Menu

Onderdeel van Pixfactory

Lightroom ‘Weergaven en bibliotheekfilters’

In deze tutorial wordt uitgelegd welke informatie in de module Bibliotheek en in de module Ontwikkelen zichtbaar te maken is met behulp van de weergaveopties en hoe je bibliotheekfilters kunt gebruiken om snel bestanden terug te vinden in je Lightroom bibliotheek.
weergaveopties
Fotograaf: Jack van Dalen

Rasterweergave

Welke informatie getoond wordt bij de afbeeldingen in het raster (module Bibliotheek) is te wijzigen door in de menubalk naar ‘Weergave> Weergaveopties…’ te gaan.

weergaveopties
Weergave-instellingen wijzigen.

Zoals je ziet in de afbeelding hieronder zijn er twee weergaven mogelijk: de rasterweergave en de loepweergave. Met rasterweergave worden de miniaturen van de afbeeldingen hierboven bedoeld. Met de loepweergave wordt bedoeld dat de afbeelding minimaal ‘passend’ wordt weergegeven in de module Bibliotheek of in de module Ontwikkelen.

weergaveopties
Je kan ook de sneltoets ‘Ctrl+J’ intoetsen op je toetsenbord. Er verschijnt dan een venster waar je kunt wijzigen welke informatie getoond wordt.

Laten we eens gaan kijken naar de rasterweergave. Zorg ervoor dat ‘Rasteropties tonen’ staat aangevinkt, anders kun je bijna niets wijzigen. Bij de weergave van de rasterweergave kun je kiezen uit de weergave van Compacte cellen (er wordt minder informatie getoond) en de weergave van de Uitgebreide cellen (er wordt indien gewenst, méér informatie getoond).
Er is ook de mogelijkheid om alleen een miniatuurweergave te tonen, zonder informatie zoals in het eerste screenshot hier boven.
De verschillende rasterweergaven zijn op te roepen door de letter ‘I’ van je toetsenbord in te drukken: geen informatie, één keer drukken compacte cellen, nog een keer drukken uitgebreide cellen en een derde keer drukken weer terug bij geen informatie.
Rechts in het venster hierboven kun je kiezen tussen Compacte cellen en Uitgebreide cellen. Kies je één van beiden (je moet er een kiezen / een van beiden staat aangevinkt) verandert er niets in je venster. Het raster laat echter een andere weergave zien: compact of uitgebreid. Kijk naar je scherm en klik tegelijkertijd in het venster om het verschil te zien.
De opties voor de verschillende weergaven vinden we onder de kopjes ‘Opties compacte cellen ‘ en onder ‘Opties uitgebreide cellen’. Alles wat aan/uitgevinkt kan worden en alles met een driehoekje dat naar beneden wijst is te wijzigen. Er is zoveel in te stellen, dat de weergave altijd wel in de buurt komt van de informatie je graag getoond wil zien. De informatie die rondom je miniatuur getoond kan worden is (deels) dezelfde informatie die te vinden is in het paneel ‘Metagegevens’ in het rechter zijvenster van de module Bibliotheek (functietoets F8).

Miniatuurbadges

Je kunt in het venster met weergaveopties, onder ‘Celpictogrammen’, ook aangeven of je de ‘Miniatuurbadges’ getoond wil hebben of niet. Vink je het vierkantje aan zijn ze zichtbaar.

weergaveopties
Miniatuurbadges in de celpictogrammen.

Wat betekenen de badges?
De ‘krul’ (1) geeft aan dat het hier gaat om een virtuele kopie.
Het ‘handvat’ (2) (de twee verticale lijnen naast elkaar, rechts naast de ooievaar) geeft aan dat het bestand deel uitmaakt van een groep. Schuif je met je muis over de miniatuur verschijnt er linksboven in de hoek een venster met bijvoorbeeld de tekst ‘2 van 2’. Klik je op het handvat, dan worden de foto’s gestapeld. Zeker wanneer je veel virtuele kopieën hebt of andere foto’s (het hoeven geen virtuele kopieën zijn om ze te kunnen stapelen), dan kan dat veel ruimte besparen en de overzichtelijkheid ten goede komen. Hierover zo meteen meer.
De ‘pin’ (3) geeft aan dat de afbeelding deel uitmaakt van een verzameling. Wanneer je op de pin klikt verwijder je de afbeelding uit de verzameling (niet uit Lr) en is miniatuurbadge ‘verzameling’ (B) niet meer zichtbaar. Door opnieuw op de pin te klikken, wordt de afbeelding toegevoegd aan de verzameling en is dus ook (B) weer zichtbaar. Wanneer je met de linker muisknop op (B) klikt, dan wordt de naam van de doelverzameling getoond. Klik je op die naam ga je automatisch naar die doelverzameling.
Het ‘potloodje’ (A) laat zien dat er metagegevens zijn toegevoegd. Klikken opent het paneel Metadatagegevens.
Het ‘vierkantje met stippellijn’ (C) betekent dat de afbeelding is uitgesneden. Klik je op dit miniatuurtje ga je rechtstreeks naar het gereedschap Uitsnijdbedekking in de module Ontwikkelen.
En als laatste het ‘+/-teken’ (D). Dit tekentje laat zien dat er ontwikkelinginstellingen op de foto toegepast zijn. Klik je op dit symbool, dan ga je rechtstreeks naar de module Ontwikkelen.

Stapelen

Lr Classic CC biedt de mogelijkheid om foto’s te groeperen en vervolgens te stapelen. Wil je dat, selecteer dan de foto’s die je wilt stapelen met ‘Ctrl+linker muisknop’ of ‘Shift+linker muisknop’. Met de sneltoets ‘Ctrl+G’, geef je het commando om van de geselecteerde foto’s een groep te maken. In plaats van de sneltoets te gebruiken kun je ook naar het menu-item ‘Foto’s> Stapelen> Groeperen in stapel’ gaan. Je ziet dat er nog meer mogelijk is wat je met een (foto uit de) stapel kunt doen. Daarvoor moet je de betreffende foto(’s) wel eerst selecteren. Door het commando om een aantal foto’s te groeperen, zijn ze nog niet gestapeld. Het stapelen zelf doe je door de letter ‘S’ op je toetsenbord in te drukken. Wil je het stapelen, maar niet het groeperen ongedaan maken, druk je nogmaals op de letter ‘S’ van je toetsenbord. Je kunt een stapel ook opheffen door de sneltoets ‘Ctrl+Shift+G’ in te toetsen op je toetsenbord. Hierdoor hef je ook de groep op.

Je kunt ook binnen een stapel foto’s verplaatsen door ze te selecteren en met de sneltoetsen ‘Shift+[‘ en ‘Shift+]’ naar boven en naar beneden te verplaatsen.

Loepweergave

De informatie die getoond kan worden in de rasterweergave en in de loepweergave is niet precies het zelfde, maar er is keus genoeg. Voor de loepweergave (minimaal het formaat ‘passend’) geldt hetzelfde als voor de rasterweergave, met dit verschil dat het nu niet gaat om compacte en uitgebreide cellen, maar om Informatie 1 en om Informatie 2 (Loep-informatie 1 en Loep-informatie 2).

Voorbeeld van loepweergave.
Informatie die getoond kan worden in de loepweergave.
Zorg ook nu dat ‘Info-overlay tonen’ aangevinkt staat om instellingen te wijzigen.

In de kop van het venster staat weliswaar ‘Weergaveopties’ Bibliotheek, maar deze weergaveopties zijn ook zichtbaar in de module Ontwikkelen.
Ook hier geldt: géén informatie, één keer drukken op de letter I toont ‘Informatie 1’, nog een keer drukken toont ‘Informatie 2’ en de derde keer drukken toont weer géén informatie.

Bibliotheekfilters

Het gebruik van deze filters biedt veel mogelijkheden om eigenschappen te combineren en bestanden eruit te filteren. Klik je in de Module Bibliotheek op de ‘\’ (backslash zonder aanhalingstekens) op je toetsenbord maak je de Filterbalk zichtbaar en door er nogmaals op te klikken weer onzichtbaar.

Hierboven is te zien dat de filters zijn uitgeschakeld. LET OP: als de bibliotheek niet zichtbaar is wil dit niet zeggen dat er geen filters actief zijn! Zijn foto’s niet zichtbaar controleer dan eerst middels de sneltoets ‘Ctrl+L’ of filters zijn ingeschakeld. Je krijgt dan kort een melding op je scherm over de status van de filters: in- of uitgeschakeld.
Klik je op het dubbele driehoekje naast het slotje helemaal rechts in de bibliotheekbalk, dan verschijnt het volgende venster waarin je kunt kiezen uit een aantal voorinstellingen waarop je kan filteren.

Voorinstellingen bibliotheekfilters.
Bibliotheekbalk met filter Tekst.

Klik je op ‘Tekst’ dan krijg je een aantal mogelijkheden: ‘willekeurig doorzoekbaar veld’, ‘bevat’ en daarnaast nog een rolmenu (rechts onder het vergrootglas, niet zichtbaar in de afbeelding) met de mogelijkheid om zelf filters in te voeren in het tekstvak rechts.

Nieuw in Lr classic CC zijn de filters uiterst rechts naast ‘Type’. Dit zijn de filters voor respectievelijk: originele foto, virtuele kopie en video.

Als laatste het filter ‘Metagegevens’. Een filter waar wederom een hoop is in te stellen en aan te passen aan eigen voorkeuren. Standaard worden de kolommen ‘Datum’, ‘Camera’, ‘Lens’, en ‘Label’ getoond.

Bibliotheekbalk met filter Metatgegevens.

Klik je op deze items, dan krijg je een overzicht te zien van welke filters je kunt gebruiken (hierboven aangeduid met een rood vierkantje) rechts in de hoek van de betreffende kolom. Je kan kolommen toevoegen en verwijderen door op het kleine icoontje te klikken. Schakel je beide zijvenster in Lr uit (sneltoets ‘Tab’, daarmee schakel je ze ook weer in), dan heb je nog meer plaats om kolommen toe te voegen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: