HOME < PRAKTIJK < TUTORIALS
Tutorials

Lightroom bibliotheek module (1)

In dit eerste deel van een drieluik over de bibliotheek module van Lightroom bespreken we het linker zijvenster van deze module.
Het tweede en derde deel van dit drieluik gaan over de taakbalk en het rechter zijvenster.

Lightroom CC

Een eerste blik op de module Bibliotheek

Aangezien het hier gaat om een eerste blik op deze module (op dezelfde wijze worden ook de andere modules beschreven), wordt niet elk onderdeel tot in detail beschreven.

Eerst geef ik uitleg over hoe de weergave van de module Bibliotheek snel en eenvoudig aan je voorkeuren aan te passen is, door deelvensters en de taakbalk zichtbaar of onzichtbaar te maken.
De modulekiezer, dit is de balk waarin de verschillende modules op een rijtje staan, is eenvoudig weg te klikken en weer zichtbaar te maken door op de functietoets F5 te drukken.

functietoetsen
Voorbeeld van functietoetsen. Functietoetsen zijn er van F1 tot en met F12.

De filmstrip, aan de onderkant van het venster, kun je aan- en uitzetten met de functietoets F6 . Voor het linker zijvenster gebruik je de functietoets F7 en voor het rechter zijvenster functietoets F8. Probeer het zelf maar eens.

De modules die je (voorlopig) niet gebruikt maak je onzichtbaar door met de rechter muisknop op één van de modules te klikken en het vierkantje uit te vinken. Herhaal deze stap voor elke module die je onzichtbaar wilt maken  Wil je een module weer zichtbaar maken, vink dan het vierkantje weer aan:

Modules (on)zichtbaar maken.
Lightroom modules (on)zichtbaar maken.

Omdat je deze methode waarschijnlijk veel gebruikt heb ik ze als eerste genoemd. Werk je liever met het menu, dan doe je dat als volgt:

Deelvensters in- en uitschakelen via het menu
Deelvensters in- en uitschakelen via het menu.

Voor het alleen in/uitschakelen van de zijvensters duw je op Tab en om alle deelvensters in/uit te schakelen gebruik je Shift+Tab, maar ook hier kan weer gebruik worden gemaakt van het menu als je dat liever doet.

De zijvensters bevatten een aantal onderdelen welke in/uit te vouwen zijn door op het driehoekje te klikken. Net zoals bij de modulekiezer zijn ook hier onderdelen zichtbaar/onzichtbaar te maken. Ook nu klik je daartoe met de rechter muisknop op een willekeurig onderdeel en vink je naar eigen voorkeur onderdelen aan of uit. Erg handig is hierbij de zogenaamde solomodus.

Solomodus.
Solomodus.

Wanneer je deze activeert zie je dat de driehoekjes niet meer massief zijn, maar gespikkeld worden weergegeven. Wanneer je nu een onderdeel aanklikt sluiten automatisch de andere onderdelen. Hierdoor voorkom je dat je wel erg ver moet scrollen door je zijvenster wanneer er meerdere onderdelen openstaan.

Het linker zijvenster (van boven naar beneden)

De Navigator kan handig zijn als je een afbeelding op je scherm hebt die groter is dan “passend”. Door met ingedrukte linker muisknop het vierkantje in de Navigator te verslepen scroll je door de afbeelding. Je ziet precies waar je je in de afbeelding bevindt.
Het onderdeel “Catalogus” spreekt voor zich. In dit geval zijn er 295 bestanden geïmporteerd, geen snelle verzamelingen aangemaakt en bestaat de vorige import uit 135 bestanden. Als je daar op klikt krijg je die bestanden te zien.

Linker zijvenster.
Linker zijvenster.

Het kan ook handig zijn snel enkele bestanden te selecteren en bij elkaar te plaatsen. Dat doe je door één of meer bestanden te selecteren en vervolgens op de letter “B” van je toetsenbord te drukken. Klik je vervolgens in het linker zijvenster op “Snelle verzameling+”, dan zie je dat de zojuist geselecteerde bestanden netjes bij elkaar staan. Een snelle verzameling is eigenlijk een tijdelijke verzameling van waaruit je bestanden in één of meerdere verzamelingen kan onderbrengen. Dit doe je door met je rechter muisknop op “Snelle verzameling+” te klikken en te kiezen voor “Snelle verzameling opslaan…”.

Onder het onderdeel catalogus bevindt zich de mappenstructuur, met op de C-schijf, de catalogus “Test”, met daarin in de aangemaakte mappen. Daar weer onder, het onderdeel “Verzamelingen”. De gegevens laten zien dat ik: de laatste maand 140 bestanden heb geïmporteerd, onlangs één bestand heb gewijzigd, twee bestanden heb gewaardeerd met vijf sterren en dat er 272 bestanden zijn waar ik nog geen trefwoord aan heb toegekend.
Als je wilt kun je ook rechtstreeks een verzameling maken en er foto’s aan toevoegen. Klik uiterst rechts op het onderdeel “Verzameling” met de linker muisknop op het gele vierkantje:

Nieuwe verzameling
Nieuwe verzameling.

en klik vervolgens op “Verzameling maken…”:

Verzameling maken…
Verzameling maken…

Het dialoogvenster “Verzameling maken” verschijnt nu:

Dialoogvenster Verzameling maken
Dialoogvenster Verzameling maken.

Wanneer je al foto’s had geselecteerd kun je “Geselecteerde foto’s opnemen” aanvinken. Vink je ook “Instellen als doelverzameling” aan, hoef je bestanden alleen maar te selecteren en de letter “B” op je toetsenbord te in te drukken. Achter de verzameling komt een plus-tekentje te staan. De bestanden worden dan automatisch aan de verzameling toegevoegd. Een andere manier om bestanden aan een verzameling toe te voegen is om ze te selecteren en ze met de ingedrukte linker muisknop naar de verzameling van je keuze te slepen. Mijn ervaring is dat dit niet altijd goed afloopt… Een bestand uit de doelverzameling verwijderen doe je door het bestand te selecteren en op de letter “B” te duwen.

Helemaal links onderaan in het linker zijvenster de knop “Importeren” (sneltoets Ctrl+Shift+I) of via het menu “Bestand> foto’s en video’s importeren…”. Rechts ernaast de knop “Exporteren” (sneltoets Ctrl+Shift+E) of via het menu “Bestand> Exporteren…”. Echter, voordat we gaan exporteren gaan we eerst foto’s bewerken. Dus uitleg over deze knop volgt nog.

In de volgende 2 tutorials gaan we dieper in op de taakbalk boven en het rechter zijvenster in de bibliotheek module van Lightroom.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *