Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lightroom 6/CC ontmaskerd

Wanneer je al meer dan 10 jaar met een software-pakket werkt denk je natuurlijk dat je het wel in de vingers hebt, maar is dat ook zo? Ik nam de proef op de som en 'worstelde' mij door 450 pagina's informatie over de nieuwste versie van deze, ook onder natuurfotografen steeds populairdere software.

Mijn eigen ervaring met Lightroom 1, 2, 3, 4, 5 en 6

Zoals ik al eerder schreef werk ik al jaren met Lightroom. De eerste 2 – 3 versies waren nog niet erg uitgebreid en omdat ik daarvoor met Photoshop elements uit dezelfde stal werkte voelde alles vertrouwd aan en vond ik snel mijn weg in het programma. Gaandeweg kwamen er meer mogelijkheden en realiseerde ik mij ook hoeveel winst er te behalen valt in de nabewerking van je foto’s. Ik volgde daarom een aantal seminars en bekeek regelmatig de tutorials YouTube. Een boek vond ik nooit zo nodig, eigenlijk vond ik het wel leuk om zelf dingen uit te proberen en wat te experimenteren met de software. “LIGHTROOM 6/CC Ontmaskerd” was dan ook mijn eerste kennismaking met een gedrukte handleiding.

Ooit kwam Lightroom nog in doosjes.
Ooit kwam Lightroom nog in doosjes.

Opbouw van het boek

Wat ik altijd enorm heb gewaardeerd aan Lightroom was de voor mij logische opbouw van het programma en ik was dan ook blij verrast om die zelfde logica terug te vinden in de opbouw van het boek. De auteur neemt de tijd om echt bij de basis te beginnen, zodat je niet alleen weet hoe je straks met Lightroom werkt, maar ook waarom je bepaalde keuzes maakt. Dat heeft wel als consequentie dat de eerste 200 pagina’s van het boek meer achtergrond en minder praktijk bevatten. Toch kan ik iedereen aanraden om niet direct naar de ‘sexy’ hoofdstukken over bewerking te springen en ook die basis een keer goed door te nemen. Waarom kies je voor maar één catalogus? Wat is de workflow die het beste aansluit bij jouw manier van fotograferen? Hoe organiseer je je database? Allemaal vragen die uitgebreid beantwoord worden in de eerste zes hoofdstukken. Theorie en praktijk zijn eenvoudig te herkennen aan de gekozen achtergrondkleur van de pagina’s en net als in de rest van het boek vind je er veel handige tips. Deze tips zijn soms algemeen, soms specifiek “Nieuw in Lightroom CC/6” of alleen bedoeld voor Mac gebruikers. Omdat zelfs 450 pagina’s niet volstond om alle informatie weer te geven is er ook nog een gratis Online bonus hoofdstuk wat je als PDF kunt downloaden.

Leesbaarheid

Om een boek dat zo bol staat van informatie nog leesbaar te houden moet je kunnen schrijven en gelukkig kan Piet Van den Eynde dat uitstekend. De tekst is in helder Nederlands zoals we dat gewend zijn van Vlaamse auteurs (of zoals Cruijff zou zeggen: ‘hun schrijve nu eenmaal beter as ons‘). Een enkel woord is wellicht niet direct duidelijk (kruispuntbank), maar in het geheel leest het boek zeer prettig. Niet in de laatste plaats omdat de auteur over een flinke portie humor beschikt. Zo geeft hij aan dat één van de vele wegen die naar Rome leiden om een bepaalde taak aan te pakken in Lightroom zo omslachtig is dat je deze beter alleen gebruikt wanneer je per uur factureert! Wat ook opvalt is het ‘up to date’ karakter van de teksten, geen ‘oubollige’ vergelijkingen met handelingen in de donkere kamer, maar wel verwijzingen naar overeenkomsten tussen Lightroom verzamelingen en i-Tunes. Ook de genoemde apparatuur is van deze tijd met aandacht voor de nieuwste modellen camera’s en back-up systemen tot 24 Tb.

Een punt van kritiek wat betreft leesbaarheid is het gekozen lettertype van de bijschriften. Het erg dunne grijze lettertje leest niet makkelijk, zeker niet wanneer je het boek naast je monitor hebt liggen en je bij normlicht volgens de NIDF zou werken. Ook is het soms wat vermoeiend om steeds weer de Nederlandse en Engelse termen achter elkaar te lezen zoals File > Export as Catalog (Bestand > Exporteren als Catalogus). Het argument dat je ook als NL-gebruiker dan handiger online hulp kunt vinden als je vast zou lopen vind ik niet heel steekhoudend.

Afbeeldingen

Een boek over fotografie kan natuurlijk niet zonder afbeeldingen. Uiteraard vind je in het hele boek veel screenshots, waarin de opbouw van het scherm en wat je daar doet helder worden weergegeven. Gelukkig staan er ook ‘echte’ foto’s in het boek en het is geruststellend om te zien dat de auteur niet alleen zijn theorie beheerst, maar dat hij ook kan fotograferen.

Weinig natuurfotografie in de voorbeelden, maar dat maakt het boek niet minder geschikt voor natuurfotografen.
Weinig natuurfotografie in de voorbeelden, maar dat maakt het boek niet minder geschikt voor natuurfotografen. Per slot van rekening fotograferen die ook wel eens een binnenplaats van een moskee in Istanbul.

Conclusie

Lightroom 6/CC ontmaskerd is een uitstekend boek voor zowel de beginnende gebruiker als voor fotografen die al jaren met het programma werken. Ik was oprecht verbaasd hoeveel nuttige en belangrijke zaken ik bij een eerste keer doorlezen al had bijgeleerd. Kennelijk had ik toch heel wat nieuws in de upgrades gemist en was ik teveel blijven hangen in mijn oude vertrouwde workflow. Omdat het boek ook duidelijk aangeeft wat de verschillen zijn tussen de CC versie van Lightroom/Photoshop en Lightroom 6 is het ook een aanrader voor iedereen die nog twijfelt tussen deze twee opties.

 

Lightroom 6/CC ontmaskerd is
hét standaardwerk over Lightroom.
Te koop via de webshop.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: