Menu

Lightroom CC; één totaalpakket in zeven modules

Lightroom versie 1.2 was de eerste versie die ik aanschafte en registreerde, dus ik mag mij zelf met recht een gebruiker van het eerste (of tweede) uur noemen. Nu, ruim 10 jaar later, is Lightroom heel wat meer dan toen, maar het is nog steeds mijn favoriete foto-software. De voornaamste reden hiervoor is dat met Lightroom mijn hele workflow binnen één softwarepakket kan plaatsvinden.
De 7 modules van Lightroom bovenaan in de tabbladen: Bibliotheek, Ontwikkelen, Kaart, Boek, Presentatie, Afdrukken en Web.

Opbouw in modules

Voordat ik met Lightroom werkte had ik een apart programma nodig om mijn foto’s over te zetten op mijn computer, daarna had ik 2 programma’s nodig om de foto’s te bewerken en van metadata te voorzien en uiteindelijk moest een vierde stukje software een afdrukje produceren. Al bij de eerste versie van Lightroom werd dit allemaal mogelijk binnen 1 pakket met toen nog slechts 3 modules: Bibliotheek, Ontwikkelen en Afdrukken. Gaandeweg werden de mogelijkheden uitgebreid en tegenwoordig telt het programma 7 modules die ik hieronder kort zal bespreken, achtereenvolgens: Bibliotheek, Ontwikkelen, Kaart, Boek, Presentatie, Afdrukken en Web.

Bibliotheek module

De Bibliotheek vormt de kern van het programma en van je foto-archief. Dit is de module waarmee je bestanden importeert naar je catalogus. Al tijdens het kopiëren van je kaartje naar je computer kun je Lightroom allerlei taken laten uitvoeren. Zo kun je direct een tweede kopie als back-up laten wegschrijven (bijvoorbeeld op een externe harde schijf), je kunt de namen van de bestanden laten omzetten (zelf kies ik daarbij voor de NIDF norm), je kunt je naam, contact en copyrightgegevens toevoegen en je kunt bepaalde ontwikkelingsinstellingen alvast laten uitvoeren. Zo laat ik bijvoorbeeld al tijdens het importeren de juiste camera- en lensprofielen toepassen. Erg handig is dat je al die extra bewerkingen kunt vastleggen in een import-preset. Regelmatig werk ik ook met bestanden van andere fotografen en daar wil je natuurlijk niet je eigen gegevens overheen schrijven. Ik heb dan ook een tweede import-preset waarin Lightroom niets verandert aan die bestanden.
Een recente toevoeging zijn de ‘Services voor publiceren’ waarmee je met 1 muisklik een foto uit je bibliotheek kunt publiceren op bijvoorbeeld Facebook of Flickr.

Binnen de bibliotheek heb je enorm veel mogelijkheden om je bestanden te classificeren, te sorteren, van trefwoorden te voorzien en te exporteren als JPG, PSD, TIFF, DNG of het originele bestandsformaat.
Binnen de bibliotheek heb je enorm veel mogelijkheden om je bestanden te classificeren, te sorteren, van trefwoorden te voorzien en te exporteren als JPG, PSD, TIFF, DNG of het originele bestandsformaat.

Ontwikkelen module

Bij het bewerken van je foto’s in deze module kun je kiezen uit een groot aantal voorinstellingen, maar de meeste mensen zullen zelf aan de slag gaan om het maximale resultaat uit een foto te halen. Daarbij hoef je niet bang te zijn je oorspronkelijke bestand te verprutsen want je kunt op ieder moment terug gaan naar een willekeurige eerdere bewerkingsstap. Eventueel kun je van bepaalde tussenstappen zogenaamde momentopnames opslaan en wanneer je meerdere dingen wil uitproberen op een bepaalde foto kun je ook nog virtuele kopieën maken en bewerken. Ben je uiteindelijk toch helemaal niet tevreden vind je rechtsonder in beeld het knopje ‘Opnieuw instellen’ en daarmee ga je in 1 keer terug naar je oorspronkelijke raw of jpeg-bestand.

In mijn ervaring zijn de huidige mogelijkheden voor (lokale) aanpassingen en bewerkingen van het beeld zo uitgebreid en gebruiksvriendelijk dat ik geen behoefte meer heb aan bijvoorbeeld extra bewerkingssoftware waarmee je in lagen kunt werken.

Kaart module

Omdat je als natuurfotograaf uiteraard veel in het veld werkt is het niet altijd even simpel om naderhand nog na te gaan waar je je foto’s precies hebt gemaakt. In de Kaart module is dat heel eenvoudig of je nu wel of geen GPS hebt gebruikt. Wanneer je camera voorzien is van een, al dan niet ingebouwde, GPS-unit haalt Lightroom deze data direct uit de exif-gegevens en toont de locaties van je foto’s op kaarten of satellietbeelden zoals je die kent uit Google-earth. Gebruik je geen GPS dan kun je in Lightroom eenvoudig je foto’s vanaf de ‘filmstrip’ onder in beeld naar de kaart slepen en op de juiste plaats neerzetten. Lightroom geeft dan niet alleen de GPS-coordinaten, maar voegt ook nog eens plaats, provincie en land toe aan je metadata.

Je kunt de Kaart module ook prima gebruiken om je voor te bereiden op (volgende) bezoeken aan een gebied; al die poeltjes in de verschillende weilanden in dit screenshot zijn in het veld best lastig te vinden.
Je kunt de Kaart module ook prima gebruiken om je voor te bereiden op (volgende) bezoeken aan een gebied; al die poeltjes in de verschillende weilanden in dit screenshot zijn in het veld best lastig te vinden.

Boek module

Het is mogelijk om direct vanuit Lightroom een fotoboek te maken. Hoewel ik pas 1 keer deze optie gebruikt heb was ik erg tevreden over zowel de workflow als het uiteindelijke gedrukte resultaat. De software werkt intuïtief en gebruiksvriendelijk, wat ik bepaald niet kan zeggen van andere aanbieders die ik wel eens gebruikt heb. Adobe heeft voor de boeken een overeenkomst gesloten met Blurb. Je betaalt iets meer dan bij een willekeurige voordeeldrogisterij of warenhuis, maar je krijgt ook echt meer kwaliteit. Daarnaast is het erg handig dat je direct vanuit je Lightroom bibliotheek kunt (be-)werken, opmaken en bestellen.

Presentatie module

Hiermee maak je in een handomdraai een nette presentatie van je foto’s. Geen toeters en bellen of fancy geluidseffecten bij het wisselen van de beelden, maar gewoon een keurige diashow waarin je wel de belangrijke zaken kunt instellen als wel of niet inzoomen, tijdsduur tussen de foto’s, duur van de geleidelijke overgangen en bijpassende achtergrondmuziek. Eenmaal tevreden over je presentatie kun je hem opslaan en vervolgens exporteren als een PDF of als een video zoals deze presentatie van kleurrijke nachtvlinders.

kleurrijke nachtvlinders from Jaap Schelvis on Vimeo.

Afdrukken module

Hoewel steeds minder fotografen zelf foto’s afdrukken is het wel degelijk erg handig dat je direct vanuit je archief 1 of meer foto’s kunt afdrukken waarbij je ook met je eenvoudige inkjetprinter een mooi resultaat kunt bereiken. Ook in deze module kun je weer kiezen uit een ruime set sjablonen variërend van contactvellen tot wenskaarten of je kunt je eigen favoriete afdrukinstellingen opslaan als een gebruikerssjabloon.

Voorbeeld van een contactvel in de afdrukmodule.
Voorbeeld van een contactvel in de afdrukmodule.

Web module

De Web module is de enige module waar ik geen persoonlijke ervaring mee heb om de eenvoudige reden dat ik zelf nooit de moeite heb genomen om een eigen website te maken. Na twee minuten rondsnuffelen in deze module zie ik al wel dat de mogelijkheden ook hier weer heel uitgebreid zijn met een keur aan sjablonen en de mogelijkheid je eigen gebruikerssjabloon op te slaan.

Zelfs zonder iets in te stellen geeft de knop 'Voorvertoning in browser...' al een indruk hoe een willekeurige set foto's er op een eigen webgalerie uit kan komen te zien.
Zelfs zonder iets in te stellen geeft de knop ‘Voorvertoning in browser…’ al een indruk hoe een willekeurige set foto’s er op een eigen webgalerie uit kan komen te zien.

Mijn conclusie

Voor mij is Lightroom nog steeds het ideale software pakket voor mijn (natuur-)fotografie. De mogelijkheden van het pakket worden steeds groter en daarmee de noodzaak om aanvullende software te gebruiken steeds kleiner. Tot voor kort gebruikte ik nog een apart programma voor stitching, maar aangezien dit nu ook (en veel beter) in Lightroom zit heb ik dat ook niet meer nodig. Het enige wat ik nu nog af en toe buiten Lightroom doe is focus-stacking, maar wie weet hoeft dat over een tijdje ook niet meer.

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

4 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: