Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lieveheersbeestjes in de herfst

Lieveheersbeestje. Fotograaf: Karin Hovenkamp

Het is momenteel misschien wat harder zoeken naar de gestippelde beestjes, maar met een beetje speurwerk kun je nog steeds lieveheersbeestjes vinden. Ze zijn nu nog actief. Over een aantal weken zullen ze in winterslaap gaan. Dat doen ze meestal in groten getale.

Lieveheersbeestjes zijn er in veel soorten en maten. De rood met zwarte stippenvariant is uiteraard de meest bekende, maar er zijn nog een heleboel soorten en maten. Gele lieveheersbeestjes met zwarte stippen of bijvoorbeeld zwart met rode stippen. In het voorjaar komen de kevertjes allemaal tegelijk tevoorschijn uit hun winterschuilplaats. Dan kun je op een klein stukje klimop zo een heleboel van die vrolijke kevertjes tegelijk tegenkomen. Nu in de herfst is het dus wat harder zoeken naar lieveheersbeestjes, maar wie goed kijkt op een nog boeiende bloem, komt er nog steeds een aantal tegen.

Om de lieveheersbeestjes goed op de foto te krijgen, is een macrolens handig. Zo kun je goed inzoomen op de details van het schild bijvoorbeeld of juist op het kopje van het beestje. Maar ook met een groothoeklens of 50 mm lens zijn leuke resultaten te bereiken. Zo kun je het beestje bijvoorbeeld fotograferen in zijn omgeving en verplaats je je als fotograaf in de leefwereld van het kevertje.

Over een paar weken, meestal in november, kruipen de lieveheersbeestjes naar hun winterschuilplaats om daar, meestal in groepen, te overwinteren. Dé gelegenheid voor de natuurfotograaf om de kevertjes in grote groepen op de foto te zetten. Het is misschien even zoeken, maar in de strooisellaag, in groenblijvende bomen (zoals coniferen) en spleten in de schors van bomen zijn ze vaak te vinden. Ook komen ze soms in huis voor. Dan zoeken ze vooral warme plekjes op, zoals kieren en spleetjes in huis of in een schuur. Let er bij het fotograferen van overwinterende lieveheersbeestjes wel op dat je ze niet stoort als fotograaf. Verstoring kan er mogelijk toe leiden dat de beestjes de winter niet overleven.

Meer informatie over lieveheersbeestjes vind je ook in het artikel: Lieveheersbeestjes, een luizenleven.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Wellicht ook interessant voor u