de Vlinderstichting de libellen van het Leersumse veld. Deze jarenlange inzet en ervaring zie je meteen terug in deze fotogids waarin alle (maar liefst 54) soorten die in de laatste tien jaar zijn waargenomen in de provincie Utrecht worden gepresenteerd.

Ooit was iedere ‘veldgids’ standaard geïllustreerd met tekeningen om de simpele reden dat je met een tekening nou eenmaal eenvoudiger alle kenmerken van een soort kon tonen. Tegenwoordig zijn de fotografische mogelijkheden echter aanzienlijk groter. De vele foto’s in dit boek, voor het overgrote deel door de auteur zelf gemaakt, tonen aan dat juist foto’s beter in staat zijn om een werkelijk natuurgetrouw beeld te geven. Verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes, wel of niet uitgekleurde exemplaren en kenmerkende houdingen en gedrag komen allemaal aan bod.

Na een aantal inleidende pagina’s over lichaamsbouw, indeling en levenscyclus van libellen bestaat het overgrote deel van het boekje dan ook uit een grote hoeveelheid foto’s van alle ‘Utrechtse’ libellen en juffers. Bij iedere soort geven korte, heldere teksten informatie over bijvoorbeeld de vliegperiode, verschillen met gelijkende soorten of kenmerkend gedrag. Ook staat bij iedere soort hoe algemeen deze is in de provincie Utrecht en waar je hem kunt vinden.

Deze fotogids is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in libellen en/of het fotograferen van libellen en juffers. Wanneer je dan ook nog in de provincie Utrecht woont dan mag dit boek eigenlijk niet ontbreken in je boekenkast.

“Libellen in de provincie Utrecht” is niet meer leverbaar. De gids is vervangen door het boek ‘Libellen van Nederland’. In 2022 is hier een herziene druk van verschenen. Deze is te bestellen via deze link.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: