Menu

Onderdeel van Pixfactory
Ontvang van 8 t/m 15 september 25% korting op de Online cursus landschapsfotografie en betaal slechts € 51,75.

Lightroom bibliotheek module (2)

In het eerste deel van het drieluik over de module Bibliotheek is het linker zijvenster van deze module besproken. Het derde deel gaat over het rechter zijvenster. De taakbalk onder in dit beeld wordt hier in dit tweede deel besproken.
lightroom CC

De taakbalk

Onderaan in het midden van het scherm zien we de taakbalk. Klik op de letter “T” op je toetsenbord als hij niet te zien is en klik nogmaals op op de letter “T” om hem weer onzichtbaar te maken. Klik je uiterst rechts op het driehoekje dat naar beneden wijst, dan krijg je een pop up venster te zien, waarin je kunt aangeven welke onderdelen van de taakbalk je zichtbaar wilt hebben en welke niet. Dit hebben we al eerder gezien bij de zij- en deelvensters.

De taakbalk van Lightroom in de bibliotheek module.
De taakbalk van Lightroom in de bibliotheek module.

Uitleg over de taakbalk

De onderdelen die hier onder staan beschreven komen overeen met de onderdelen van links naar rechts op de taakbalk (zie nummering 1 tot en met 10 in de afbeelding hier boven).

(1) Weergavemodi

Weergavemodus Raster (G)Weergavemodus Raster. Klik op het icoontje en het raster wordt getoond. In plaats van op dit icoontje te klikken kun je ook de sneltoets “G” op je toetsenbord gebruiken.

Weergavemodus Loep (E)Weergavemodus Loep. Klik op het icoontje en de afbeelding wordt passend getoond. Zie ook de Navigator in het linker zijvenster. Is gelijk aan de letter “E” op je toetsenbord.

Weergavemodus Vergelijkingsweergave (C)Weergavemodus Vergelijkingsweergave. Klik op het icoontje en de vergelijkingsweergave wordt getoond. Is gelijk aan de letter “C” op je toetsenbord. Wanneer je één afbeelding selecteert en je duwt op de letter “C” van je toetsenbord, dan vergelijkt Lr de door jouw geselecteerde afbeelding automatisch met de afbeelding die er rechts naast staat. Een handig stukje gereedschap wanneer je één of meerdere kopieën van een bestand hebt en je wilt ze met elkaar vergelijken. Je kunt ook meerdere afbeeldingen selecteren. De afbeelding links is “eerste keus” en de foto ernaast is “de kandidaat”. Heb je meerde afbeeldingen geselecteerd kun je de pijltjestoetsen gebruiken en zo telkens een andere kandidaat naast de eerste keus plaatsen. Het is ook mogelijk een kandidaat tot eerste keus te maken.

Weergavemodus Beoordelingsweergave (N)Weergavemodus Beoordelingsweergave. Klik op het icoontje en de beoordelingsweergave wordt getoond. Is gelijk aan de letter “N” op je toetsenbord. Wanneer je meerdere afbeeldingen hebt geselecteerd en je duwt op de letter “N“ van je toetsenbord laat Lr de geselecteerde bestanden in een overzicht zien, allemaal tegelijk. Het hangt er vanaf hoeveel bestanden je geselecteerd hebt en hoe groot je monitor is hoe groot de bestanden worden weergegeven. In tegenstelling tot bij de vergelijkingsweergave is het in de beoordelingsweergave niet mogelijk in- of uit te zoomen.

Weergavemodus Mensen (O)Weergavemodus Mensen. Is gelijk aan de letter “O” op je toetsenbord. Deze modus die met gezichtsherkenning werkt gebruik ik persoonlijk niet en wordt hier verder niet besproken. Er zullen ongetwijfeld toepassingen voor zijn. De vijf weergavemodi zijn te verlaten door op het icoontje te klikken of op de “Escape-toets” van je toetsenbord.

(2) Spuitbus

De spuitbus is handig voor het selecteren van foto’s zonder telkens te hoeven Ctrl+links-klikken. Wanneer je op de spuitbus klikt, verschijnt er rechts het woord “toepassen” wanneer je vervolgens op het dubbele pijltje klikt, verschijnt er een pop up venster met een aantal mogelijkheden.

Sorteren bestanden
Sorteren bestanden.

(3) Sorteren

Klik je iets links van het midden op de taakbalk (het derde onderdeel) op “Sorteren”, dan verschijnt er een pop up venster met daarin maar liefst twaalf manieren om je bestanden te sorteren. Op de wijze waarop je ze sorteert verschijnen ze ook in de module Bibliotheek.

(4) Vlag toewijzen

Wil je bestanden selecteren klik dan op het witte vlaggetje of klik op de letter “P” van je toetsenbord. Wil je bestanden selecteren die je weigert om ze daarna in één keer te verwijderen klik dan op de letter ”X” van je toetsenbord. Welk bestand je ook wilt de-selecteren, klik eenvoudig op de letter “U” van je toetsenbord.
Bestanden met alleen een vlag (P) en bestanden die geweigerd zijn (X) zijn apart en samen zichtbaar te maken. Ga hiervoor naar het menu item “Bibliotheek> Filters inschakelen” en kies vervolgens nogmaals “Bibliotheek> Filteren op vlag” en maak je keus. Zoals je ziet zijn er nog veel meer selectiecriteria. De bovenste selectie laat alle bestanden zien met een witte vlag, de middelste selectie laat alle bestanden zien: met vlag en geweigerde foto’s en de onderste selectie laat alleen geweigerde foto’s zien.
Om bibliotheekfilters in- en uit te schakelen kun je ook de sneltoets Ctrl+L gebruiken.

Filters inschakelen en Filteren op vlag
Filters inschakelen en Filteren op vlag.

(5) Classificatie

Klik in de taakbalk op het aantal sterren dat je wilt toekennen. Gebruik de cijfers 1 tot en met 5 om hetzelfde met je toetsenbord te doen. Met het cijfer 0 verwijder je de sterren.

(6) Kleurlabel

Klik in de taakbalk op de kleur die je wilt toekennen of gebruik de cijfertoetsen 6 tot en met 9 van je toetsenbord om respectievelijk de kleuren rood, geel, groen en blauw toe te kennen. Aan de kleur paars is geen toets toegekend.

(7) Roteren

Klik op de eerste pijl om de bestanden linksom te roteren en klik op de tweede pijl om de bestanden rechtsom te roteren of gebruik de sneltoetsen CtrL+[, of Ctrl+].

(8) Navigeren

Door op de pijltjestoetsen van de taakbalk te klikken ga je een foto achteruit of een vooruit. Dit kun je ook met de pijltjestoetsen op het toetsenbord doen.

(9) Presentatie

Klik op het driehoekje in de taakbalk om de presentatie te starten. Selecteer de foto waarmee de presentatie moet starten, of selecteer een foto en gebruik de sneltoets “Ctrl+Enter” om de presentatie te starten. Klik in het scherm om de presentatie te stoppen.

(10) Miniatuurgrootte

Klik en sleep met het bolletje in de taakbalk om de afbeeldingen kleiner of groter weer te geven. Ook dit kan met een sneltoets: Ctrl+scrollen met je muiswieltje.

Nu verder met het bibliotheekfilter.
Door op de sneltoets Ctrl+L op je toetsenbord te duwen maak je het bibliotheekfilter (on)zichtbaar. Alle denkbaar mogelijke filters kunnen gebruikt worden om bestanden te filteren en te selecteren. Zo kun je bijvoorbeeld filteren op type en serienummer van je camera’s, objectief, diafragma, ISO, brandpuntsafstand en GPS-gegevens. Er zijn 28 filters en combinaties daarvan in te stellen… Verdere uitleg over deze mogelijkheden volgt nog.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: