Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lichtende nachtwolken

Voor aankomend weekend worden er weer lichtende nachtwolken voorspeld. Maar wat zijn het precies en hoe kun je ze het beste fotograferen? In deze tip lees je er alles over.

Lichtende nachtwolken. Fotograaf: Yvon van der Laan

In de periode mei – juli/begin augustus kun je op heldere nachten dit bijzondere schouwspel aan de hemel aanschouwen. Een schouwspel, waarbij de hoge wolkenvelden licht geven en ze door de sterke luchtstroming als het ware lijken te dansen. Dit jaar hebben we al weer een paar maal van deze prachtige wolken kunnen genieten.

Wat zijn lichtende nachtwolken

Lichtende nachtwolken zijn wolken die voorkomen op een hoogte van ongeveer 80 kilometer. Voor het ontstaan van de wolken is een combinatie van waterdamp, stofdeeltjes en extreem lage temperaturen nodig. Een combinatie die alleen in de zomermaanden voor kan komen. Door de koude temperatuur wordt waterdamp als ijs afgezet op de stofdeeltjes, hetgeen het zonlicht weerkaatst. De wolken zijn dun, waardoor de sterren zichtbaar blijven.

Wanneer en waar

In de avond heb je de meeste kans om deze bijzondere nachtwolken te zien bij een heldere hemel vanaf ongeveer 3o minuten na zonsondergang. Kijk daarvoor in noord/noordwestelijke richting. In de ochtend kun je ze anderhalf tot een uur voor zonsopgang aanschouwen. Kijk daarvoor in noord/noordoostelijke richting. Over het algemeen laten de wolken zich laag aan de horizon zien.

Wanneer de wolken zichtbaar zijn is moeilijk te voorspellen. Soms kun je de lichtende nachtwolken meerdere keren per maand zien en soms gaan er jaren voorbij waarin ze helemaal niet te zien zijn. Ook is onvoorspelbaar hoe lang ze zich laten zien. Soms kun je uren van het schouwspel genieten, maar soms ook slechts een half uurtje. Verder zijn de wolken relatief zeldzaam en zullen ze zich niet op iedere onbewolkte nacht laten zien.

Hoe fotografeer je dit bijzondere schouwspel?

  • Voor het fotograferen van lichtende nachtwolken werk je met lange sluitertijden, waardoor je altijd een statief nodig hebt.
  • Als je lichtende nachtwolken observeert, zie je dat de vorm en kleur hiervan steeds verandert. Dit wordt veroorzaakt door de sterke luchtstromingen op die hoogte. Deze vormveranderingen kun je heel mooi vastleggen met een time lapse.

 


Wil je meer weten over dit fenomeen en het fotograferen ervan? Lees dan ook eens de volgende artikelen.

‘Making of’ lichtende nachtwolken

Hoe fotografeer je lichtende nachtwolken?

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u