Lightroomtip kleurafwijking verwijderen

JS--20160311-0002
Een simpel vinkje zetten en de paarse en groende randjes zijn zo verdwenen.

Zelfs met een kwalitatief goed objectief heb je soms van last van kleurafwijkingen in je beeld, met name wanneer er veel contrast aanwezig is in de hoeken van je opname. Deze zijn het gevolg van CA (chromatische aberratie), maar belangrijker voor de natuurfotograaf is natuurlijk hoe je die afwijkingen weer kunt verwijderen. Dat doe je in Lightroom heel simpel in de ontwikkelmodule onder het tabblaadje Lenscorrecties.

  1. De eerste stap is het toepassen van het juiste lensprofiel door eenvoudig een vinkje te plaatsen en wanneer Lightroom je lens al niet herkend heeft de goeie lens aan te klikken in het menuutje daar onder.JS--20160311-0001-2Hiermee pak je niet zozeer de kleurafwijkingen direct aan, maar wel eventuele vervorming en vignetering van het beeld. Als er kleurafwijkingen zijn zullen die nu ook duidelijker zichtbaar zijn.
  2. Vervolgens zet je een vinkje op het 3e tabblaadje bij ‘Kleurafwijking verwijderen’. Daarmee ben je in 99% van de gevallen al klaar met het verwijderen van de kleurafwijking. Tip: maak een import preset waarbij je op het 1e tabblad (Standaard) het profiel toepast en de kleurafwijking verwijdert zodat dit al plaatsvindt direct bij het importeren van je foto’s in je catalogus.
  3. Een heel enkele keer volstaat het bovenstaande niet, bijvoorbeeld wanneer je een minder goeie lens gebruikt onder zeer moeilijke lichtomstandigheden. In dat geval kun je handmatig aanpassen hoeveel kleurafwijking er wordt verwijderd door het pipetje op tabbblad 3 in je beeld op een zichtbare paars of groen randje te klikken.
Ingezoomd op 200% zijn de paarse en groene randjes duidelijk zichtbaar.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wellicht ook interessant voor u